Archive for the ‘Bangkok’ Category

4 face buddha in bangkok

October 8, 2010
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
4th day, mengunjungi 4 face buddha, sebelah dengan big shopping mall, (tak tahu apa nama mall tu) kalau kat malaysia 4 face buddha ni almost similar to temple yang dekat tepi midvalley tu. so before ke chatuchak market singgah 4 face buddha, untuk prayer. tepi2 jalan tu banyak sangat stall jual bunga2 and colok untuk prayer, cantik2 pulak tu bunga2 yang dijual, murah pun murah, tapi saya tiada sebab untuk beli.
i went in to the premise to see the prayer closely. so kat dalam i am among them la, tapi takde la sembahyang sekali, just tgk2 and amik gambar, perasaan kat dalam, ada rasa goyang juga, strange feeling rasa mcm something menyerbu, maybe because terlalu banyak asap colok and ofcos tempat prayer mcm ni ada aura dia tersendiri kan.

actually cantik 4 face buddha ni except masa pegi ada kain putih mcm tutup sikit so tak nampak penuh. memang penuh berasap2 colok. and org yang datang sembahyang akan baca2 doa silently then letak macam2 offering, bunga, buah, air, makanan, patung gajah kecil, colok anything yang baik2 for them. then ada group thai ladies akan menyanyi doa and menari so kita bayar la then duduk depan diorang so practically this group akan doakan la for guest. and pemujaan dekat 4 face buddha dijalankan every year pada 9 november (birthday saya ni, motif nak bgtahu, haha)

butterlymini seeing new things

naraya in bangkok

October 8, 2010
PhotobucketPhotobucket
Photobucket
Photobucket
yang make-up bag warna pink & merah hati 5.00myr each, pink square tu 17myr, bawah dia beg besar warna gold and merah hati 20myr each, yang tengah scan wallet panjang tu myr12 (sesal tak beli banyak2 color, huhu, boleh tukar wallet tetiap bulan) pink dengan gold kecil tu 10myr each. blue color square rahsia sebab jedah punya, haha. and ada lagi yg takde dalam gambar. i bought alot tapi still tak overbudget. sebab yang dalam gambar pun takde yang sampai 50myr except yang bebetul besar. those yg sederhana around 20myr je. steal!

sebelum ni i tak tahu ape ke bendalah naraya ni, haha, sumpah tak pernah dengar and tahu. its actually kedai beg, lots of bag, mcm2 beg sling bag, hand carry, hand bag, wallet, tissue case, various size and ciri2 naraya ni ialah semua beg dia ada bow, big one. reben besar. and omg, soo cute! tak tahulah if u guys see the bag mcm makcik2 type, for me aku terus jatuh cinta. kedai dia dalam mall, soo exclusive but sooo cheap. spent 134myr there, beli souvenir for ladies2, and for me myself ofcos! material pun i suka sangat sebab susah nak lekat kotor. color pulak sangat2 variety.

kalau pegi bangkok or pattaya wondering what to buy for ladies, bff or your girls or even ur mother or mil let say u dont want typical key chains and stuff, naraya is the most suitable place to buy lovely souvenir and cheap too!!

butterlymini singah kejap je, grab and pay, tak dapat pilih2 sangat.

sticky mango rice in bangkok

October 7, 2010
hal makan di bangkok sangat susah, like hell! we travelled from KLIA to suvarnabhumi airport (sejam 45 minit) then to bangkok city (45 minit) then to pattaya (3 jam dari bangkok) then back to bangkok, all along the journey it was super duper hard to get muslim food i went to bangkok for company trip in which i 1 org sahaja melayu yang menyertai, 38 lagi chinese so foods tu susah sikit la, but i dont mind sangat hal ini, this trip for me is foc bersyukur lagi bagus dari merungut2)

easy stuff so i bought roti yang ada inti from malaysia banyak2, then kat sana i opted for fruits, vege ada but not so, nampak kfc bedal kfc and get fish burger, air minum yang berat2 mcm banana shake, 7-eleven ada milo & yougurt halal, but the rest i have to scan around for halal food, normally so hard to get sebab we tour by bus so have to follow bus la, and sometimes bus tak lalu area yg ada makanan halal so mcm tu lah, seksa. haha. and masa dekat floating market (sejam lebih dari bangkok) kitorang naik paddle boat lalu floating market to see jualan and stuff.so biasalah apart from souvenirs yang cantik2 tapi mahal jangan tertipu, they sell lots of food, like alot, thai cuisine, nampak sedap sekali tapi jangan sekali menurut hawa nafsu, haha pasal tak tentu halal haram, so sedihnya takde food boleh makan till i saw this sticky mango rice

omg, yummy okay! sedap gila2! mango mmg dah masak and manis sgt, pulut yg lembut, then some savoury sugar and udang kering ke i dunno, but savoury la, sedap! and minuman lak saya minum air kelapa, lain2 makanan the rest ada keraguan yang sangat munasabah, either pork or chicken yang tidak disembelih, haha kesian kan.then only until we got to pattaya floating market ada 2 penjual makanan halal atas paddle boat, but still makanan dia ringan2 je which is banana pancake like those in krabi and mcm jemput2 i dunno how to describe and 1 fish fillet, selera tak kene but have to eat juga, and dekat paragon siam food court (bangkok) ada 1 stall halal i ate yellow rice with chicken and tapau murtabak and night market at lumphini (bangkok) ada halal kebab. i ate like crazy, so huge cost 12myr. memang mencabar bab makan ni. haa. such an experience!

butterlymini sampai malaysia merengek kat adlie nak makan dgn kadar segera, haha!

mini shopaholic in bangkok

October 7, 2010
[im going general this time, seems like my old blog, personal one, dont worry this is my wedding blog, seru belum sampai buka cerita wedding lagi] haha, bukan saya yang mini shopaholic, tau entry ni but quite true as lama seh tak shopping since saving alot for wedding so shopping kat sana dgn murah nya mmg mengubat hati sangat2, and oh semua brg dekat bangkok is el-cheapo, but ada yang sangat2 el-cheapo (dhiya pinjam word ni) rupanya kata dah cheap kan, have to have citarasa juga kan, hehe, if u ask me tak banyak pun i bawa, its actually the price for 1 pax (all in) company paid to agent, meaning for me its FOC so i bring the same amount for belanja, and its less than 1k for sure and tak habis pun. dont know why, and know what i feel like dah belanja sebegitu banyak brg my money banyak lg, bukan show off okay sebab bukan byk pun i bawa tapi its true, mcm cheap gila seh brg kat sini (well first time here) and ofcos i dont simply buy anything la, even benda tu just 7myr ke 10myr kan? but still..we went to paragon siam right after a prayer at 4 face buddha (i tak offer my prayer di situ jangan memfitnah, dosa besar) ill review other places and stuff later but i just wanna say that i love this particular purchase, haha. dalam paragon siam, its a mall, ada kinokuniya, then i went in straight nampak mini shopaholic (its like hot from oven, for me la sebab belum beli2 lagi) in which i knew i have to buy & add it into my shopaholic collection, check the price, is 785baht, in which amik as 78.50myr, malas nak exact utk currency, roughly mcm tula, 100baht = 10myr sng amik mcm tu je.and so with that 78.50myr for mini shopaholic, it is hardcover okay! ada gak paperback but i pegang 1st hardcover, haha and ofcos i nak hardcover, sebab dah la hardcover at 78.50myr, tapi ada 20% discount lagi (i wonder why for quite a new title dah ada 20% discount) so jadi 62.80myr, pengsan jugak aku kat situ. haha. on top of that membalut, service balut buku kat kino bangkok tak payah bayar mcm dekat klcc, just cakap nak wrap then dia wrap, foc. so in total i spend 62.80myr for mini shopaholic hardcover in kinokuniya bangkok. l♥ve to the max okay!kat malaysia mini shopaholic hardcover price at 95.90myr, and the same title for paperback 69.90myr. i save 30myr or for a price of paperback in malaysia i got hardcover in bangkok. steal! happy with my purchase, sooo soo much even kat kl pun ada benda ni kan. el-cheapo (dhiya’s statement, haha) gila wei bangkok, buku yang normal kat sini 39myr, sana baru 24myr. seronoknya duduk negara yang murah2 semua benda. kalau malas membaca tak tahu lah. jadi untuk org yang suka membaca, mari ikut saya pindah ke bangkok for good, haha. just for the sake of buying lots of books like every other day.

butterlymini happynya saya!

bangkok, bye! i nak balik kuala lumpur dah.

October 5, 2010
Photobucket

baru tiba dari bangkok, juga ada ke pattaya.

adlie dengan sengaja ditinggalkan. hehe. maka marilah rasa perasaan yang hebat iaitu sumpah sangat rindu dendam membara kepada sang suami bernama adlie. hehe. oh 5 hari saya kesunyian tanpa dia. haha. (ayat nawal; adlie, pat pat huda dah alik ni, haha) pat la wei adlie! haha. gila. tapi for a record purpose kat blog ni, ya Allah i miss him like crazy tho its just a short gateway, tak sama when ure travelling masa single and dah kawin, LDR couple, salute, angkat topi to u guys!!
sayam sampai mati si pipi labuh berlesung pipit saya tu, yaya. sayam nya saya dgn dia nih. miss my soulsister nawal & lynda dearly, ya Allah public display affection moments, haha. boleh kata sehebat rindu kepada suami? marah adlie nanti. haha.

in total for this weekend i miss 3 (most important, VVVVVIP in my life) wedding in a row, yaya si kesayangan ofcos, aida suhaila & qamarina my teamate masa form 4 & 5, sooo sad. agak disturbed juga. but what to do. cuma dapat doa dari jauh semoga semuanya selamat.

in need for an update bebeh, kata saya kepada nawal (dah update kan, haha i tgk jap lg) i know i can rely on you and ofcos my twin, MAK aku. haha. older version of me, SETUJU? haha.

on guestbook, biz will resume, i need to settle down current order. tunggu ye, ill mail u., all of u sorry for the inconvenience.

on trip; OMG, it was super DUPER fun, im dead! zombie gila ni, and im in masuk office jap lagi at 11am. hope ill survive the day, today on particular, tolonglah! haha. but all of us in office was there in that trip so sawadikap everyone in dasein, HAHA. perasan masih kat bangkok, nak kene ketuk kepala masing2. update nanti? krabi tak habis lagi wei, bangkok lg, pattaya. but ill do one, honeymoon type review walaupun its not a honeymoon trip for me this time, hehe.

butterlymini i terkena jet lag la (nak kene sepak punya statement, haha)