shopping gaya wholesale in bangkok

October 15, 2010
in bangkok we stayed at prince palace hotel, not halal hotel, near chinatown, such a super duper HUGE hotel, ada 4 tower A, B, C & D, sampai cab bring us back to the other lobby sampai tak percaya adakah ini hotel kitorang, haha, okay will write more later, and bawah hotel ada wholesale stall open from 2am or 3 am in the morning until 830 am tutup, ala ala downtown, tak tido gamaknya org kat bangkok, sumpah cheap2 wei, u can get blouse, cardigan, yoga pants from RM10-15 in which kat Malaysia jual atleast RM35 and above for 1 piece.

quality wise bagus, takde la sebab cheap quality pun cheapskate, tapi dengan syarat kene beli borong, and their borong style is buy 3 pieces and u get borong price, and not necessary the same item, as long as harga sama, so i bought from there yoga pant aladin style, sangat suka kat kl (wangsa walk) jual 35myr, bangkok 140baht/14myr je, gila okay murah, 2 for me 1 for jedah. and ada yoga pant yang loose tu, ada yg aladin tp cekak dia panjang, ada yg boleh ikat. mcm2 la.

buy 1 at 17myr, 3 at 15myr each

then i bought cardigan myr12, cheap gila, steal okay! ada satu stall ni i beli cardigan nipis, at 90baht/9myr, percayalah 9myr je, haha. i pernah tgk blogshop jual the same atleast 25myr, just a comparison how cheap it was in bangkok, sorry first time here, hehe, okay done, the rest are okay kalau nak beli but i don’t have much time, even bawah hotel masa tak cukup and ofcos kat sana i see huge business opportunity, if u bring back all those stuff, mmg boleh buat duit gila gila.

Photobucket

buy 1 at 15myr, 3 at 12myr each

lepas tu balik hotel, konon puas ati dah, tapi tidak sama sekali, haha, and i went down the hotel again at 930, haha tak puas hati rasa nak bl lagi, duit still ada sikit lagi, and we gonna check out from hotel at 11am, tapi stall sume dah tutup, sob sob, so i went in this 1 building, belakang hotel, dia mcm GM plaza dekat chow kit tu, sume jual borong but dalam mall. mcm2 la, not baju2 only.

Photobucket

buy 1 at 15myr, 3 at 12myr each

Photobucket

buy 1 at 15myr, 3 at 12myr each

kat dalam mall ni i just beli 1 blouse, white cotton blouse for RM17 sebab beli 1 je but still bargain here in kl kat wangsa walk specifically they sell it 49myr, same design! masalahnya tak sempat, nak cari baju yg murah & cantik requires lots of time, yelah murah2 pun tak semua lawa, kul 1030 baru nak naik hotel, dah la tak mandi lagi, beg br halfway kemas, kul 11 nak check out, haha. from kl i backpack, 2 backpack, 1 empty (haha) sebab nak letak brg shopping then 1 backpack lg half penuh, bila balik penuh tak ingat sampai dah takleh nak zip, haha, and berat. and for all those stuff takde la spent byk sgt. sb brg murah thats why.

and memang selamat jalan seorang2, selamat sangat2 cos i went down jalan2 tu seorang diri je, takde sape nak kacau or look at u lain mcm, mmg banyak masa jalan seorang, every morning i turun gelap2 at 6am to get milo from 7-eleven okay je, and naik cab pun okay sgt kalau seorang, and ppl there mostly kalau jualan will approach using bahasa siam, ada yg tak boleh speak english pun, so just guna calculator je la, tekan harga and bargain.

barang2 vintage yang super lawa sila pergi chatuchak, heaven, they have this 1 row of shop jual vintage2 stuff, gila best, ada kasut vintage tu, malas nak cite la, haha mmg cheap. make sure u have 1 whole day jalan chatuchak, i aritu 4 jam je, sad!

all these pics bawah hotel je, mana2 yang i sempat tanya harga & ada yang i beli, kat chatuchak lagi heaven, cardigan mcm jual ikan je, dah la lawa2 clean cut mcm dalam gossipgirl tu diorang letak2 atas canvas atas jalan tar, and cheap (again and again) cuma kat chatuchak camera i finish, habis bateri, and serius kat bangkok tak bother nak amik gambar, haha nampak sgt dah gila. and over there i bought mostly cardigan la, sebab mmg i have soft spot for cardi.yay!


butterlymini selama ni asik saving je for kawin purpose kan.

floating market in bangkok

October 14, 2010

this particular floating market is not really in bangkok, its actually 1 & half hour from bangkok city, we traveled there using 1 petite bus (later we complained cos too small) and 1 van. and plus mcm tak best sebab asing2. sampai2 dia tak bawa directly to floating market, they bring us to this 1 jetty, 20 minutes naik sampan berenjin heading to floating market, omg takut okay sebab boat banyak sangat, and air berombak2 even its just a river.and takde life jacket, every time ada boat pass by heading diff direction mmg takut gila, haha mati lah aku lemas dalam sungai yang kotor ni, geli! on the way tu we passed by hutan then perkampungan nelayan kot (pandai pandai je, haha) and nampak la daily diorang cuci pinggan, buat keje rumah, all by the river. dalam 20 minit naik boat dah sampai floating market. then in my mind oh ini floating market, haha, boleh tahan besarla, and terus jalan pegi paddle boat area sebab nak naik sampan tour floating market, sangat super best, sebab tetepi ada jualan tho it wasn’t as pretty as i imagine, haha, cos i imagine yg traditional floating market. ada jual2 bunga cantik2, eh? hahadah naik tu dia pesan don’t ever pegang the side of sampan, don’t ever sebab sungai tak begitu besar so nanti akan side by side with 2 3 sampan so berlanggar side and akan terkepit tangan, but i cant help but nak terpegang sebab sampan mcm nak terbalik je (perasan lebih) haha. kalau tersepit habisla jari wei. patah kot. and this is when i bought mango sticky rice yg sedap tu and air kelapa, i naik sampan with lyn & kok chun, 3 of us je, sebab yang lain2 ada yang tak nak naik plus nak naik dengan geng masing, both of them bought hot dog i think pork kot, hehe, then kok chun beli fridge magnet yang super mahal, 1piece at 200baht/20myr, haha that expensive it can be sebab exclusively sold on floating market kan, tawar2 dapat 100baht/10myr, padahal kat atas boleh beli 3 pieces at 100baht/10myr, haha, its okay take it as experience buying it on floating market.then sampan tu akan tour floating market, yang banyak sampan pun at the main street, yang belah belakang mostly kedai atas tebing sungai tu, and very touristy (ada ke perkataan ni, haha, mcm sangat pelancong punya area la) sebab dia salirkan air to few new lorong and build new kedai atas tembok tu, soon siap la. masa lalu tu mmg ada yg tgh construction lagi. harga pun expect tourist price la. boleh beli tapi bargain kene gila2, kalau dia letak mcm fridge magnet tu 20myr seketul tawar la, tapi tawar pun last dia bagi at 10myr seketul, tak berbaloi kan, but its up to u, if u asked me better beli dekat kedai kat atas2 tu, mcm flea market u boleh jalan2 or kat bangkok. mcm aati said ingat tau. tok guru i pasal bangkok. haha. jangan beli except makanan.

price untuk naik sampan ni 10myr/100baht, worth every penny! jalan2 naik sampan almost half hour jugak, slowly la, if u singgah2 tgk mcm2 brg dalam sampan lagi lama la for us takde singgah sgt just beli makanan and fridge magnet je. just nak experience.

butterlymini mmg ada typo, nanti i check 😉

dunkin’ donuts in bangkok

October 12, 2010
Photobucket

murah, iced mocha kat sini yang 6.90myr sana cuma 3.90myr, 4 ketul donuts and iced mocha ialah myr12.90 and this is suvarnabhumi airport price, banyak design donut yang cute cute! yes ada ham, jadi sila janganlah makan, melihat org makan tidak mengapa. jangan paksa diri. haha.

on a temp break from wedding stuff for a while, haha, will resume soon cos banyak lagi belum cover for sharing purpose kalau ada yang nak share and for my personal record. in the meantime im gonna update much more on bangkok, pattaya & krabi trip. apa2 je yang interesting, nothing in particular.

oh again esok 13/10/2010 air asia ada sale lagi dan lagi, yay! haha, anyone nak beli cheap tics for honeymoon, 2nd honeymoon or babymoon perhaps, jemput grab at 12am tonight.

butterlymini lompat bintang!

berry nikah!

October 9, 2010
Photobucket
alhamdulillah, a super beautiful bride. berry, she’s my bestie during undergrad session, bestie till now, mind u i dont have many friends back then, a friend that i can call as world bestest friend, and shes the one who have been with me from the first time we met till today, we were soo young back then, and now tho we are not seeing each other every other day like last time is not a big prob, we know by heart we gonna stick together forever through thick and thin, there is huge understanding between us, nothing can ruin our relationship, not words not any action by any of us, all that we did for each other is a beautiful thing called LOVE.
soooo happy for you, feels like crying, oh tears of joy, ure such a beautiful bride of shah fariz, selamat pengantin baru berry and shah, i wish u a beautiful journey ahead of both of you. and an advanced happy birthday wish for you? happy birthday!! how lucky to celebrate nikah, reception and birthday 3 days is a row, ure a lucky bride. last but not least, i never have thought that im gonna tied the knot before her, haha, soo funny, knowing that she’s the one who always have the wife-wannabe-traits. wet flying kisses to you, enjoy the day, once in a lifetime!!

butterlymini love you soo much, berry!

4 face buddha in bangkok

October 8, 2010
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
4th day, mengunjungi 4 face buddha, sebelah dengan big shopping mall, (tak tahu apa nama mall tu) kalau kat malaysia 4 face buddha ni almost similar to temple yang dekat tepi midvalley tu. so before ke chatuchak market singgah 4 face buddha, untuk prayer. tepi2 jalan tu banyak sangat stall jual bunga2 and colok untuk prayer, cantik2 pulak tu bunga2 yang dijual, murah pun murah, tapi saya tiada sebab untuk beli.
i went in to the premise to see the prayer closely. so kat dalam i am among them la, tapi takde la sembahyang sekali, just tgk2 and amik gambar, perasaan kat dalam, ada rasa goyang juga, strange feeling rasa mcm something menyerbu, maybe because terlalu banyak asap colok and ofcos tempat prayer mcm ni ada aura dia tersendiri kan.

actually cantik 4 face buddha ni except masa pegi ada kain putih mcm tutup sikit so tak nampak penuh. memang penuh berasap2 colok. and org yang datang sembahyang akan baca2 doa silently then letak macam2 offering, bunga, buah, air, makanan, patung gajah kecil, colok anything yang baik2 for them. then ada group thai ladies akan menyanyi doa and menari so kita bayar la then duduk depan diorang so practically this group akan doakan la for guest. and pemujaan dekat 4 face buddha dijalankan every year pada 9 november (birthday saya ni, motif nak bgtahu, haha)

butterlymini seeing new things

grape farm in pattaya

October 8, 2010
Photobucket
Photobucket
Photobucket
sebelah petang 3rd day (sesuka hati buat entry day berapa2, haha) on the way back to bangkok from pattaya singgah grape farm. sadly takde buah anggur pun. pokok banyak sangat seluas mata memandang. and lil bit kering. katanya its not the season. masa ni pun hujan renyai renyai, ada rainbow yang cantik and cuaca pun tak berapa cerah. i wonder mcm mana rupanya kalau ada buah anggur juntai2, hehe. oh kat sini amik gambar ramai2 with banner, finally.

butterlymini nothing much here, lil bit on boring side

naraya in bangkok

October 8, 2010
PhotobucketPhotobucket
Photobucket
Photobucket
yang make-up bag warna pink & merah hati 5.00myr each, pink square tu 17myr, bawah dia beg besar warna gold and merah hati 20myr each, yang tengah scan wallet panjang tu myr12 (sesal tak beli banyak2 color, huhu, boleh tukar wallet tetiap bulan) pink dengan gold kecil tu 10myr each. blue color square rahsia sebab jedah punya, haha. and ada lagi yg takde dalam gambar. i bought alot tapi still tak overbudget. sebab yang dalam gambar pun takde yang sampai 50myr except yang bebetul besar. those yg sederhana around 20myr je. steal!

sebelum ni i tak tahu ape ke bendalah naraya ni, haha, sumpah tak pernah dengar and tahu. its actually kedai beg, lots of bag, mcm2 beg sling bag, hand carry, hand bag, wallet, tissue case, various size and ciri2 naraya ni ialah semua beg dia ada bow, big one. reben besar. and omg, soo cute! tak tahulah if u guys see the bag mcm makcik2 type, for me aku terus jatuh cinta. kedai dia dalam mall, soo exclusive but sooo cheap. spent 134myr there, beli souvenir for ladies2, and for me myself ofcos! material pun i suka sangat sebab susah nak lekat kotor. color pulak sangat2 variety.

kalau pegi bangkok or pattaya wondering what to buy for ladies, bff or your girls or even ur mother or mil let say u dont want typical key chains and stuff, naraya is the most suitable place to buy lovely souvenir and cheap too!!

butterlymini singah kejap je, grab and pay, tak dapat pilih2 sangat.

parasailing in pattaya

October 8, 2010
gila! haha, dekat pattaya before pegi island (tak tahu apa nama island tu) singgah dekat satu platform ni tetengah laut. on the way to island.
Photobucket
Photobucket
PhotobucketPhotobucket
haha bergaya sekali kaki aku terbang!

haha, gila. mula2 mcm tak nak, mostly sebab tak sure dia mendarat mcm mana, rupanya sama je naik & mendarat atas platform, and tgk semua yg naik before me semua okay okay je, so terus letak nama and tunggu turn. even principal & ceo pun paksa2 suh naik.

perasaan masa naik, masa lari2 anak ke arah laut (takut je aku kalau boat tak dapat tarik n aku terjatuh dalam air) and its okay, haha terus boat tu tarik terbang tinggi, OMG! tak boleh nak explain, cuak gila, perasaan sangat mixed, takut, high, nak jerit and sakit ofcos sebab harnest dia keras and menampung weight i so sakit! it took less than 3 mins, sebab pusing 1 big round then terus mendarat. tapi dah quarter naik tu rasa best sangat2. mcm tinggi and terbang, nampak pattaya city then island2.

it was quick, real quick, and dia ada banyak parachutes and boats so practically ada org depan u and belakang u terbang, takla takut sangat haha best gila. tiada gambar i sebab tidak sesuai ditayangkan disini. haha. tapi semua gambar di atas are all mine semasa terbang tapi cropped version since kelakar pun ada bila tgk balik gambar terbang. sooo uncomfortable up there. but if u ask me, for sure kalau ada opportunity nak buat lagi and regret that i didnt enjoy so much masa terbang sebab takut sangat! haha.

butterlymini glad i did this crazy stuff. haha.

sticky mango rice in bangkok

October 7, 2010
hal makan di bangkok sangat susah, like hell! we travelled from KLIA to suvarnabhumi airport (sejam 45 minit) then to bangkok city (45 minit) then to pattaya (3 jam dari bangkok) then back to bangkok, all along the journey it was super duper hard to get muslim food i went to bangkok for company trip in which i 1 org sahaja melayu yang menyertai, 38 lagi chinese so foods tu susah sikit la, but i dont mind sangat hal ini, this trip for me is foc bersyukur lagi bagus dari merungut2)

easy stuff so i bought roti yang ada inti from malaysia banyak2, then kat sana i opted for fruits, vege ada but not so, nampak kfc bedal kfc and get fish burger, air minum yang berat2 mcm banana shake, 7-eleven ada milo & yougurt halal, but the rest i have to scan around for halal food, normally so hard to get sebab we tour by bus so have to follow bus la, and sometimes bus tak lalu area yg ada makanan halal so mcm tu lah, seksa. haha. and masa dekat floating market (sejam lebih dari bangkok) kitorang naik paddle boat lalu floating market to see jualan and stuff.so biasalah apart from souvenirs yang cantik2 tapi mahal jangan tertipu, they sell lots of food, like alot, thai cuisine, nampak sedap sekali tapi jangan sekali menurut hawa nafsu, haha pasal tak tentu halal haram, so sedihnya takde food boleh makan till i saw this sticky mango rice

omg, yummy okay! sedap gila2! mango mmg dah masak and manis sgt, pulut yg lembut, then some savoury sugar and udang kering ke i dunno, but savoury la, sedap! and minuman lak saya minum air kelapa, lain2 makanan the rest ada keraguan yang sangat munasabah, either pork or chicken yang tidak disembelih, haha kesian kan.then only until we got to pattaya floating market ada 2 penjual makanan halal atas paddle boat, but still makanan dia ringan2 je which is banana pancake like those in krabi and mcm jemput2 i dunno how to describe and 1 fish fillet, selera tak kene but have to eat juga, and dekat paragon siam food court (bangkok) ada 1 stall halal i ate yellow rice with chicken and tapau murtabak and night market at lumphini (bangkok) ada halal kebab. i ate like crazy, so huge cost 12myr. memang mencabar bab makan ni. haa. such an experience!

butterlymini sampai malaysia merengek kat adlie nak makan dgn kadar segera, haha!

mini shopaholic in bangkok

October 7, 2010
[im going general this time, seems like my old blog, personal one, dont worry this is my wedding blog, seru belum sampai buka cerita wedding lagi] haha, bukan saya yang mini shopaholic, tau entry ni but quite true as lama seh tak shopping since saving alot for wedding so shopping kat sana dgn murah nya mmg mengubat hati sangat2, and oh semua brg dekat bangkok is el-cheapo, but ada yang sangat2 el-cheapo (dhiya pinjam word ni) rupanya kata dah cheap kan, have to have citarasa juga kan, hehe, if u ask me tak banyak pun i bawa, its actually the price for 1 pax (all in) company paid to agent, meaning for me its FOC so i bring the same amount for belanja, and its less than 1k for sure and tak habis pun. dont know why, and know what i feel like dah belanja sebegitu banyak brg my money banyak lg, bukan show off okay sebab bukan byk pun i bawa tapi its true, mcm cheap gila seh brg kat sini (well first time here) and ofcos i dont simply buy anything la, even benda tu just 7myr ke 10myr kan? but still..we went to paragon siam right after a prayer at 4 face buddha (i tak offer my prayer di situ jangan memfitnah, dosa besar) ill review other places and stuff later but i just wanna say that i love this particular purchase, haha. dalam paragon siam, its a mall, ada kinokuniya, then i went in straight nampak mini shopaholic (its like hot from oven, for me la sebab belum beli2 lagi) in which i knew i have to buy & add it into my shopaholic collection, check the price, is 785baht, in which amik as 78.50myr, malas nak exact utk currency, roughly mcm tula, 100baht = 10myr sng amik mcm tu je.and so with that 78.50myr for mini shopaholic, it is hardcover okay! ada gak paperback but i pegang 1st hardcover, haha and ofcos i nak hardcover, sebab dah la hardcover at 78.50myr, tapi ada 20% discount lagi (i wonder why for quite a new title dah ada 20% discount) so jadi 62.80myr, pengsan jugak aku kat situ. haha. on top of that membalut, service balut buku kat kino bangkok tak payah bayar mcm dekat klcc, just cakap nak wrap then dia wrap, foc. so in total i spend 62.80myr for mini shopaholic hardcover in kinokuniya bangkok. l♥ve to the max okay!kat malaysia mini shopaholic hardcover price at 95.90myr, and the same title for paperback 69.90myr. i save 30myr or for a price of paperback in malaysia i got hardcover in bangkok. steal! happy with my purchase, sooo soo much even kat kl pun ada benda ni kan. el-cheapo (dhiya’s statement, haha) gila wei bangkok, buku yang normal kat sini 39myr, sana baru 24myr. seronoknya duduk negara yang murah2 semua benda. kalau malas membaca tak tahu lah. jadi untuk org yang suka membaca, mari ikut saya pindah ke bangkok for good, haha. just for the sake of buying lots of books like every other day.

butterlymini happynya saya!