mas kahwin & nota lafaz nikah

okay untuk kali keseratus, u guys know my pretty pretty kakak besar (yang juga mak sementara yang sangat muda kepada saya, haha) yang deco hantaran saya, in which kebanyakan ideas adalah ad-hoc, spontaneous using whatever sources, yang dah dibeli and wireles tidak dimatikan langsung sepanjang preps and semasa majlis so boleh la cari2 idea sikit2 dalam internet. and to tell u the truth i mmg tak tahu nak deco duit mas kawin mcm mana, bila nak buat baru nak fikir, hehe malas la takde idea, teruk kan! nak diy tp malas nak fikir.

not to say adlie was considering between nak bagi myr80 or lebih sikit, i asked lebih sikit actually, sebab i thought of getting something like a small and petite love pendant with that money, kalau pun tambah lagi sikit, so in the end proceed with myr200. so nak deco i chose myr100 note. so ada 2 keping je. easy to manage. dah la duit mcm agak lama. luckily kakak besar ada satu note baru and boleh la try2 buat yg satu lagi note tu. but all credit to her. tq soo much for doing this for me! do it yourself mmg best, haha! lepas khatam kakak besar started la tgk2 brg sume, what to do and sampai part mas kawin, i know im giving her hard time pasal takde benda, idea that i have in mind, nak buat something simple tapi tak tahu, then i said wanted mcm bunga bunga. then i remember bout amirul’s blog. show her his page on mas kawin sebab suka dia buat bunga dari duit. so suruh kakak buat the same except she came out with idea balutkan dekat roses. so this is my mas kahwin la in a bouquet style. cuma masa nikah tu dah layu sikit. sad 😦 but i love it. suka sangat sangat sebab simple and lovely.

and this is the notes for lafaz nikah. wrote by ayah personally. tu la tulisan dia yang comel tu. haha. nice one but lafaz nya tu ada problem. if u see. suppose tak ada aku terima nikahNYA, and dekat mas kawin kena ada NYA, dengan mas kahwinNYA. kalau tak salah la and that NYA tu buat lafaz nikah jadi kelam kabut. and kadi tu mcm tak reti handle and did not heard properly then dia tanya eh ada NYA tak. ure the kadi u suppose to hear. oh bad bad. later cerita la okay. haha. and tanya nawal & yaya yg ada. if they heard la. tak tahu nak kata lafaz keberapa adlie buat. sebab adlie ada salah and ayah pun ada. but its okay. comel je pun salah nya. haha. yang penting dah sah lagi sahih.

ayah: saudara adlie bin mohd ali, aku nikahkan dikau dengan anak perempuanku nurulhuda binti abu bakar dengan mas kahwinNYA dua ratus ringgit tunai.

adlie: aku terima nikah nurulhuda binti abu bakar dengan mas kahwinNYa dua ratus ringgit tunai.

angah & paklong as saksi: SAH!! (haha)

ok dah bai. (nawal kata) pastu yaya kata oi bencilah. lynda mgu depan br ada reply dari dia. haha. pastu masa sanding sempat borak dgn acik & husband pasal ni. atas pelamin lagi pasal NYA NYA ni. tq acik.

oh lupa nak bg esaimen. bride to be sume pegi buat skrip nikah (credit to nawal) haha, buat, proof read, counter check, reconfirm especially NYA NYA tu. amboi bridezilla sungguh. bakal husband nak lafaz nikah, bride to be yang buat skrip. haha.

butterlymini NYA tu sangat penting okay?
Advertisements

19 Responses to “mas kahwin & nota lafaz nikah”

  1. NahWaL Says:

    AHHAHAHA tergelak aku okehhh. aku pon marah kat tok kadi tu. mude remaja je aku tengok. khutbah pon tengok buku lagi. buku pon tak semenggah ceh .

    semalam p tengok tok kadi aku, aku pon cam down. laaa, hmmmm. takleh ke yang segak skit? HAHA keji aku kan. gasak la (betol tak eja? ). pasal NYA NYA pon ada banyak songeh kan. takda NYa ditambah nya. sian adlie, dahla lama menunggu tok kadi tu, tu kot gabra tambah NYA NYA tu. bengong.

    ok aku akan buat skrip nikah now. HAHA

  2. .: an :. Says:

    hanya kerana NYA ea…

  3. hana yoriee Says:

    huhu..ni boleh take note ni psl lafaz nikah ni..hehe..suruh ayah n en tunang practice.. agagaga…

  4. Nurulhuda|Adlie Says:

    aah, adlie demam kan pagi tu, seksa dia okay! tok kadi tak baik tau buat mcm ni.. kesian kat adlie kan? haha, tula aku stress je atas pelamin nikah tu, ko jangan sampai ada aku yg bangun turun duk tepi adlie (aku kan imiginasi kuat siap dah imagine) haha

    ei kadi tu mmg lambat, bek ko book kadi ko sejam awal, haha! dah tu kurang segak la, masa kakak besar kawin kat ttdi, superb i tell u! haha.. segak kadi dia, n sangat fatherly, kadi aku? brotherly jela aku rasa.. muda sangat..

    buat skrip sekarang, buat proof read, buat semuanya, haha..

  5. NahWaL Says:

    buat role play. eh? hahahhaa haritu daus try try depan aku. lawak okeh aku nak gelak pon ada. hehehehe.

    kadi aku semalam, nak cakap ngan aku pon malas2. taknak pandang mata aku. ala kadi ni ponnnn!!!! tapi ayah aku nak dia, kawan baik ke apa tah. aku terima nikahnya je la hahaha. weh stress!

  6. NahWaL Says:

    aku leh bayangkan ko nyer perasaan camne haritu. HAHAH sekali dia tengok ko duduk sebelah adlie terbeliak bijik mata dia. HAHA. aku asik pandang ko je time tu tahu.

  7. Hannah Johary Says:

    Betul. The NYA adalah sangat penting.

    Mett kena 3 kali lafaz just because of the NYA.

    Cis.. 😛

  8. Nurulhuda|Adlie Says:

    an, aah that keramat word, NYA tu take note pls, haha.. kalau kadi tu pandai handle then okay, mine muda sangat, n tak berapa jelas bg instruction.. 🙂

    hana, aah take note, practice is possible, kalau tak buat skrip elok2 yg mmg benar2 nikah pun lafaz.. but anyway hana, kalau kadi ok then ok, mine agak kurang steady.. 🙂

    nawal, role play? haha best gak tu, jangan role play lain dah, haha, ape pun kadi kene alert n steady la, aku punya dia lak tanya ada NYA ke tak kat mas kawin, aku masa tu geram, sumpah nawal, dendam kesumat (time tu je la) haha mmg aku eiii ko ni tanya2 lak aku ke kadi? ke ko? haha (dalam ati)

    kadi yg lain mcm ni mmg mcm tu, take care la ek, haha sadis! kadi aku pun tak mo ckp ngan aku, sama patern la ngan ko punya wei, haha habes la ko!

    aah ko tgk aku, aku nampak, haha, muka ko dgn yaya sangat innocent mcm budak2, sebab lepas ni korang, so sangat serene je muka korang, syahdu! auwwwww.. haha!

  9. cikyuSnida Says:

    haaa.. NYA tu mmg jadi issue. dulu masa acik nikah pon abang dok sebut “aku terima nikahNYA….” acik kat pelamin dah nervous dah. dlm hati dok cakap “haa sudah, skali lagi lah ni”

    skali tok imam terus “Alhamdulillah”. dah acik plak yang kompius-kompius. “eh, dah sah eh?” hahaha.

    depends tok imam kot? nasib baik tok kadi acik cool & hensem. eh?walaupon memula jumpe nak mintak sign muka punyala garang.

    anyway,
    best kan dah lepas sumer? tapi rindu laaa time busy2 prepare tuh.

  10. Nurulhuda|Adlie Says:

    twin, mmg kan, pasal NYA ni, kene tahu position NYA ni kat mana yg betul and if on that very moment baru nak discuss n notes dah tulis salah/buat amendments kat kertas yg sama mmg pening, lepas tu yang asik salah2, haha adlie 2 kot, cos after that my father lak salah cakap on NYA gak, but its okay.. NYA yg salah, not mett's or adlie's fault, haha..

  11. Nurulhuda|Adlie Says:

    acik, haha kelakar kan, pening nak pikir NYA ni, and kadang2 tgk kadi, ada yg fussy as ini – aku terima nikahnya dah mcm terima nikah wali kita pulak, kan mcm husband acik cakap tu.. tp mmg banyak tempat i pg varies lafaz2 dia, ada yg ada NYA, ada yang takde, pening pening, yang penting dah sah.. alhamdulillah.. syukur sangat2 kita sume yg dah sudah ni.. hehe..

    miss masa preps juga, but think i had enough, rasa tak mau ingat lagi skrg, nanti br ingat, rasa mcm nak hampir gila, haha..

  12. aidadidu Says:

    tahniah Huda & Adlie! sorry lambat wish ehehhe semoga berbahagia dan berkekalan hingga akhir hayat kalian. 😉

  13. NahWaL Says:

    haha mengong uda. kitorang kata

    'sian adlie, dahla tunggu lama. tengok huda tengok huda”

    pastu ada jiran ko ke sapa tah kata

    “adik badik ke ?”

    doink. HAHA.

    menci tau tok kadi i . taknak pandang pon muke. dah dah i nak buat skrip ni. tian dauh. ikot skrip ye sayang. ngan tok kadi2 aku kasi skrip HAHAHA

  14. Mrs.Qarlista Says:

    huda..joe lafaz kali ketiga baru SAH!!! haha..tapi bukan pasal NYA tu..nad pun blur2 bile ingat balik..yang paling utama pasal tetibe die darah gemuruh..kali pertama salah, kali kedua lagi ntah pape. so sume org suruh stop kejap, lap peluh kat dahi, minum air kejap. pastu kali ketiga baru ok..haha..berat betul nak terima tanggungjawab tu kot.tapinye..kite nih yang stressssss..alhamdulillah. sah jugak akhirnye.

  15. Moose Says:

    bace pasal NYA ni tetibe aku plak nerves. boleh? suruh haikal praktis la camni. eh lafaz nikah ni 1 malaysia standard ke? ke ikut template negeri masing2. template katenye. HAHA

  16. harzharun Says:

    Wei !… Arjuna lafaz 4 kali br sah ok…Mmg ada tertinggal NYA jugak…Tp aku rs dia lebih kpd kompius sbb tok imam byk sebut AKAN…

    aku nikahkan kahwinkan AKAN dikau dgn…AKAN…..Bwalibapakan AKAN…AKAN…AKAN….huhhh…sampaikan jadi joke antara kawan2 dan OP aku!

  17. ♥♥relyza♥♥ Says:

    selangornya lafaz a bit confuse tentang NYA tu. hari tu pun hubby & ayah aku silap psl NYA la. ngeeeeee

  18. hazlynda kushairi Says:

    penting jugak NYA ni ek. aduih, aku tok kadi pon tak book lagi. dorang suh datang bulan 9. eiii bengong! nak book pon ade timing. sengal.

    ruginye aku tak dtg time ko nikah kan. haish!

    ok ok aku reply sehari selepas, bukan seminggu selepas okeh. skang lebeh alert HAHA 😀

  19. nanasyazna Says:

    ahahaah…btul2…dat NYA mmg penting kn…hikhikhik..nana penah dgr kes mcm ni ms my cuzy's wed…huhuhuhu…lawak kan…sp kata NYA x penting…hiks~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: