Archive for the ‘Wedding Preparations’ Category

cushion..

May 8, 2010
been searching atas bawah for cushion nak letak kat katil pengantin, actually cari cushion yang segiempat tapi panjang, segi empat tepat taknak segiempat sama, sebab bila letak dengan bantal besar nampak synchronize la, last2 jumpa dekat carrefour wangsa maju, balik keje pg carrefour buat ape tah masa tu, tiba2 ada satu mcm bedding area outside area la baru setup, lum habis kemas2 lagi, aku dah serbu, so tgk eh ada cushion itu, ada color purple pulak tu, so amik lah 2, satu is myr19.90 after 50% less, so settle.. kain dia mcm velvet like la sikit, tapi bolehlah.. 🙂
butterlymini btw this year pink dominate kan and i guess pastel and sweet color mmg juara this year..
Advertisements

potong kain bunjut bunga rampai..

May 7, 2010
yay! sekarang tgh marathon potong kain untuk buat bunjut bunga rampai.. pakai kain organza, sebab ada beli extra haritu, sampai dah berkedut2 kain nya, skrg ni potong siap2 sementara ada masa ni, nanti kang dah sampai hari tinggal buat je.. tukang buat sudah ada, dh roger mereka tadi, oh senang hati.. hehe.. siapkan perkakas sume nanti mintak tolong buat..kejap potong kecik jap besar, xpelah ada variasi.. 🙂 huuu ingat malam ni nak pg kk home deco and dinner together, tapi adlie habis keje lewat, so postpone lah dulu.. esok pun ada org nak buat wiring kat rumah adlie, so he’ll be home all day, maybe ptg or malam we shall meet each other..

butterlymini tiap2 malam skrg ni kene make sure ada something yg dibuat.. xkira ape pun.. i have to or else ill suffer nanti! haha, ganas gila warning kat diri sendiri..

memilih warna cat..

May 1, 2010
sudah hampir mencapai kata putus, untuk memutuskan bahawa next week start cat bilik biliks semua, upah org kot, at first i wanted white for bilik, pastu fikir mcm takde color since bedroom set dah white, langsir white, pastu bila cakap kat ayah dia kata dont go for brilliant pure white, amik yg white from off white series, mcm lily white sume tu, but takut nampak color dia buruk.. hehe, sangat pening, soooo warna apa yg dipilih, tunggu selepas dicat nanti.. its now either lilac or white.. 🙂 angah room will be blue, elangs will be peachy (warna salu nak mcm pempuan)
and drumroll, air-cond untuk bilik biliks atas dah install last thursday, yay! have to thank ayah for it, and for everything.. couldnt list out every single thing, but thank you sooo much ayah!

and selamat hari pekerja, 🙂

butterlymini i need to do some wood painting laaa, tapi cat belum beli..

update bekas telur

April 29, 2010
fuh sangat lega, itu bekas telur, sebab spelling okay.. itu yang penting and nombor satu aku nak tgk, haha, malam tadi dah pegi tgk dengan ayah, they’re still doing some quality checking, sooo i guess by 1 to 2 day baru pg amik.. and tahu tak im suppose to get the bekas telur latest by 1st of july, aku bg warning sebenarnya sebab takot lambat, terus dapat tercepat gile, belum bulan 5 dah dapat, sangat cepat! bila dah dapat cepat i guess i can start deco with ribbons, letak simple ribbon je nanti..
one thing that we always bear in mind, bekas ini dibuat di china, jadi quality wise i guess semua aware kan brg china mcm mana, so mcm tu lah.. tadi tgk ada la sana sini yg tak bape cantik sangat, biasalah ada wording yg tercabut sikit color dia, tapi sikit je flaw dia, bila cakap kat ayah dia kata as long as spelling okay, takde typo, xpelah, dont fuss about it too much, benda sikit2 je.. to be frank, thats why all this time im not that bridezilla, im not that demanding, this is how i feel so far, sebab ayah salu cakap mcm tu, tak semua benda perfect, kita pun mcm tu, so always accept things seadanya.. ntah, i realize that i become penyabar sangat, not to fuss, not to complaint.. especially depan dia.. haha.. even sometimes benda tu kalau org lain mesti dah meletop but aku pun tak tahu nape aku tak meletop2 lagi..

butterlymini gambar takde? mmg takde.. hehe.. 🙂

♥ jalan jalan semalam…

February 17, 2010
semalam petang pegi ikea ngan mak ngan ayah ngan angah ngan bos, pasal nak cari kelambu sebenarnya, and some other stuff.. but kelambu habis, will restock in 2 days from yesterday, takde pulak kan kelambu then i saw a nice 2 piece curtain, myr39.90, lacey lacey, i took it and gonna buy the rod that is half moon, nak deco kat kepala katil, after that i saw the actual kelambu that i want to buy on display, before tak penah perasan, soo dont really fancy it la, padahal tadi dah kecewa sebab sold out, hihi, proceed with curtain tadi, then saw lantern sold at 9.90 then i bought also big candle in a pack, and 3 clear vase at myr9.90 each.. for room deco.. and thats all, the other metal metal stuff tu mak punya, pussy willow pun beli, pokok hidup punya, ahh so nice.. love the pokok.. 😉 harap2 la hidup sampai cny next year.. im going with adlie to somewhere today at 2 oclock.. haha story later, tak sabar nak mensettle hal compulsory ini as we dont want to burn our annual leave after this.. 😉 amik kesempatan masih bercuti hari ini..

butterlyminihad a long conversation with khairul barriah binti abu bakar last night.. id realized that ive been abandoning all my besties.. will arrange for kain hunting soon..

♥ langsir mangsir..

February 15, 2010
selesai hal langsir, lagi 2 minggu boleh amik, on choices senang gak lah sebab pilih langsir yg simple and clean line cuma tough sikit masa nak bincang tailoring details.. haha, whatever.. asal setel..

butterlyminitadi nak try buat inai tapi angah sibuk nak keluar pasni, bos nak main kat padang.. so tak dapat.. next time lah..

♥ pelamin…

January 17, 2010
hari sabtu pegi tgk baju and pelamin, dekat ombak creative pastu rinssuzana, rasa rinssuzana agak okay, try their empire cut dress but nampak simple sangat and ada 2 tapi sama design, compare dengan kebaya mmg sangat banyak lah kebaya dari dress.. then dah tgk amik quotation bergerak pegi taman botani frim, taman botani ni belah belakang frim, and niceeee sangat2, sebab nak buat pre wed dekat sini nanti so nak tengok tasik dia and lanskap, whoaa poyo gila! hehe.. masa pegi tu dalam pukul 1+ kot, panas gila tapi nak masuk juga just guard tu kata dtg petang sikit lah, okay cik jaga, masuk sorang if park keta luar myr 1, kalau bawak masuk keta myr2, then pegi makan dulu, kat curve, semata2, nak makan kat ikea, tp tau jelah ramai gila org, so pegi waroeng penyet, nampak ex husband siti nordiana and wife baru, kot.. then makan2, tak jalan pun curve terus g beli cupcake then pegi balik taman botani,
nak jugak masuk taman botani ni nak explore spot yg cantik, masa tu dah agak gelap mcm nak hujan, tapi semangat jugak, jalan2 nak masuk ke dalam tetiba kilat, phobia kan, so cecepat jalan sampai adlie tarik baju jangan jalan laju2 sangat, sampai half way terus lari ke kereta, and tak lama tu hujan, sedihnya.. but tempat dia cantik.. different sikit dari frim.. and first time datang..
and ahad pulak pegi tgk satu pelamin lagi dekat rawang pulak, mmg suka sangat and harga pun okay, pastu siap dapat makan mi laksa, sedap.. tapi tak la makan banyak, segan je pulak, so discuss2 briefly sebab the design tu can come later as long as dah cite sikit2 okaylah, i love the treatment, nice je, and kalau ada rezeki maybe dapat extra, sooo sume okay we gonna pay depo arini, then stagger the payment as they allow us to do so.. malam still discuss lagi dgn ayah and adlie, sebab masa jumpa tadi confirm for pelamin dewan je, pelamin nikah belum lagi, so mmg jadi amik dedua from the same vendor, senang..

butterlymini through the journey, facing the side of up and down and up and down..

♥ quilt cover set..

January 15, 2010
pagi jumaat semalam saya berada di sogo, bersesak2 di jalan raya dengan org nak pegi kerja, hehe, semalam dgn hari ni kan preview sale kat sogo for scard member, open at 9.00am, jadi pukul 9 am jualah aku datang, then ahad onwards open for all.. so pukul 8 pagi sudah bertolak, jam sikit lagi pukul 9 pagi sampai parking, and lari2 dengan elang, masa tu crowds mmg dah ada beratur, semua tunggu pintu bukak okay, tapi masa kitorang sampai dah bukak pintu so masuk dengan lajunya..

i just wanted that simple quilt cover set, so cecepat naik escalator escalating to upstairs yay beria ria cite.. then sampai sana terus pegi tgk terus, so i wanted putih bersih quilt cover set jadi mmg ada satu je pun putih, warna purple ada n i guess colored quilt cover lagi nampak character but i settle with white.. then amik pulak quilt and dapat free 2 bantal mcm tak ikhlas kempis jek.. total for king sized quilt cover+king sized quilt+2 bantal is myr249.00 instead of myr710, alahai harga sogo kan mmg mcm ni sentiasa, sangat meragukan jek sampai 70%+5%+2% whatever.. haha tak kisah asal dah setel itu quilt dan sekeluarga..

simple sangat sangat sangat, white color kan.. n mmg the room will not be beria2..

butterlymini masuk keje jam 11, so sempatla nak raid sogo, tu pun mmg tak tgk benda lain lgsg..

♥ saturday loaded..

January 10, 2010
im soo tired, im edgy gila gila, despite the ticker showing that we still have 6 months and 3 weeks at this very point of time, tapi im preparing it like my wedding in the next 2 months, kadang2 i was like so stressed out dalam otak aku ni tak process sgt apa adlie cakap.. we are totally 2 different creature, i can accept ad-hoc, he cant, i cant accept soooo much planning, he is avid planner.. and both dominating, so gadoohhhhhh.. pastu elok balik, pastu gadooohhhhh.. hehe.. kadang2 malas nak tension sebab for me its funnnyyyy gila okay, pasal benda biasa pun nak gadooohhh.. but i guess thats the way it is la.. dah sume benda nak kene settle..

so semalam i started the day early, cos this monday is school opening, so i have tons to rush for the coming student, then i feel like i cannot finish work, i suppose to leave my desk at 1130, but at 10am i feel like jumping, i dont know i can settle the loads, then finally yes i leave my desk at 1140.. rush balik rumah, clear all the kain2 atas katil yg tak habis2 nak bentang tgk cantik ke tak, booo loser gila asik rasa choice tak lawa.. then asing kain khatam dengan kain nikah, sebab satin lining for nikah im gonna have it to match adlie’s, dah la sama kang terbuat terbalik, im meeting the tailor yesterday, tu yg sibuk cite kain.. kul 12 adlie sampai, gila terkocoh2, air pun tak sempat minum, dahaga gila..

sebelum ke tailor we went to ampang point, tgk pameran, it was a tiny pameran je, n we are going specifically for one booth there, cuma masa sampai booth dia je takde org, i hate the fact that when i know which to go yg tu la takde, but she said she odw from somewhere, and we ate lunch at kfc first.. then duduk2 balik kat booth tu sampai la kakak tu sampai.. borak2 then dia tanya venue, so she said hari ni mmg ada satu wedding pakai pelamin dia, dewan jkr jugak, ape lagi belingas nak pegi, but i have slot in places to go dah.. so bertenang, call sume tmpt nk pegi cakap lambat sikit, actually dah 2 3x call semua reschedule, sebab kat ampang dah dragged, so the rest dragged jugak..

jalan sultan salahudin, yay, lalu taman tasik perdana, tugu negara, padang tembak, ohh i die, tak sabar post wedding photoshoot, hehe.. then masuk tgk pelaminan, okay masa ni kul 4, so caterer dah start kemas2, crowds was family je, so masa nak masuk i said to mak pengantin, makcik saya dtg nak tgk pelamin ye, haha.. then ngan pakai jeans we both dengan tak malunya sampai ke depan pentas amik gambar.. tumpang je lah kan.. so here the pics.. lawa, simple garden style..

this is the jalan where we gonna have our recep soon… this is the pelamin, yg nak tgk sgt..

ini ialah bunga manggar dia, cantik juga, bungga manggar biasa mix dengan bunga sakura panjang2, grea idea, insya Allah mine are diy and nak mix juga with something else, yang itu awaiting someone to teach me to do..

then rush lagi, setelah bertoiletan, ke tailor kat sri damansara pulak, oh yg ini ada gaduh sikit je tak byk, cos i take soo much time discuss pasal baju nikah, cos it is kurung moden, but with some detailing, so lama, adlie dah muncung, he waited for me in the car, mood ruined, and yes i bring lappy to show kak gaya the contoh baju, haha.. tak print pic so i bring laptop je terus.. and yes, shes was my fav tailor, sebab kemas dia buat, cuma tailor kategori biasa je.. dia ada 2 kedai, satu sri damansara satu di penchala.. n ive been sending bajus to her in last 2 years, so i have all baju yg occasion nya staggered nicely, from bajus for normal occasion, to baju for bertunang and now, baju for khatam and nikah..

and shes was like so nervous i came to send big day baju she goes, bismilallahirahmanirrahim ukur pinggang, bismilallahirahmanirrahim ukur lengan, bismilallahirahmanirrahim ukur lebar bahu, hehe, aku pun sama nak nervous dah bila dia mcm tu.. hehe gila lah.. 1st fitting in may, cos i said to her do smaller bit, cos im need to diet bit, masa tunang aritu kurus, ni dah naik balik.. i hope my baju nikah turn to be good soon, n baju khatam as well..then dah selesai we rushed for ou, again? nak tgk movie pulak, sherlock holmes super duper best, then we went makan at milano pizza.. wah makanan, hebat! btw mcm mana nak kurus kalau makan pun tak penah reti nak catu? hehe.. rasanya ni la the best escape of all, tension2 makan jelah, tu pun i was like mcm nak banana split jek.. milano pizza are affordable, 2 serving of delicious pastas, 9 inch homemade taste sedap gila2 pizza and 2 iced lemon teas was at myr37.. balik, aku pengsan!!

butterlymini ada 1 benda besar lg blm settle, bakal struggle more than how we struggle to get suitable photog..

♥ 1 whole update..

January 6, 2010
sangat hiatus, la ni kene recall what i did since my last post, malas sikit la blogging lately, kene penyakit alena, hehe.. hiatus yang sampai merisaukan mekap artist feena, cos we are keep in touch quite close, due to the same situation faced by us, which is getting married.. her wedding is in 90+ days, mine is still hundred hundred days level.. mind you hers 2 digit already.. time flies.. last time saw anils wedding, dah 6 month now she got married according to what i read in her blog, naddy sudah 1 month.. gosh my time gonna come soon..
so here it is, new year 2010, along and paklang, maklang came.. apple of my eyes 🙂 then take sometimes in building along’s 3 columns blog and teach him briefly bout blogs.. tido jam 4am, then the next day tu new year day, we went to ou, yes tempat itu over n over again, since dating mmg itulah tempatnya, sejak terbina curve our weekend will be channel to either of that 2 places.. what we did at ou, buying wedding present for adlie’s collegue.. katanya takde blender, so bought him blender, saya takde share dalam hadiah ni, yg ada adlie, and his 2 collegue.. so we chose moulinex, best juga blender, siap boleh buat juice.. but if dah guna for bawang chilli mcm tak best buat blend juice.. masa ni checking around blender, then we went to new wing, cari makan.. sebelum cari makan singgah benefit counter, sa dia mmg best, i dont really have the intention to buy, just survey dulu, then dia nice suh duduk n try for me dry foundation, blusher, lipgloss, lemon aid for lazy and tired eyes, then some kind like balm for pores coverage (the best).. benefit mmg best, flawless muka.. but in the end belum beli lagi pun, hehe.. then we went to makan la, nandos..

adlie hampir2 pissed off gegila masa kat nandos, me? kuat bersabar.. haha.. sebabnya masa tu agak cramped la nandos dgn org awam, tapi 3 group yg dtg after us dah dapat air ngan ayam mereka, sape tak marah.. pastu tanya air kata kitchen jammed, pastu tetiba seorang perempuan datang katanya order hilang, masa nak order tu ive lost the exact sidelines that i wanted earlier, adlie lagilah terus aku juga yg pk ape dia order tadi, so bantai jelah pape, i said to her 1st beforehand, ni nape sume org dah dapat order, garang jap.. then she said sorry, btw bukan salah dia, the other boy yg entertain tu, geram cam nak panggil manager.. then we went to bawah area to see handbag, none that caught interest, kalau ada pun braun buffel, oh yg adlie suka tu harganya 600+.. gilak mahal, ada satu fuschia color, 500+ gak.. aiyoo gilak juga, then tgk cnk, cari kasut nikah, ada tapi tak tepat sangat, then tgk biasalah vincci, and new kedai kasut nama summit, vincci ada satu, tapi heel dia mcm something.. almost tepat, cuma kaki saya ni tendency to get melecet yang berdarah is 250%, especially kalau pakai all covered shoe, brand tak brand sama jek, i must say i need to find one yg comfy, nikah tak critical, sanding critical.. or i spare 2 kasut ke, one yg nice covered for sanding, kalau dah dapat blister then change to tali tali type ke, or 3 kasut pun okay, hehe.. simple2 sudah kan.. then we get back to old wing beli blender itu..

then cari wrapper and small card we heading homeee.. esok tu we start early, 1030am bertolak ke sabak bernam, like my previous entry..

ayie, sila allow me amik this from ur fb.. mmg biru sangat the wedding.. and songket tu niceee.. so dah makan kulit lembu tu, then we heading home, sebab tak boleh nak stay lama, peak hour kot masa sampai pukul 1230, org ramai, kerusi pun tak cukup, so we give way n balik.. 2 hour journey, tapi cuma approx half hour makan.. then i saw this siput mentarang.. mauuuuuu.. sekilo setengah at myr12..

balik rasa kejap pulak, masa pegi rasa lamanya nak sampai tak sampai2.. then we drop by papparich, minum petang, mmg hungry dah, pagi tak breakfast, then makan kenduri pun ala kadar katanya, hehe.. wah keje makan, well im getting bigger, adlies reduced.. dia agak berkurangan la, i was shocked sebab ada satu bukti kukuh gila on the reduction even it wasnt that obvious to my eyes, only us know what is the bukti.. hehe..

then balik lah, sok tu we gonna meet again.. pegi jalan tar, jakel to be specific, gonna get for me the beaded chiffon for nikah.. i chose yg adlie suka, seperti biasa i always love something very less, ada satu tu ofcos beads corak lain, but the border style was same like my engagement chiffon, so asik nak terpilih yg sama but i guess i get it when adlie show the one that he said look nice.. white color, the simple beads is white silverish.. so settle, we went eating at insaf.. then went to ssf bought crystal dangling, pink and purple.. then went to bunga reben for pomander flower, ball dah ada, flower je keep on pending, then balik, sampai rumah i started the pomander mission and voila! siap 9 medium size pomander ball pada jam 8 malam.. i wanna do some more pomander but it can come later part in the preparation, not so that important but having it feels nice.. bos marah cos i did the pomander alone, leaving the last ball for him to do, my bro sume laki laki, the last one mmg boleh diharap tolong buat kerja kawin, elang ofcos boleh juga, angah? kuranglah, angah he’ll do something masculine only, the other 2 brother dont mind at all being lil femme ladylike for sometimes.. thus, i have devoted helper that will help me in settling stuff.. yay, i like..

love having stuff in super sweet sweet color like this.. i hope hantaran will turn sweet sweet juga.. and everything juga sweet, insya Allah.. there goes my sunshine sunday. .then comes monday, not soo blues cos we up for something in the night.. meeting mr photographer and wife dari seberang yg sangat funny bila berngomong.. so we arrived there bit early, nevermind cos we went to wangsa walk for the meeting, so that nearby, they came from cheras, understood all those jammed road, and some more the wife is pregnant for 5+ months and they just checked on the gender that day, and the suitable color for the baby is pink! yay, congrats both of you.. so adlie n me we borak2 minum2 dulu dua2 org while waiting.. the kopitiam was cold, i was shivering like crazy..

then they came, cakap2 bit then we isi all those agreements, the we paid upfront 50%, one of biggest investment, the package is generous i must say, cos we are the early bird, so we get those pre wedding photoshoot as complimentary, then the package are for 2 event, for nikah and recep, both are kinda not limited to certain hour, he did say 5 – 6 hour is sufficient, so great, previously i went to many photographer with very limited time frame, and additional hour is not that cheap.. but thats how the did business, and then incl post wedding potraiture.. and also 22 pages 12×12 custom album, thats the package then we upgrade for 1 more 12×12 custom album to separate nikah and recep pics, so we gonna have few and bigger pic for 1 page, i hope i can settle with max 4 pics for 1 page untuk yang page depan2, few pages for 1 big photos of us.. then the rest can be 5 or 6 pics per pages, i wanted bigger pics yes thats it.. which photog seperti biasa u can email me hudabakar@gmail.com anything else pun boleh tanya..

then we borak2 bout stuff, mmg gila funny, cos his wife is from jakarta so we talked bout her getting comfortable with malaysia, so many funny stuff, one is this i think i can remember it till forever, kalau indonesia bilang our back, dari pinggang ke bahu tu buntut, and buntut tu pantat.. oh my, very the different, and once their customer came for pre wed, wearing a dress, so the wife said, bajunya terbukak di buntutnya, tapi pantatnya tutup, meaning bareback kinda dress la, haha.. gile i was laughing like crazy, and when she was at photographer hometown, shes washing the kuali, and she said to if im not mistaken his mil, she said nak basuh pantat kuali tu, yelah she means the buntut.. hehe.. gila aku ketawa2, lots of other things we talked bout..
and glad, really, we found the right person, and we can mingle around, talking laughing so i hope i wont give him a very akward pose soon for wedding, and having the prewed photoshoot im glad as well, as least we can work with him first and by the time for nikah n recep we are used to his style and hell used to our style.. and prewed.. mana ye place to do one, i always adore the trees in upm, my fav eversince 3 4 years back, and he did 2 or 3 of his clients pre wed at frasers hill, cantik.. and im thinking bout bukit tinggi, and adlie said okay juga, or i wanted stesen ktm lama tu, but that one hopefully can cover for post wed.. previously i go crazy for frim, but will look alike our post wedding plan, see how things goes la.. but i hope we can have it at bukit tinggi, sumpah nak bukit tinggi..
and i want to write this, its amazing how different i am these days, in terms of relationship, the upside downside of it makes me learned alot, ohhh harus ada downside, its a matter that i wont cerita here je the downside, the downside in our situation is quite mild, considering previously during just dating2 period pun we seldom quarel, jarang sangat, kalau dah lama2 tak gaduh tu sure la ada tak kena gaduh la jugak sikit, normal.. so i learned especially on being patience and to listen with both ears and heart, small matter to me could be big to the other party, ini sangat betul, aritu i overlook one thing, a tiny thing for me, but it means BIG to him, in the end caused me big fat tears when i realize how bad i am treating him like that, fuhh.. so again i learned and continue learning…
butterlymini panjang gile, but i like writing stuff.. inilah dia jadinya kalau dah hiatus 2 3 hari.. i have lots of other stuff to write as well, but later lah..