Archive for the ‘Solemnization’ Category

mas kahwin & nota lafaz nikah

August 25, 2010
okay untuk kali keseratus, u guys know my pretty pretty kakak besar (yang juga mak sementara yang sangat muda kepada saya, haha) yang deco hantaran saya, in which kebanyakan ideas adalah ad-hoc, spontaneous using whatever sources, yang dah dibeli and wireles tidak dimatikan langsung sepanjang preps and semasa majlis so boleh la cari2 idea sikit2 dalam internet. and to tell u the truth i mmg tak tahu nak deco duit mas kawin mcm mana, bila nak buat baru nak fikir, hehe malas la takde idea, teruk kan! nak diy tp malas nak fikir.

not to say adlie was considering between nak bagi myr80 or lebih sikit, i asked lebih sikit actually, sebab i thought of getting something like a small and petite love pendant with that money, kalau pun tambah lagi sikit, so in the end proceed with myr200. so nak deco i chose myr100 note. so ada 2 keping je. easy to manage. dah la duit mcm agak lama. luckily kakak besar ada satu note baru and boleh la try2 buat yg satu lagi note tu. but all credit to her. tq soo much for doing this for me! do it yourself mmg best, haha! lepas khatam kakak besar started la tgk2 brg sume, what to do and sampai part mas kawin, i know im giving her hard time pasal takde benda, idea that i have in mind, nak buat something simple tapi tak tahu, then i said wanted mcm bunga bunga. then i remember bout amirul’s blog. show her his page on mas kawin sebab suka dia buat bunga dari duit. so suruh kakak buat the same except she came out with idea balutkan dekat roses. so this is my mas kahwin la in a bouquet style. cuma masa nikah tu dah layu sikit. sad 😦 but i love it. suka sangat sangat sebab simple and lovely.

and this is the notes for lafaz nikah. wrote by ayah personally. tu la tulisan dia yang comel tu. haha. nice one but lafaz nya tu ada problem. if u see. suppose tak ada aku terima nikahNYA, and dekat mas kawin kena ada NYA, dengan mas kahwinNYA. kalau tak salah la and that NYA tu buat lafaz nikah jadi kelam kabut. and kadi tu mcm tak reti handle and did not heard properly then dia tanya eh ada NYA tak. ure the kadi u suppose to hear. oh bad bad. later cerita la okay. haha. and tanya nawal & yaya yg ada. if they heard la. tak tahu nak kata lafaz keberapa adlie buat. sebab adlie ada salah and ayah pun ada. but its okay. comel je pun salah nya. haha. yang penting dah sah lagi sahih.

ayah: saudara adlie bin mohd ali, aku nikahkan dikau dengan anak perempuanku nurulhuda binti abu bakar dengan mas kahwinNYA dua ratus ringgit tunai.

adlie: aku terima nikah nurulhuda binti abu bakar dengan mas kahwinNYa dua ratus ringgit tunai.

angah & paklong as saksi: SAH!! (haha)

ok dah bai. (nawal kata) pastu yaya kata oi bencilah. lynda mgu depan br ada reply dari dia. haha. pastu masa sanding sempat borak dgn acik & husband pasal ni. atas pelamin lagi pasal NYA NYA ni. tq acik.

oh lupa nak bg esaimen. bride to be sume pegi buat skrip nikah (credit to nawal) haha, buat, proof read, counter check, reconfirm especially NYA NYA tu. amboi bridezilla sungguh. bakal husband nak lafaz nikah, bride to be yang buat skrip. haha.

butterlymini NYA tu sangat penting okay?

photoshoot with bridesmaid!

August 18, 2010

Photobucket

Photobucket

Photobucket

heading to tasik titiwangsa shortly after my post nikah indoor photoshoot for a photoshoot with my dear bridesmaid, laurens! yay! know what i left adlie on his own at my house , makan dengan op (sangat rock) while im out with my laurens, haha, ofcos mintak izin, he allowed me to go on with my stuff and i said to him later ill met him again cos we need to pick-up key for our room at quality hotel, so many commitment to be done..

i only have around 1 hour plus to spare sebab got so much to do lepas tu, so we went to tasik titiwangsa, quite near to my house then.. panas, and kerengga masuk kain kb, hihi.. lecak2.. but layan.. and love this to the max!

camera credit to aleen’s nikon & kakak besar’s canon, official photographer elang, co-op jedah and myself and laurens! tq guys this is def for me to remember for the rest of my life, love all of you so much! alhamdulillah, punya teman seperti kamu kamu!
butterlymini who’s next? cant wait..

post nikah indoor photoshoot, unofficial

August 18, 2010

again this is unofficial, after we came back from post nikah photoshoot tengah2 panas kat masjid continue amik gambar dalam bilik, it was a quick one as well.. as per my last entry on bilik pengantin, dalam gambar2 di atas ada damask stand lamp and carpet bulu putih yang dipinjamkan oleh rina satu lagi something borrowed on my wedding, tq rina! pagi2 tu sampai carpet, hihi.. masa ni sangat tired, rasa nak tido je, sebab quilt itu sangat lembut, but dont be a gross, banyak aktiviti lagi kene execute lepas tu, non stop.. till then..
butterlymini i love you!

post nikah outdoor photoshoot, unofficial

August 16, 2010

Photobucket

Photobucket

Photobucket

just a sneak peek for post nikah outdoor photoshoot right after selesai nikah and amik2 gambar dekat rumah, siap tak makan pun terus keluar outdoor, was a quick one btw, and this is ofcos unofficial one sebab tu semua gambar2 mata pun tak pandang lens from this camera, for this session ini from kakak besar’s canon, diambil oleh my bro elang.. 😉 masa ni panas gila gila and a ride with the vintage car was a lovely moments.. cuma tak sempat deco je lagi..

fact: masa wedding ada 2 dslr official from my family side yang sentiasa without failed mengikuti pergerakan, one is kakak besar’s, one is abg edes’s, photographer was everyone including me myself, kak ya, elang, angah, jedah, bos.. semua orang jadi photographer bertukar2! and cos of this i have quite number of pics captured for every events.. alhamdulillah, thank you to both of you for the ‘something borrowed’

butterlymini pics je dulu, write up kemudian..hehe..

gambar nikah, unofficial okay!

August 16, 2010

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

Photobucket
all are unofficial! credit to kakak besar’s canon, along as photographer & aleen’s nikon.. tq soo much for lending me ur precious gear! tq soo much sebab saya ada gambar yang super duper banyak! further write-up pertaining my nikah & such akan dipublish kemudian, masa tidak mengizinkan lagi.. hehe.. weekend buat ape sampai tak update blog? malas sikit, ngelat ngelat, i spent my weekend at my parent’s cos adlie are away for 2 day public speaking course with toastmaster at iem, tapi petang dia balik la.. then i ngelat2 nak update blog sebab mesti panjang gila nak cite, hihi.. okay sila lihat gambar gambar dulu ya?

butterlymini leganya dah menikah, haha.. korang cepat kawin!

diy simple handbouquet for nikah

August 12, 2010
okay, ada kisahnya handbouquet ni, hehe, untuk handbouquet ive ordered eustoma, pink & purple eustoma from kedai bunga kat ps depan maybank, okay they took my order, small order by the way, takdela berbundle2, enough for both side hantaran sume la but bila sampai n i nak check bunga, sume yg i order dia letak dalam satu kotak besar and eustoma bawah sekali, okay la logic sekali kalau dikatakan eustoma tu jenis bunga yang fragile gila, bawah sekali dia letak n some more stack2 bunga berat2 kat atas.. i pissed off situ gak i said to them nak change, and nak change pun limited gila okay, pink and purple roses dah habis! damn..malam tu aku penat sangat, dengan demam, nasib ada acik drivekan and jedah duk belakang, lepas tu dengan kene change bunga, so ini je yang i rasa cantik pun ada white roses and yang bunga purple tu aku tak tahu nama dia, anyone? masa tu give up jugaklah then i called kakak besar and she said take whatever yang okay, dont waste time there.. so inilah yang i angkat for handbouquet.. this combination, okay la kan, simple je and kakak besar deco dengan pink and purple ribbons.. love it!
ape pun aku mmg penat sangat2 bila buat keje kawin masa sakit, yakni banyak benda i lupa n menjadi sangat pelupa sampai org kene ingatkan, ini pun kakak besar yang ingatkan buat handbouquet, serious i dah forgot that i have to have handbouquet, pls take care, jangan sakit demam masa nak kawen okay? kalau tak messed up mcm saya!entry light2 je eh? hehe.. blogging lepas kawin ni soo much different from masa single, haha.. time ada, mood tu sukar dicari.. but i have to write semua benda satu persatu before everything fades.. 🙂 and i dont know how long im gonna take to wrap up everything.. more to come!okay, sedikit advise, jangan takut nak buat handbouquet sendiri, cos kalau buat sendiri mcm ada personal touch and dont worry of senget, buruk, ke ape, even my handbouquet ni pun actually ada yang terpatah2, tak bulat, mcm lil bit square kalau tgk bebetul and even nampak dalam gambar pun yang terpatah2 tu masa nikah but no big deal, it will never ruin your mood or pics even dia rosak, sebab this is the concept of diy, ull be very satisfied, believe me.. on combination, try to have something that complement each other so it will look nice bila dah combine.. trylah n enjoy having something ‘diy’

butterlymini love it!

makeup session for solemnization ceremony

August 11, 2010
of all please excuse my jenduls forehead, its in the blood or what ppl called as dah memang keturunan! hehe..
im having raja feena again & again! soo excited i asked her to come at 8am in the morning cos i know we wont start the session immediately, mesti nak borak sakan sakan, tapi on the day, feena pun drop by her house kejap, and dia tak begitu sihat, some more i tak siap mandi, cos ada masalah sikit dengan canopy and nak bg keje kat kaum keluarga.. so we started bit late, sampai rush2 sikit, haha.. feena came with bunny, her husband yg juga my schoolmate, so best gila! haha, dengan lawak gila bunny dia tu serious tak jadi nak cuak sangat.. hehe tq guys! tq sooo much.. serious, it was a hilarious moments, dah la mulut mcm **tot ayam, haha kan dah kene marah sebab tak duk diam masa mekap.. ouch! sorry..
on make-up, she knows me well very well! mesti light and sweet, haha.. so dia buat saje keje tanpa bertanya banyak.. then bila tengah2 mekap rina came, dah pesan suh dtg awal, nawal, fana, nor, hany.. my laurens semua sampai.. then masa pki tudung yg mcm critical sikit, i mmg risau sangat2 sebab nak handle tudung chiffon, a very soft chiffon, mengeletar okay, afraid the same badi will hinggap again.. and after 3rd attempt baru satisfied.. no prob with awning, sangat nice, perfectly fit, but only to assemble the bawal part, takut sangat and feena did asked some friends yang ada to give privacy sebab i dah super kalut, sangat2 kalut.. some more i pegang amanah untuk pakai tudung cantik2 sebab ianya suprise dari someone soo special, will review the suprise very soon, tu yang sangat sangat nervous..

on makeup, sangat berpuas hati, as per my liking obviously and i love how i feel soo comfortable with it, makes me lebih yakin to smile insanely, serious u can see my smiles, or i can say smizes smile with eyes, haha.. cos i am soo in love with how i look like, and i know my new skin is almost flawless.. alhamdulillah.. thanks buddy!

and right after everything finished, dah make-up, pakai tudung, pakai veil.. we had some photoshoot, haha, us in the room so thats explain the pics.. all are fresh after make-up session..

to bride to be, please dont hesitate to hire raja feena, insya Allah the best for you, for more info’s please visit raja feena’s blog.. official review on my make-up will be updated soon.. this is more on sequences of the events.. i need to do some editing on pics as some are not so appropriate, hihi.. baju jarang sikit.. but anyway thats some update on make-up nikah..

butterlymini pics credit to raja feena’s dear husband, bunny.. tq soo much!

bilik pengantin!

August 10, 2010
bride & groom bed!

u guys dont know how messy soo messy my room the night before my solemnization ceremony! bersepah gila, my families ramai then all room and empty space was occupied, semua ruang penuh! and malam tu pulak ada tahlil, berderet2 events.. and so u know kakak besar yg deco my hantaran, so dulang kene bawak naik atas, so mmg penuh in my room, plus nak iron alas dulang semua dalam bilik, mmg pening.. nak upload gambar before pun seram, haha.. sampai org yg datang malam tu asik2 tanya je, apsal bilik camni, apsal tak kemas, leteh mak nak jawab.. dah la dengan tak sihat, plus it was back to back event, so nak start deco hantaran pun tak boleh, semua trapped dalam bilik.. my only hope is my pengapit, jedah, ive been constantly reminding her weeks before my wed day that she have to takeover all stuff from me once shes in kl, and she nailed it! love you!but anyway, bilik berkonsep minimalis, sangat humble, what i have is queen divan bed, itu hadiah from ayah.. cat bilik warna soft purple (ayah) then damask stand lamp (adlie belikan) the 1 black console table (from ayah) and 1 white stand mirror (from ayah), white jean perry king bedding set (beli sendiri. sangat affordable! beli masa member day sogo. pagi2 dah terpacak) and white tafetta langsir (night curtain) and white organza (day curtain) both beli and tailor by kamdar.. itu sahaja.. cupboard/closet i dah buang dia keluar, haha.. gila! bilik i sangat square and kecil, i have to move it keluar sebab nak centerkan katil.. so simple je..then i bought 2 bantal kecil warna purple dekat carrefour wangsa maju to match the wall color..paling like, i bought orchids untuk deco, was inspired by kakak besar’s choice masa her wedding, she chose orchid for flower girls to throw.. so this time i beli juga the same, from petaling street 1 bundle rm18, banyak! enough for deco and for bridesmaid.. and me & jedah malam tu berhempas pulas susun mcm menyerupai bed runner, haha.. i always wanted bed runner, lacey bedrunner, ingat nak buat la konon, beli kain n ask mak jahit tapi tak terbuat2, so got an idea, so we just susun orchid, lotsa orchids kat kaki katil, jadilah mcm bedrunner.. 🙂 siap2 susun kemas2 bilik dalam pukul 2 pagi kot, dah la esok tu nikah, pasang aircond full blast so dia segar lagi..okay, ini sedikit deco untuk penyangkut curtain, sebab rasa kosong sangat, dah warna putih pun kan curtain tu, so masa pegi jalan tar ari khamis, okay khamis masih ke jalan tar, i kan duta jalan tar, 2 hari sebelum nikah tu! haha.. gila.. beli lacey ribbons then diy, mcm mana? jahit? oh tidak, i staple je lace tu kat penyangkut tu, staple senang, nak jahit mmg tak sempat, alang2 nampak staple terus je tembak, siap! lagipun okaylah tak nampak pun staple bullet nya, this is just to have something simple yang membezakan penyangkut tu from curtain.. then add up some bunga sebab serious bilik agak kosong, okay lari color, buat it was stood out! haha alasan baik! guna gerberas, leftovers from my hantaran yg kakak besar deco, so potong letak dalam vase from ikea then letak atas console table.. sebab bilik takde side table, selalu letak bunga kat side table kan tapi sebab takde so letak kat console table je..

Photobucket

pink gerberas!

and not to forget, chalkboard, haha.. tq aleen!

console table, stand mirror, carpet bulu2 (rina’s), stand lamp will be updated separately, sebab takde gambar mereka sahaja, semuanya ada org.. so will mention bout it later.. at first i hate everything that i have for my room, cos i nak white set for bedroom (set as in katil, dressing table, closet, side table) but masa beli ayah tak bagi beli perabot kayu, cos budget dia tak banyak so kalau beli perabot kayu bila tak banyak budget we couldnt get yang jenis tahan lama, kalau ada pun yg masuk budget i know dalam setahun dah rengang dah katil dia, i beli pun kat kedai perabot maju setapak, kayu dia bukan jenis tahan lama, so ayah insist beli divan, cos mmg tahan lama, so u know divan mmg tak byk choice langsung, putih punya headboard mmg takde, either cream or beige, with weird design i hate it!

then i saw this black headboard, velvet touch & diamond, memang superb and sangat cantik cuma rasa mcm tak match je, suddenly went black over white, whats up? then angah kata amik yang ni jelah (tq angah sebab ko push aku, haha) cos he was there with me and ayah, and he saw that i was at that very moment giving ayah a very hard time, haha, tunggu masa je nak kene marah sebab fussy sangat.. or mmg dah kene marah pun cos i dah giveup i said to him just gimme ur divan bed, as in my parents katil untuk my bed kat bilik pengantin, sebab katil diorang baru lagi and i like the white headboard, and mmg tak kisah using the old katil, bukan org tauhu, no prob, terus kene marah bla bla bla.. haha.. akhirnya so i chose katil ni, and bila sampai harinya, i love it to the max! thos it is black color, mcm unusual for bilik pengantin.. but in the end it looked nice and simple.. i like it cuma at first was torn between because of the color, black kan, mindset dah white..

then sebab divan bed dia bukan sold together 1 set with everything mcm meja solek, side table, so the other day we went back to kedai (kedai perabot maju, setapak) for meja solek.. and i dont want to have side table sebab malas nak membazir.. and okay since divan bed i dah rupa mcm tu, how on earth i could find a seperate dressing table that match with my bed! no way ada, kat kedai perabot maju banyak meja solek warna kayu, coklat, i couldnt afford to have 1 lagi color, enough la black purple and white, no room for additional color.. so what i have in mind, to have just a console table instead of dressing table and then beli chair and stand mirror, my idea then ayah tak accept, haha.. lepas tu aku pun tgk la dressing table yang stiff je aku rasa, kaku okay.. serious with the same price i better take console table, stand mirror and chair, so then beli as per my idea.. love it! simple je n senang, black console table, black damask chair (pilih from one of meja makan punya set, i beli 1 chair separately aje) and white stand mirror to replace the usual meja solek.. yay! setel..

so thats the story of bilik pengantin.. or room for 2, cos bilik pengantin mcm tak sesuai je, sangat simple.. even maklong pun cakap tak beli bunga ke letak tepi katil, then i said takpelah, ini pun dah cukup, hehe.. u know aunty aunty.. but anyway i love my room and to make it look beautiful like this, my bro’s room sume sepah sebab i tumpang brg i, hihi, love u guys n im soo sorry sebab i have to penuhkan brg kat bilik korang! haha..

where do we sleep that night me & jedah? atas lantai la, haha, sanggup ni, sebab dah kemas kan lawa2, amik my super single comforter, bentang buat tilam, then kepala pusing nak guna ape as selimut, air cond dah full blast sebab nak bg bunga fresh, so masuk bilik sebelah amik 2 helai bedsheet i, buat selimut pakai bedsheet, haha, sempoi je.. nama dah darurat.. 🙂 im a survivor! haha gila..

oh ya bunga rampai? ada.. mesti la ada, seawal hari rabu dah ada and letak kat bilik, sebab sangat sangat mengsemangatkan i yang sakit untuk terus berjuang demi merealisasikan semua impian perkahwinan i, hehe..

and know what, in the end the best part of all is to have adlie safe and sound with me that night by my side.. sooo unbelieveable..

butterlymini panjangnya kan? a good sign, im back! haha.. i have doubt at 1st but im back.. 🙂

teaser majlis pernikahan

August 2, 2010