sudah dibenarkan berkahwin!

semalam rupanya ayah dah pegi selesaikan, akan tetapi hari ini baru dia bagitahu n tunjuk, hihi.. but im loving it! lega okeh, documentation dah settle dan sudah pun dibenarkan berkahwin di tarikh dan tempat yang dipropose.. yay! lepas ni dengan senang hati menyiapkan preps yang lain2.. to refresh back of what we did for this documentation and stuff, not much hassle since both of us reside permanently in wilayah persekutuan, so first adlie pegi amik form dekat jawi, i think he just want to meet his friend yang keje kat sana jugak, hehe, sambil menyelam, other than amik form kat jawi u can just download and print the form, then isi.. ini for wilayah, im not really sure how to but pakai buat je, i dont really read other’s b2b entry, on paperwork, ada la baca sesikit tp tak ingat sangat, so bantai jelah, mulanya la kan adlie isi borang, then he went to masjid in his area, amik signature imam then he passed to me the complete form.. then ayah mingle2 dengan imam area i, haha.. amik ati dia, cewahh.. lepas tu he said dah siap isi form bring the daughter, which is me la.. then off we went to meet imam, bawak adlie punya form yang dah settle, plus mine yang dah complete isi.. then borak2, deal what time, kat mana, then dia sign, cop mohor and buat sedikit discussion on the arrangement hari nikah, then dia suruh bawak form ke jawi, and not necessary me myself or adlie kene pegi, since ayah volunteer nak pegi, so ayah pun pergilah, settle in 1 hour sebab pendaftar ada, then siap! alhamdulillah.. lega sangat..
dont worry, the steps is almost like that la kot, ini for kl la.. what is most important is to have forms, both couple isikan semua, get imam to sign and u can go to pejabat agama to verify and for them give kebenaran, i know banyak negeri yang susah sikit kan bab paperwork ni, lepas tu mana pasangan yang tak sama negeri and so on, xpe susah sikit kan, dah dapat kebenaran rasa mcm takde beban dah lagi nak pikul..

some tips for u, imam/kadi selalunya flexi in terms of meeting them for paperwork, the key is to keep in touch with them, belum masa lagi pun kalau nak bagi hint2 pun okay, tak rugi, why i said ‘selalunya flexi’ sebab i know kita semua keje kan, so kalau imam/kadi flexi kita boleh take advantage on that, so far for us, imam adlie boleh jumpa on saturday, call and buat apt la tau, so dah save tak payah cuti, my imam ayah mingle2 biasala masa g jemaah kat masjid, so itu malam, then imam area i pun boleh buat apt on weekend and public holiday since rumah dia dalam masjid je.. so satu jelah time nak hantar borang ke pejabat agama maybe kene cuti half day.. so take advantage on things yang kita boleh.. yang kene cuti tu takleh buat ape la kan..

sumpit, u kan try mintak anyone yang boleh uruskan on behalf of you, i mean like get imam to sign, as actually ape2 pun paling senang nak deal dengan imam kita, yang susah ni kat pejabat agama since kita tak kenal diorang kan.. so maybe bila u balik nanti u just pegi pejabat agama je, tapi itupun u have to check, sebab rasanya paperwork kene submit 7 hari sebelum kawin for kl la.. tempat u i tak sure.. so anything try mintak tolong sape2 confirm kan semua.. okeh? 🙂

butterlymini tak rugi aku buat hiv test awal2, hehe..

Advertisements

9 Responses to “sudah dibenarkan berkahwin!”

  1. azian abdullah Says:

    yeay!!! dah boleh kawen. amboii..suke eh? gatai :p

  2. ♥♥relyza♥♥ Says:

    tahniah! anda lulus
    ngeeeeeeeeeeee

  3. atia Says:

    yeay!! hihi. syoknya semuanya mudah aje.. =)Alhamdulillah

  4. ~ THALHA ~ Says:

    wow. huda, sudah dapat kebenaran sey. kita balik jb minggu depan baru nak pegi pejabat agama tuh. hee. best. best.

  5. Moose Says:

    huda, HIV test bukan valid for 3months je ke? sebab aku ada baca somewhere cakap valid for 3 months only. borang kebenaran kahwin perlis plak kena submit 3 months before tarikh nikah. so camno?

  6. .:Mrs. Engineer:. Says:

    congrates2…he3

  7. hazlynda kushairi Says:

    haaaa dah leh kawen.
    weh, nape lah kazen aku kawen clash ngan ko.
    kalo tak, tade la terkjor2 aku.
    leh lepak lame skit 😦

  8. ederq Says:

    part ni yg i plg mls skali nk setel dulu. hihi. percaya tak kad nikah pun tak pegi buat lg. surat nikah je ada

  9. Nurulhuda|Adlie Says:

    azian, yay! haha, eleh dia tu dulu pun gatai gak kan dulu!

    anor, lulus 100persent! haha..

    atia, tulah rasa mcm agak mudah jugak lah pasal paperwork ni, pape pun alhamdulillah.. hehe..

    thalha, xpe thalha jauh, i duk kl mcm ni boleh la kan setelkan cepat, takpe thalha, chaiyok okay!!! lepas ni tayang kebenaran okeh, hehe..

    moos, aku buat entry tuk ko, sok pagi baca okeh?

    yanie, maceh, haha poyo je nak maceh maceh padahal bukan nikah lg pun.. haha.. 🙂 tq dear..

    lynda, sudah boleh! i rela dah nak kawin ni, haha.. tulah mana nak tahu kan clash, takpe lynda asal ko datang, cukop! hehe..

    ieda, part ni i rajin, haha ayah i yg rajin, sumpah ni usaha dia, takde sumbangan i pun kecuali bawak badan jumpa imam, tu jek..

    haa tu kad nikah tak buat lagi, sila pegi BUAT!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: