Archive for the ‘Engagement Day’ Category

♥ last one, open house..

November 21, 2009
this is the last entry, siap sudah meletakkan bukan semua dalam blog.. this is back to back event di hari pertunangan, sebelah malam pulak, open house jalan wangsa ceria 9, wangsa melawati, yang dianjurkan kaum muslim dan jemputan terbuka untuk semua bangsa dan agama.. we are blessed.. having such a very close relationship.. suka!

jiran2 started cooking since tengahari lagi, open house ni mmg masak sendiri ramai2, masa makan2 pas tunang tu habis then diorang start la.. mcm2 la masak untuk malam, mihun goreng, order satay, nasi impit, kuah kacang, air yang sangat refreshing, air campuran sirap and ribena.. hehe..

org2 kuat sedang menguruskan majlis rumah terbuka… masa ni dah start letak makanan, bancuh air.. oklah semua tak kelam kabut sebab dah prepare awal2 everything..venue masih sama, hehe bawah canopy tunang, senang buat sekali mcm ni, cut cost sebab canopy ada, kerusi ada, meja ada, lampu kipas pinggan cawan semualah.. then semua org pun ada.. cuma satu jela penat sepenatnyala especially my family..

semasa sesi doa selamat, depan rumah ustaz.. doakan semoga semua org panjang umur, murah rezeki, hidup aman dan damai, hehe.. next year ada rezeki boleh buat lagi.. a grand one.. bukan main ye.. hehe..lepas doa selamat, semua pun mula makan.. yang ada ni semua jiran2, time ni la semua berkumpul, borak2… thanks to ustaz yang mengerakkan semua buat open house ni.. tetiba je ayah bgtau nak buat open house the same day tunang, pastu buat collection sikit sesama jiran so that boleh beli brg semua.. anak anak, confirm la paling seronok.. seronok nak main, melenjan je malam tu.. bos my lil bro pun ada terselit kat row belakang tu..
2 gambar diatas ialah angah, yang sampai sesudah maghrib rasanya, jumaat sabtu dia ada quiz kat um, sangat berharap uitm boleh menang, tapi yang menang singapore.. see qistina gedik2 dekat angah, dia dengan sume org pun nak gedik2, hehe.. 2 ni je gambar dia yang ada masa hari tu.. balik pun dah malam.. then yang baju coklat itu ialah elang..
masa ni kat luar rumah, tengah tunggu adlie sampai, pun baru habis shoot pic dengan cousin, oh ya this is nuryn, anak jiran, masa kenduri tunang dia asik la dtg kat belakang, kat tepi dan mengipas kipas sambil nyanyi lagu ‘selamat pengantin baru semoga bahagia’ pastu ulang2, mmg funny gila.. lil cute girl, aunty belum kawin lagi okay.. hehe, excited kot dia, ni ada potensi jadi wedding planner, kecik2 dah bukan main lagi, then sampai ke malam terus nyanyi lagu yg sama, just because i still wore the same attire..
maafkan saya yang duduk agak tak senonoh, hehe.. kaki dah sakit gegila.. adlie sampai around 830, he came alone sebab mak dah penat, tak larat.. then i have to wrap up la photo session ngan cousin.. masa ni sempat tarik bulu mata palsu yang dah seharian pakai.. pic credit to jedah, amikkan few candid momentos.. dengan aku yang dah tak semenggahnya, ya Allah i feel pity for myself sebab serabai gile gile.. hehe.. i dont care how i look anymore sebab penat gile!
this is what adlie ate, saya juga masa tu makan mihun yang sedap & sate, sate paling laris, jap je habis, tu pun nasib tapau siap2 simpan kat dapur, mmg tak aci tapi nak tunggu sampai adlie sampai mmg licin la jawabnya
ana pun ada juga pada waktu ini, she came dgn mak, ayah dan adiknya ct.. sempatla borak2 dalam rumah, gosip2 cite2.. org sume dah bertukar baju, saya jugak yg tak habis2 ngan baju tunang.. ana malam ni baju adalah pass, pink merah, kena tema siang tadi.. hehe 🙂
mak turun padang cuci pinggan dengan jiran2, sebab masa masak tak dapat join sebab sibuk layan tetamu.. semua pun gotong royong ramai2.. makanan mcm sate mmg licin, air habis, nasi impit kuah kacang ada lbh, mihun pun.. sume tapau simpan untuk breakfast pulak.. hehe.. our own lauk mcm ayam mmg lebih sebab ayah mintak jiran masakkan ayam lebih dgn nasi.. so ada extra.. itu jelah rasanya.. so selepas semuanya habis around 11+ tukar baju dan cuci mekap dan mandi dan tido, i was soo damn exhausted, same goes to all my families, jiran2 sume, adlie’s side.. overall for my engagement day was according to initial plans, even ada glitch sana sini, tak puas hati sana sini, in the end thats how things goes la, im a very simple person so the ceremony was the reflection of who i am.. and im glad, after quite a tenure being together we finally moved to the next level.. alhamdulillah, and having all my families and friends with me really made my day.. and thank you for being there.. 🙂

butterlymini sangat banyak pic, sangat banyak banyak tulisan, semuanya for my own records, some of the memories will fade, i might forget all the details, so by throwing it all here there is no such reason anymore, and ofcos maybe for reference to those who are going to get engaged soon.. maybe ada info yang boleh digunakan ke kan.. i admit i was searching like crazy, reading blogs belongs to those who got engaged before me, all of us need reference no matter how confident we are right? so with this im wrapping up my engagement entries!!

Advertisements

♥ 2nd last…

November 18, 2009
okay, ni second last entry on engagement, galak kot update selagi tak habis, tapi ini pun ikut queue so habiskan jugak.. sebab kalau skip ill never habiskan in the end, baiklah perkara ini berlaku lepas balik umah ina tgk dia bertunang n pas abg edes sepupuku pulang dr low yat, terus kitorang berphotoshoot sekejapan, takde spot yang grand pun sebab sume dalam rumah.. indoor je sebab dah malam, so maksud nya masa ni masih berbaju tunang dan masih belum cuci mekap.. tapi mekap dah banyak turun especially kat kening, dah bertukar warna, and sebab tulah tersangat penat, tak habis2 ada je benda nak kene buat one after another, dari pagi sampai ke malam, juga sila lihat bunga tangan itu, prop terbaik dan digunakan habis2an selepas lupa nak pegang masa turun sarung cincin, what a waste! baiklah diperkenalkan hasil kerja sepupu saya, dia ini adalah freelance photographer and masih baru juga.. ill give the url once hes ready with his blog, untuk sesi sekejapan ini saya amat suka dengan outcome dia, and this is all raw picture with no editing whatsoever, nice kan.. mmg la nice sebab org shoot free.. hehe.. and having cousin yang dah mcm abg sendiri for photoshoot was the best la cos i knew him practically my whole life, tak kuasa kot nak malu2 cat.. picture follows, kalau ada rasa mual sila tekan [X] button.. 🙂sangat suka selendang lace berwarna pink itu, mak adlie bagi, arwah kak long punya.. masa nak pegi cari tudung kat jalan tar adlie bagitau mak kata arwah kak long ada selendang pink n disebabkan tak reti pakai selendang i still wear normal goget tudung n veil from kak ju sebab dah bayar rental fee and promise him for photoshoot ill wear selendang ini.. look forward for after nikah photoshoot, ceewah bukan look forward for akad nikah, hehe.. for tunang ni nampaknya sendirian sahaja..

butterlymini my menses this month suddenly sudah delayed for one week till yesterday, gosh.. this year sahaja this is the second time, first kali tak la teruk mcm ni, stress sgt ke my body mind & soul? tiap bulan wajib jot down and i need a regular cycle like usual, so i can estimate well for my wedding day soon 😉 mcm diah, menses due perfectly on her wedding day, tak ke haru sedikit sebanyak kan.. especially to those yg ada pains and cramps associated with menses, but for diah she manage to expedite hers.. so untuk part ini sila consult diah ya rakan2..

♥ ina’s engagement…

November 17, 2009
mari teruskan, petang pas settle my engagement sume i think around 530 ke 6 mcm tu, pegi ina’s engagement pulak, jalan kaki saje sebab lorong sebelah depan rumahnya.. lucky us, me jedah ana and qistina, duduk kejap je dah selesai.. cos imee adi and hany lama juga menunggu, rasanya rombongan lelaki yang sampai lambat sikit.. tak sempat makan, just masuk amik gambar sume then amik door gift, ada candle and muffin but i got muffin only.. then balik.. penat gila kot.. but worth sangat cos fiancee meet fiancee.. saya masih berbaju tunang disitu, hehe, ina sangat cantik, her engagement was abit adhoc, cos the family suddenly proceed to have one, with raya and everything tapi in the end cantik mcm princess..
butterlymini her simple pelaminan, tempat duduk semua buat sendiri, they use whatever they have in house, hehe.. no worries secret safe with me.. her father mmg sangat berbakat, masa kakak ina kawin dulu ayah dia yang bertukang buat pelamin.. 🙂 nad, sabrina ur dormate yang mekapkan and did ina’s hair..

♥ longest entry ever…

November 15, 2009
this is very random, no exact sequence sebab dah terlalu banyak.. with this i shall not wrapping up my engagement entries.. haha, ada lagi pasni, sila jangan muntah.. another 10% then habis lah…
semasa makeup session suma kata i look okay, even tak okay kot, hehe, cos i was a bit overwhelmed with the thickness of the make-up which turn okay in camera.. n nad teasing me with the rozita che wan eye lashes lagi.. and while wearing baju tudung veil they help me again and again and again.. sangat terharu! makeup artist of the day.. strange that we seldom talk in school last time and shes the one who makeup-ing me during my engagement.. ko jangan berani curik gamba ni!
photographer of the day.. alip and syah idocreative, berry’s bf, alip was my friend so he just asked for a minimum service charge, tq! and syah came with berry on their way back to sekinchan, he’s with idocreative.. check the link at my wedstuff section.. after selamat bermakeup, inilah mereka who was there in my room throughout the mekap session, khairul barriah, adleen shazlina, siti maisarah balqish, nor farhana, raja norlin suefina and nornazira… so thankful for their presence especially nad yang tersesat2 tapi sampai dengan jayanya.. this is me and my kakak besar, late opah called her kakak besar, oh ya shes my cousin sister who is getting married soon, december 5th.. seriously cant wait!! selalu sister talk with her thru ym during opis hour, haha obviously i need lots of advise and soothing words from her..

berry, undergrad bestie… we became close masa 2nd sem or 3rd sem maybe, masa degree i dont have many besties and the friendship with berry keep continue even after we graduate.. ini nad, bride-to-be blogger, how we became suddenly close, this is how the story goes, nad’s engagement due a week before mine, 7 syawal, mine was 14 syawal, so i kept my eyes very very close to her blog that time.. so we actively keep exchanging infos, comforting each other then for my engagement nad said she wanted to come.. sebab dia biasa juga area sini, she came quite early, soo happy.. 🙂 shes getting married soon.. eventho our engagement was quite close but she’s leaving bachelorhood 7 months earlier than me.. *sobsob.. nad, tq for coming! bestie saya semuanya, because the followed me from behind masa turun sarung cincin so mereka terpaksa duduk kat tangga, but still their position was very very close with me, hehe.. tunang org ni depan diorang jek..this is again suasana dalam rumah… tak begitu ramai, sume immediate family and friends, and famili ramai juga choose to sit outside.. jurucakap with their secretary.. ayah being brave, i thought he have assigned pakcik madnor, beside him, to be the jurucakap.. but he’s not.. then pakcik din from adlie’s side with his songkok tinggi being the one and pakngah as reference, pakngah was the one who came on merisik day and discuss all those wedding stuff..
sudah selesai, masa ini sesi berdoa, lega sume dah okay, nenek kak ya yang bacakan doa, nenek itu ialah lelaki yah, bukan nenek perempuan.. uci pun ada.. terkejut tengok mereka dtg, itu jelah org tua yang ada, i mean yang pangkat nenek, cos i dun have opah, nenek, wan and atok anymore.. so sad..
us again.. sama place same pose, only diff angle, hehe.. apelah kan.. btw masa tu ramai org, and bertunang sahaja kan, the new status doesnt permit us to overdo any juicy pose, hehe.. foods served that day.. okaylah kot, beberapa hari selepas tu saya menerima beberapa pertanyaan and mmg ada masalah sikit pun when they did not supply enough pinggan and glass, sampai kene basuh and bukan mereka basuh, ayah terpaksa minta tlg pakcik din and jiran lain basuh, and when the food is ready they just serahkan makanan and we need to replenish sume sendiri, masa discuss takde cakap so ayah terpaksa mintak tlg jiran, abg mail, abg krol.. we paid them standard price like other caterer can gave us, thats why la i hate the fact that they did this to us, food slightly bit below expectation, tapi still okay, caterer ini ialah our jiran so i dont want to talk bad la, but i believe they should not do this just because we are jiran, i guess he thought we can give and take, sakit juga hati melihat jiran2 yang patut duduk makan tapi kene tolong buat keje, well whatever..
the door gift, untuk dewasa bagi bunjut potpori and untuk anak anak bagi gula-gula and coklat..
with aish, abg edes punya anak kecil.. sangat cute and sangat cheeky…
abg razak wife and all makcik, cousins and anak2 cousin from mak’s side.. ada juga ni yang kat luar, yang balik awal, afterall this raya ke 14, what do u expect, theres tons of open house to attend to.. of all la kan, i wasnt there to entertain my friends most of the time, captured while ana, nor, nad and imee tengah makan.. ana, rakan seperumahan.. we lived soo nearby since primary school and we are bestie! she did sms me that morning whether she can come already or not, then i was like helloooo dtg je lahhhhhh okay!! hehe.. then i forgot to tell her to wear pink or purple.. takpe2.. my wedding harus okay.. 🙂this is aunty cynthia, jiran sebelah kanan, mereka sefamili yang bg suprise chanel perfume malam semalam tu.. berry, nad and ana.. posing sesuka hati.. saya dengan ganasnya jalan sana sini angkat kain cos sangat sukar nak stay gracefully.. 🙂
i was checking the bunga melur, sangat suka, that morning kan hujan, pray hard adlie dapat kuar beli bunga melur.. oh ya none of photographer that day capture full pic of sirih junjung, aiyooo.. syah ada amik tapi close up, alip lg la takde.. masa ni rombongan adlie dah nak balik so kene exchange hantaran semua..
ini masa angkat barang hantaran semua sebab dah nak balik, rombongan from adlie’s side..
ini antara guest yang ditunggu2, ini ialah mala and her husband, mala kita amik pic kamu ek, kan kita takde cam masa tu, hehe.. mala bit busy katanya haritu.. sebab dia ada few event nak attend, but still tak menghampakan mala and husband dtg jugak.. lastime i went to her wedding, masa tu dapat invitation and redah je.. masa tu pun tak dpt borak panjang.. katanya dtg nak pakai pink.. hehe.. 🙂 a blogger ya, visit her blog.. and we met thru blogger last year i think and the friendship blooms till today.. mala, tq for coming! this is hanis, awin and emie.. then came bit late as emie keje till 1 rasanya.. so borak2 dgn mereka dlm rumah, amik gambar, and hanis during that time hanya menunggu hari untuk kawin, so she came with invitation cardss and invited us friends to her wedding day.. which now hanis sudah kawin happily ever after.. 🙂 collegue, they are from marketing dept aka chaos dept.. invited all my lunchie team, and some of art lects mana yang close, but it was mooncake festival day so many of them heading hometown.. ini jela yang dapat dtg, kayen, wai wai and asa.. with kawan se-schoolmates, kawan se-permainan and kawan se-taekwondo, yay! model yang tinggi nad masih ada ye, sehingga lewat, sangat terharu, tinggalkan nad dgn kawan2 baru.. hehe.. ampun nad, i tinggal u..

along, mak senab, akak and jedah.. i have to have them all on my engagement day, i asked mak to called mak senab few time to remind her to come, hehe.. and akak dapat dtg, ofcos because she just finished her ‘pantang’ luckily amsyar was delivered earlier than due date, lil baby knows the plan already.. 🙂
melihat mereka makan, they did ask me to eat along tapi org still ramai so terpaksa kesana sini dulu…

kekuby, my, aleen and batri.. they came in pink and purple attire..

ini ialah famili akak, abg krol, baby amsyar and qistina.. im so in love with qistina, sangat comel!
cupi, ienas, kak ima & kandar.. 2nd time meeting cupi, such a cute boy! dah besar and sangat nakal yang comel, ienas was diff this time, maybe shes growing up and ngam with me immediately compare to lastime.. sangat snobbish ya dedulu..
bestest cousin ever, we’re like paris hilton and nicole richie if to compare the height between us 🙂 oklah she’s younger than me for few years, 3 years to be exact, before kindie saya tinggal di kuantan @my kampung before we moved to kl permanenty and throughout that short period i spent all my time with jedah and akak.. basicly 3 of us grew up together masa tu..

i look alot like my father female’s version and almost like my mom’s twin.. whenever ppl see us together they will said this, u two look like siblings, either i look old or mak look young, hehe.. for that similarity bak kata org2 tua, tak begitu serasi kalau muka look alike, we are like cat and dog, ayah is always easy to talk to, but still i dun talk to him much on everyday basis, he always did his very best for me all this time and i know for sure my wedding will be alot of his hardworks.. ienas and qistina, i was hoping that i could have them both for my flower girl including nana, adlies niece.. they will hold bouquet and wear a cute dress.. but still i dunno if theyre ready enough to be one cos in the end i can see them running around dengan nakal comel..
had fun capturing their cute smile, anyhow at first they are like kayu balak keras abit then puas suruh senget kepala senyum lebar sampai nampak gigi.. pastu buat muka nervous, muka boring, seriously fun…

both of em together baring menonton tv… i asked ienas to lie the other direction and i got this cute photo, in the 2nd photo see qistina’s smile yang tak ikhlas tu, sangat geram bila tgk.. my bad, ienas was crying like mad, she wanted to tag along to ina’s engagement, tapi suddenly kak ima nak balik.. try pujuk hantar dia naik kereta pun taknak stop, and she saw qistina holding my hand nak g jalan lagi la dia menjerit2.. sedih je tgk..
oh ya i ate later in the evening, bila crowds dah slow, sangat bloating actually masa tu.. tu pun sebenarnya tetiba lebih terbuka selera nak makan cake, so potong choc cheese kat dalam rumah, then baru rasa nak makan nasi, the last pic was a wedding card from hanis to laurens and engagement ang pow from aunty particia and family.. my tuition teacher.. this is abg asim’s son, they came bit late, dalam pukul 6 kot, and they stay in till late jugak, sume pun banyak rumah nak pegi.. okay juga, i have guest coming in gradually..
this is saudara sebelah ayah, sepupu sepupu ayah.. they came from gombak.. lastime meeting masa shikin’s wedding.. they came late jugak, rasanya around 4pm kot..
this is bos, my youngest bro.. paling nakal ever, dah form 1 but being the youngest rasa mcm dia kecik lg je.. sangat close with him sebab we both born in rat year, 12 years gap, ni tataula bape round dia makan.. hehe.. see his baju, baju raya cum baju for my engagement..

tetamu yg datang dan memakan semua makanan, hehe, luckily we do buffer abit for the food, mind you my bro elang, he invited his whole class.. boleh? takpelah cos this is his form 5 session, dimaafkan, when me myself was like catu2 kawan2 yg nak invite dengan harapan mereka tak terasa hati dan dipanggil semua masa wedding..

this is the incomplete version of lauren.. miss that word sangat.. mereka sudah mau pulang, only 3 of them are presents, yana : interview, asha : unknown status, aymin : unknown status, intan : convocation.. the lil girl in purple top tu mai’s sister.. baby..

tudung pada hari itu, total lost and total disaster!! its a gorget tudung, so lama2 dia ke belakang due to long veil, nak kata veil berat tak sangat, maybe agak licin kot tudung.. alah oklah suka je tgk gambar asik nak betulkan tudung like crazy..

pic capture by adi, imee’s fiancee, he’s more on potraits/faces, which i thought the expression captured are priceless..
ayah yang sudah bertukar baju and muka penat mak.. seharian layan tetamu.. practice okay.. hehe..

mengambil gambar bukan2 dalam bilik dengan jedah, petang sudah tetamu pun dah tak ramai, muka sangat berminyak, still kalau touch up dengan powder masih nampak okay.. tak kuasa la kot, and later nak pegi ina’s engagement pula…

sangat heart this pic, me and my bridesmaid.. i have 2 selendang masa bertunang, satu veil sewa from kak ju and 1 more adlie and mak gave to me, its actually arwah kaklong punya, serious selendang tu sangat sangat cantik.. the one that i wear on my shoulder in this picture..
my bouquet, mmg sangat geram, masa turun sarung cincin bouquet ini tertinggal.. so ianya cuma menjadi prop later in the evening masa photohoot dengan abg edes.. bunga ni pun masa beli dah agak kembang, so bila tiba hari ni lagi la tersangat2 kembang..

butterlyminipicture sume campur2 ye, sila notice the differents in technique, exposure and such, from dslr, digital camera and hp camera, hehe.. kudos to all the photographer, including moi myself..

♥ our first debut..

November 5, 2009
this is us after everything made official… officially announced as fiance and fiancee.. hehe.. not yet husband and wife yah.. soo glad that our path crossed and we have been seriously through thick and thin.. well as day goes by my promise to you ill be a better me… and soon a wife to you i hope ull never stop loving me as much as i love you.. ok dah, the rest yang sappy sappy lovey dovey i keep it to myself, hehe..

butterlymini i love this quote very very much, jodoh itu rahsia Allah dan itulah yang terbaik buat kita dan juga dugaan buat kitanaz ilyn i do realize that my status here is just a fiancee, u dun have to highlight that and im no better than anyone else or maybe you, jadi kurang layak berkata2 tentang jodoh, but still im allowed to voice out my thinking right? well the fact that jodoh setiap orang tu memang tak sama, adalah lebih manis kita doakan yang baik baik untuk org yang kita sayang daripada membuka rahsia diri dia, things that in my point of view are meant to be disclose only to families and close friends, or maybe if its meant for everyone to know i would love to hear about it from the pretty bride herself, from her mouth not from someone else, oh i dunno if the bride gave the permission to her to spread it out to the whole world, well generally this is just a counter opinion on something that seriously i dunno how to react when i read it.. i feel like puking.. sorry to say but u have quite a ‘smelly mouth’

♥ sesi menyarung cincin..

November 4, 2009
a picture speaks a thousand words..

butterlyminiskipped those makeup-ing session, u can easily access the previous entry at my ettiquetas.. so next : our 1st debut as fiance and fiancee..

morning before..

November 4, 2009
sorry, hehe.. i still need to finish up all the engagement stories then later part continue with my wedding preparations 🙂 ok ye pagi itu saya kan tido pukul 4 pagi, 730 pun bangun, gile tak cukup tido, itupun after few hundred snooze baru bangun, hehe.. okay dah bangun mari berkejaran ke hantaran, itu jelah yang tak habis2 buat dengan gembiranya.. lgpun ada kemalangan sikit dengan hantaran malam semalamnya, lace kat bekas kaca dah nak tercabut so kene gam, pastu ada pearl tercabut dekat polistrene.. ni gam uhu pun ayah beli pagi ni, i never stock up any pulak tu, okay i believe sesape nak tunang and kawin kene ada uhu atau gam tembak tu.. must have! oh ya, riben halus warna pink kat kotak tu paklang tampalkan cos it look so empty kalau letak riben besar tu je, dalam tu letak buah labu yang mereka bagi.. sangat suka..
masa ni saya sedang duk gam riben kat tangkai apple, cute sekali bila dah letak riben.. buah tu pun minyak ala kadar gak kot, sebab ngantok sangat.. tapi still okay la.. masih berkilat..
then ayah beli breakfast so this is breakfast for the day.. roti canai sahaja, makan beramai2 and i ate satu roti canai bersama kuah dal, my favvy, bg kenyang and alas perut.. 🙂

time makan ni jiran setup kan meja buffet semua.. pastu diorang setelkan lauk2 sume.. pastu langit dah agak mendung je pagi ni, noticeable la mmg mcm nak ujan, mmg betul pun, akak dari kuantan pun sms dia kat karak hujan lebat..

sesudah makan kul 830 pegi collect sirih junjung, hujan ketika ini, hati sudah tersangat2 risau, tapi masa hujan tu awal lagi, masa dah nak sampai rumah nampak matahari nak keluar, tapi pastu still lebat jugak, redha sahaja hujan rahmat.. scallop mmg habis kuyup.. baiklah, ini ialah kedai bunga di tepi telekom taman melawati.. ada 2, saya buat di khanita, sirih junjung yang diorder sangat puas ati, even taklah sama 100% mcm pic yang diberi tapi still saya sangat suka..
kemudian kesayangan saya pun tiba, yay! kak ina qistina abg khairul and amsyar.. awal diorang bertolak, masa akak bg salam fuh terus rasa mcm nak melompat bintang, hehe.. ape taknya, akak baru je habis pantang masa raya, then ni kira majlis tunang ni baru raya ke 14 so mcm risau je kot kot dia tak dapat dtg, tapi dtg juga… sangat love meeting qistina, yelah lama sungguh tak jumpa last masa december jedah’s convocation.. qistina masa ni nak malu, jap je pastu dah berdukung bagai..

kemudian my makeup artist tiba ketika hujan agak lebat, raja norlin suefina, my schoolmate, yang payungkan tu her dear fiance, shes getting married in april next year.. masa dia memula sampai tak mandi lagi ye, hehe.. dah kehilangan arah, dah tak ingat nak kene mekap aritu kan.. so mandi manda dulu kelam kabut… masa dia dtg agak pucat, tak berapa sihat, we catch up few important stuff, lama okay tak jumpa but considering we’re quite close as we email, ym each other..
then sesi mekap2, and so on… masa ni dah terasa penat sebab tak cukup tido padahal baru pukul 10pagi, i promise to my body, mind and spirit.. masa kawin nanti the night before i have to let go all the stuff no matter what, let others handle and get enough sleep and rest, cos dah merasa mcm mana super duper disoriented i am during my engagement day, sangat sarcastic.. and i really really need to DRINK A LOT OF WATER.. i dunno why issit so hard to break the habit of not wanting to drink water… and lack of sleep may ruin ur mood later part of the day, especially when u have a long day and u just feel so tired, flat okay omg… i know this is engagement only, but i have 1 more event happened that nite so thats why tak mahu mcm tu lagi… i want to wake up atleast fresh and i know that i have the energy to sustain for our BIG DAY and look great and glowing and stunning and etc hehe!!! our BIG DAY soon is the day that im going to celebrate it with adlie.. well, sleep and rest well, a lesson learned, for me atleast..

butterlymini next to be continue lagi, sesi sarung cincin..

♥ night before..

October 29, 2009
dinner malam pulak cuma masak basic2 je, ada ayam, ulam, ikan goreng, sambal, kuah sayur.. semua makan kat luar je bawah canopy, masa ni siap jiran sebelah2 pun join makan, kelakar je rasa, padahal lauk takde special pun.. the things is kenduri tunang even yang tak berapa besar ni consider besar la kat jalan wangsa ceria 9 ni, belum ada lagi yang buat kenduri tunang, kenduri kawin, this is first so sume kinda excited la.. not to mention after my engagement tu ada satu lagi acara kejiranan jalan wangsa ceria 9 yang dirancang khas back to back dengan majlis tunang.. soon la to be written here after habis cite tunang.. sangat bless tinggal disini.. 🙂

malam ini inilah yg saya makan, ayam goreng ngan kuah sayur, tu pun puas nak habiskan cos perut kembung and jedah letak nasi overload.. kata je la kan takde selera cos sgt nervous esok nak bertunang..dah habis makan masuk duk dalam umah, ntah busy buat ape pun tak ingat, then suddenly my neighbour yang sangat baik sebelah rumah datang menjenguk, mereka ialah berbangsa chinese tapi sangat 1Malaysia and they bring me chanel paperbag, terkejut sangat they gave me chanel perfume, cristalle, 1970s punya perfume, not even born yet kot, bau pun mmg sangat vintage, color pun sama.. bau slightly mcm bunga kenanga, bold which given enough time turn to be sweeter.. cik siti, jiran juga pun sponsor chocolate cake untuk hantaran, yang ini pun last minute suprise, tak sempat snap pun malam tu.. she went out and buy pastu bawak dtg rumah.. mereka ini mmg jiran2 yang sangat berhemah.. then kekuby dtg bawak buah buahan, yay! she bring me apples and strawberries.. she came quite early compare to yana, sebab yana lewat sikit balik keje lewat and singgah klcc beli kisses.. later yana sampai bawak kisses, yay! ada 3 jenis kisses yang dibeli, tak sempat snap jugak, tq soo much dear bestie! then they wanted to see the ‘baju kurung’ then naik atas buat bising.. lagipun yana dia tak dpt dtg the next day, sad.. but atleast malam ni she came rasa sangat happy..
masa ni try masukkan buah2 dalam bakul, see the apples and strawberries from kekuby, then anggur buah naga and plum 🙂 itupun sebenarnya tak cukup buahan tu so gumpal2 kertas surat khabar lama letak kat bawah bakul tu, mengelat jap! hehe.. patutnya buah naga tu kene 4 bijik and plum pun kene banyak, takpelah atleast next time kene beli extra sikit.. handbouquet, masa ni hasil tangan diri sendiri and kekuby sambil diorang lepak kat bilik, tapi sebab kelam kabut diorang nak balik jadi tak berapa kemas kat ribbon, so jedah bukak and kemaskan balik.. quite easy la nak buat bouquet ni.. cuma kalau first timer kene buat 2 org so rose tu balance.. agak takut jugak kalau tak jadi, in the end turn out nice, wedding boleh diy je 🙂 dalam pic dibawah tak cukup satu kuning, sebab memula mcm rasa dah cukup tapi rupanya ada space lagi, nasib ada lagi 3 batang kuning left..keadaan di dapur dan ruang tengah, ni ialah air sirap dan buah tembikai yang akan dikorbankan esoknya tu, sebab yang masak untuk hari tunang ialah jiran juga, so barang2 either kat rumah dia or rumah ini…
malam ni juga ada sesi membuat wajik, yang buat kan ni semua ialah maklang maklong mak senab andak mak pun ada.. sampai gaduh2 jugaklah sebab yang ni nak balut mcm ni, yg ni balut gaya lain, hehe kelakar je tgk, and knowing that sume pun stok rabun so balut pun tak sama besar, alah takpelah dah buatkan pun rasa happy.. 🙂 malam ni i slept almost at 4am, after bestie went back start minyak kan buah, then lepak tgk buat wajik, pastu betulkan bunga, pastu tgk jedah iron veil selendang tudung pastu mandi, pastu baru tido.. masa nak tido ni mcm feeling ada, berdebar2, seram, paling banyak perasaan ialah rindu.. kepada siapa? adlie lah…

butterlymini best pulak tgk preparation diri sendiri, hehe, cos masa tu so feelingless inside sebab terlalu penat sangat.. bila tgk pic balik mcm best.. *later : morning before follows by fiance and fiancee 1st debut..

♥ day before…

October 26, 2009
on thursday i took morning shift so by 4pm sudah boleh balik rumah, then hari jumaat saya sudah cuti, thankful sebab ada boss yg sangat memahami, dah terbayang benda2 kecil yang perlu diselesaikan.. kecil2 pun requires my attention like crazy.. mmg latihan yang hebat untuk wedding day.. jumaat pagi bangun awal, then start kemas bawah pastu bentang carpet, penat kot bentang karpet ni, cos elang and bos sampai nap kejap, hehe.. oh ya, mereka berdua ponteng sekolah okay semata2 im gonna get engaged the next day tu, angah pulak mmg cuma dapat balik malam sabtu, sebab dia ada quiz medic kat um, lepas dah bentang sume terus masukkan favor dlm bakul elok2.. nasib ada bakul banyak..

then letak hantaran kat hall depan, 3 kosong lagi tu kek dengan sirih.. pagi ni jugak ada satu makcik ni bg salam, dia pegi rumah ke rumah ask for donation cos anak perempuan dia ada problem jantung, sedih sebab masa tgk anak tu, lembut je dan sangat lemah, sempat peluk dia.. doakan dia cepat sihat.. masa tu terasa emo pulak cos the mother said terpaksa tebalkan muka minta derma.. ini pula kuih muih raya yang banyak untuk dihidangkan masa time makan, and then ada pinggan and cawan polistrene incase emergency.. kuih raya ni patutnya kene check cos some of it gam ia mmg sangat kuat, so esoknya tu org mcm payah nak bukak.. my cousin husband pun complaint..then tinggalkan rumah yang sedang dikemas, sebab nak pg spa, suppose pegi khamis after work tapi cam tak sempat so tunda hari ni, went there alone cos ina dah pegi the day before, try spa nearby my house, tak berapa okay lah cos bit cincai, amik package body scrub, manicure and pedicure, 3 jam.. had fun with body scrub, sampai tertido2 but noticed buat pun tak overall sangat..habis spa fetch my bestest cousin ever dgn makcik kat pekeliling, jedah and mak senab, keduanya dari kuantan naik bus pepagi so that they arrived here in kl early, tersangat suka.. too bad my cousin sister, kak ina dtg sabtu, miss her and kesayangan qistina, then sampai rumah terus drop mak senab and beg pegi jj pulak, nak pegi tgk buah, bedsheet and heel.. kat jj cuma beli buah plum cos caybee mmg belikan apple and strawberry, pastu i underestimate bakul buah, mmg sangat besar.. then balik no entry sudah ada! okey, dah start tutup jalan, rumah saya terletak di jalan yg hujung then bukan jalan mati, so anything still ada jalan keluar..
kemudian org pasang canopy sampai then mereka pun memasang, ada 2 je canopy, cukuplah menampung keluarga, keluarga baru, kawan2.. yang tukang pasang canopy ni bagus sebab semua kerja dia buat kemas especially kat scallop.. seperti yg dirancang, scallop pink dan putih, warna pink tu lega sangat cos warna dia soft dan bukan shocking, i never say anything to ayah pun whether pink pekat ke soft ke.. then petang heading to taman melawati, beli rose untuk handbouquet, actualy nak pegi ps sebenarnya tapi ayah dah bising kata peak hour org balik keje, pastu jauh then worth ke bla bla bla, rasa mcm esok tu nak nikah pulak ada curfew, curfew kena berada 3km dan kurang dari rumah, hehe.. so end up pegi melawati jela.. so beli rose sahaja.. agak mahal jugak la cos kira sekuntum, bought yellow and pink, i dun have yellow element masa engagement tapi nak bg contrast as i wore all pink amik la kuning, lawa juga..then beli petals ni, puas la duk cari warna yang sesuai, tapi rasa nak nangis cos during the day i forgot, jedah pun sama, cos plan nak tabur kat area dulang hantaran, balik2 tu letak dlm fridge supaya petals tak layu, esoknya lupa, and tak bgtau sape2 pun pasal ni, nad i sedih! hehe.. tips untuk mengekalkan keremajaan petals sila letak dalam fridge, seminggu pun masih okay… my experience la cos tatau nak buat ape ngan petal tu..selepas ke taman melawati, pegi pula carrefour, sampai carrefour jalan punya laju sampai tak nampak chris, my hr manager, hehe.. kata office nearby, then she said takpe i tau u sangat chronic skrg ni, then beli buah lagi, hehe.. kat carrefour beli pulak anggur and buah naga.. puas jugak la nak memilih anggur ni, then me and jedah we found satu anggur yang tersangat perfect satu tangkai, so ada buah yang semua merah2 dan pink2..
balik2 rumah dah maghrib, then mandi2 semua heading for quick dinner.. malam ni kat umah i have my family excl angah, ada paklang and maklang, acik, andak, mak senab and jedah..


butterlymini
next entry : night before… gila kan, almost all the pictures ongoing the process, but still ada yg missed untuk dicapture..

♥ ketibaan & sesi berbincang..

October 14, 2009
bila dah nak bertolak dari kepong adlie ada sms said that nak gerak dah then tak lama tetiba maklong naik tanya eh rombongan dah sampai belum? i was like tak sure sebab adlie pun tak call lagi, then i called him rupanya dia mencari pakcik lagi sorang tersesat sampai carrefour then i think maklong ayah n others decide to go n jemput rombongan masuk.. i was upstair all the time so from gambar sahaja dapat tgk suasana ketika itu..
ramai juga yg ada, adlies’ mother, his pakcik and makcik, his abg long semua pun ada.. adlie masa ni duk kat luar, hujung sekali, hehe.. rombongan masuk rumah then mereka salam2, duduk and proceed with discussion.. and this time rupanya ayah menjadi jurucakap.. bila tgk gambar br tau.. so sweet of him! cos i thought he asked pakcik madnoor jadi jurucakap.. n from adlie’s side his uncle pakcik din as jurucakap.. i met adlie’s uncle, pakcik din few years back, masa tu ada dinner arup kat pan pac.. this is 2nd time meeting him..
then mereka terus berdiskusi on our wedding arrangement.. tak dengar ape pun kat atas cos mereka kat ruang depan.. jadi saya tunggu jelah kat atas.. adlie pulak kat luar.. 🙂
actually masa merisik hari tu rasanya mcm dah cover quite alot on wedding arrangement, this time confirmkan balik semuanya… then xlama lepas tu mestilah sesi menyarung cincin kan.. fuh sesi paling berdebar..
butterlymini next update : sesi menyarung cincin..