Archive for June, 2010

final meeting with caterer

June 30, 2010
pertaining caterer pulak, we booked them last year, last year november! masya Allah bila baca balik entry caterer, super duper gila awal.. and kesudahan nya baru semalam jumpa for final meeting and bayar 80% of the total cost.. selepas 6 bulan, hihi, but ayah mmg keep in touch dengan diorang..

semua bagus dan baik, seriously, bersyukur sangat2, price wise sebab combine 2 pihak, so cost divide by 2, and alhamdulillah on top of our package tu, dapat promosi akhir tahun and total cost semua mmg suprisingly still affordable, mcm2 dapat, thanks to them that kitorang dapat promosi akhir tahun..

and small thing but jadi besar for me (ayah said cake je kot babe) but cake is major thing for me okay, haha.. so yesterday i did ask about wedding cake, since it is included in the package, last time tgk cake dia buttercream tapi kan i nak fondant, hehe.. and yesterday they said to me mmg dapat fondant and the best thing is i can choose cake itu, yay! and its from madaboutcake.. 🙂 but caterer have certain price range la, but anyway their range pun dah sangat baik for me, it is actually madaboutcake signature cake that they afford to sponsor, 3 tier melekat and i rasa sangat happy! and if i want i boleh hantar kat diorang any design that i have in mind, if its within their range then its free, if its mahal sikit then i top up additional cost tu.. harap2 la nice je nanti the wedding cake.. simple simple je i nak.. and not sure to send own design ke or just to amik existing design.. will see..

oh, in a car yesterday on the way and off mutiara catering i just wanna cry so bad, like seriously! i guess im at my weakest point, considering tinggal 30 days till my big day.. so a bit overwhelmed tho ive settled stuff much much earlier, still.. still! lotsa things gonna happen in this 30 days, so berdoa semuanya selamat.. anyway nothing went wrong that trigger me, but i just want to.. and i guess its better that i cry a river now rather than on akad later.. cry.. ss please?

and i am sorry for not replying previous comments, all of u have been soo soo kind, drop comments, share stories and stuff, i baca semua, cuma nak reply tak sempat2, but anyway sorry sangat2.. any request on lolli catalog or anything else mail me so that i tak terlepas pandang.. sorry again!

butterlymini settle part caterer, settle as in tinggal nak execute je time majlis..

Advertisements

baju songket bunga tabur pusaka

June 29, 2010
last week makcik bi datang, makcik aku la, husband dia abg tiri mak aku, tapi mmg rapat sangat2, kebetulan diorang duduk taman permata, seberang je ngan umah aku, mmg la kan salu singgah, tade pasal pun mmg salu dtg, biasa la parents2 ni dah tua2 rajin la dtg borak2, dah bosan kat umah kan and anak dia pun tuition kat rumah sederet rumah aku so seminggu sekali mesti dia drop by atleast sejam borak2 sambil tgu anak dia..

so last week tu cite2 la pasal zaman dia kawin, mak aku kawin, then bukak cite pasal gelang kaki pontianak tu, mmg famili dia ada 2 gelang tu, emas okay, tapi ada sorang yg simpan & gelang tu tak dibenarkan pakai lg, sebab nanti lama2 sure hilang, okay melepas disitu, baru aku nak adjust nak pinjam, haha.. lepas tu dia cite zaman dia sanding dulu pakai kurung songket bunga tabur, jahit sendiri lagi, haha rock kapak kan jahit sendiri? dia beli dedulu satu set dengan lelaki, kain songket bunga tabur untuk perempuan and songket corak penuh untuk lelaki beli kat terengganu myr200, murah kan? mana dapat sekarang ni, sampin pun tak dapat harga tu.. real songket i mean..then dia cakap ade lg baju tu, anak2 dia nak pakai sume jenis tinggi, badan dia lebih kurang aku la or smaller bit, pastu cite2 tu aku mensampuk kata la kalau ada boleh la pinjam, sekali.. sekali malam tadi dtg, weekly routine la kate kan, haha.. bawak baju songket itu, aku pun layan la ape lagi, bersinar2 mata aku (exaggerated je) mmg cantik! songket ni atleast umur dia dah 30+ years, since dia kawin umur dia 26, sekarang dia dah 58 ke 59 umur.. so bayangkan.. aku nak pegang pun rasa takut, dah consider pusaka kan.. pastu seram gak takut tak muat, cuma standard la patern zaman dulu2 baju kurung senteng senteng kan, tapi style kot.. and kain dia jenis yang tak jahit mcm kain baju kurung biasa, mcm kain batik je, so kene ikat la.. then ada satu selendang..teruja, so aku amik la pinjam, insya Allah nak buat photoshoot for myself alone, kot? hopefully after dapat slr from my cousin and masa permit.. hopefully! nak buat masa malam2 konon malam berinai ke ape ke aku takut aku bz, n mmg takde slot pun untuk malam berinai, so feel like wanna go out somewhere nearby amik gambar, done.. cuma aku tak sure, kasut pakai kasut ape, haha.. kaki ayam dah la ek?

tapi sape nak layan aku amik gamba? elang dah masuk poli, sob sob, will ask him to come back la then.. rasuah mode.. 🙂

baju (ada la kesan lipatan tapi color kat lipatan tu tak faded)
kain..
selendang..and luckily mmg muat muat badan ini, jadi dapat la pakai, yay!

butterlymini nak pg kacau my cousin for his slr, haha..

lollipop POP UPDATE!!

June 28, 2010
sawan lollipop kembali, if its not because of aty, aku takde kesempatan beli lollipop ini.. thanks to u again aty!! and bakal2 pembeli who came across my lolli entry also say thanks to aty as well pls? okay, on friday ayah drop by silver elegance and terus amik stok lolli.. and dalam pukul 2 tu ayah call tanya, eh nak beli yang heartshape 50g tu tak? haha, aku stress! bukan kita nak beli roundshape yang 30g ke? then rupanya ayah dah tersuka yang heartshape tu, 🙂 so beli heartshape 50g for sanding, and roundshape 30g for nikah.. love it! alhamdullilah.. dapat benda yang kita nak rasa puas, pulak tu harga takla semahal harga market.. ni consider borong jugak kot? but borong pun ada different type jugak kan.. so lets see the pics and comparison made by me just to give an idea how big the lolli lolli semua..
ini situasi semasa lolli dalam kotak, dia ada letak protection tu, ape ke namanya yg balut2 buah salu tu, haa dia balut lolli tu.. so kalau nak transport lolli tu tak la sumbing ke pecah ke.. 🙂

comparison roundshape lolli (140g)

haha, kita cerita pasal size pulak, lolli ni besar tak? besar okay! haha, sama besar dengan CD! teruja aku tgk sampai berebut2 lari turun tangga kat umah dengan bos, jerit2 tarik2 nasib tak pecah jek.. okay ni lolli yang berat 140g, harga myr4.90 (murah banyak, sb lolli berat 80g from famos amos is myr5.90, u do the math) ni beli satu je, jangan ingat aku beli banyak, haha.. aku kirim suh ayah beli..

comparison roundshape lolli with cd (30g)
comparison heartshape lolli and cd (50g)
heartshape lolli, 50g, myr1.50 (price before: myr1.80) color are various.. but personally i like the middle one, tak dapat convinced ayah beli color tu je, ayah kata campur is better.. okay loh..

lastly, lolli posing ramai ramai.. say cheese! 🙂

sekian, untuk contact dan sebagainya sila refer entry saya yang terdahulu, please click lollipop POP!!

butterlymini dengan ini, saya isytiharkan semuaaaaaaaa doorgift sudah SETTLE SETTLE SETTLE!!

hari ini ada pre-wed photoshoot!

June 26, 2010
yay! dah siap dah segala mak nenek prop nak bawak esok, i have like hundreds of prop (tipu je) tapi actually banyakla, till tak tahu mana nak focus, haha.. tak tak, aku tahu prop mana yg nak focus, semalam malam we went to ou cari baju adlie, a polo t-shirt, memula cari renoma, then docker sume cari white polo t-short, then masuk timberland ada putih, tapi ada kotor skit then check dekat parkson ada stock, pegi lah kami ke new wing dari old wing, letih, sampai sana takde pulak, katanya habis dah, apakah? dah la t-shirt tu diperbuat from organic cotton, teruja lebih kan..but then tetiba nampak polo shirt yg sama tapi warna hijau, terus eh cantik la pulak.. either adlie pakai warna putih or hijau dedua pun okay cos i pakai dress yg tanah putih then ada daun hijau2.. so we choose hijau lah, then size kat parkson takde, patah balik old wing, then check2 bawah sekali kat lipatan tu baru ada size, seram! kang beria2 nak hijau tak dapat.. so settle baju adlie, we went to mcd makan, haha diet? like i care so much.. care la but not to the max, im still gonna get married if i weigh heavier than now or skinnier than what i am now.. 🙂 chill chill sudah.. (bukan sebab aku kurus okay cakap mcm ni)harapan peribadi untuk hari esok? harap harap semuanya berjalan lancar, skema! taklah, hope boleh have fun and amik gambar yang cantik banyak banyak untuk dislay masa wedding nanti.. hihi.. will update later if i have stuff to update, no promises..

butterlymini tak sabar nak loosen up a bit, asik stress jek!

location for post-nikah photoshoot

June 25, 2010
ini PLAN je okay, plan, dream dream dream.. since im gonna have nikah at home sweet home, so dah plan nak amik beberapa gamba dekat masjid, and masjid pilihan ialah masjid usamah bin zaid, then second one dekat sebuah show house.. haha, pelik? okay dekat wangsa maju ada satu condo sangat cantik, riana green east, rumah tu dah siap and even sold out dah pun, mana tak nya cantik sangat2.. so kalau ada rumah nak jual sure ada show house kan.. so riana green east punya show house ni dekat wangsa maju juga, specifically sebelah bungalow kedai romantika, okay kedai romantika luar kat wangsa maju operate dekat show house juga, but cant remember ape nama dia.. so sebelah je dgn show house riana.. and mcm mana rupa show house riana green east? pics as follows.. seriously cantik, tapi pic ni tak justify sangatlah.. cos now pokok dia dah besar skit n rapat.. and now ofcos dah nampak mcm agak abandoned la.. ada buruk2 sikit.. sebab takde org datang dah pun.. but still ada staff riana kerja kat dalam tu.. and did ask whether we can come for photoshoot then they said boleh, no problem.. oh and they have like a small square taman dalam tu with pokok2 yg mcm dalam pic tu.. pokok tu tanam rapat2, so mmg cantik..fuh, hope ada luck la, cos nikah on saturday, they’re open till 5 but bape lama they gonna stay there tu yg tak tahu for sure since all the units dah sold out and they might moving out soon, but anyway just trying luck, kalau dapat our rezeki then, but for me it is soooooo preeeeetty enough for photoshoot, like seriously, even cuma a show house..this is the front area of the show house, sekarang rupa dia agak buruk which i likeeee! mmg mempunyai character yang lebih sekarang ni.. and tgk shadow pokok tu cantik! kat area dinding batu2 tu is perfect untuk ambil gambar, this is belah luar, mmg kalau dah tutup pun show house ni can still access area luar ni, cuma yang small square taman tu je kene masuk dalam.. oh kalau tutup pun hope ada guard which i will try my best nego so dapat amik gambar kat situ.. haha.. betapa nak sangat kan..

actually ada banyak tempat2 yang unusual untuk buat photoshoot and kadang2 ada kat sekitar kita je, talking about photoshoot in kl city i guess batu bata and green is the best to portrays, tho deep down inside i envied those who can have pantai, sungai or bendang for their photoshoot..

butterlymini dah lama dah aku pandang show house ni fikir nak buat post-nikah photoshoot..

lollipop POP!

June 24, 2010
lolli 30g duduk atas lolli 80g, opss jangan fikir bukan2! haha..

pertama sekali mari mengenal lollipop, yang pastel color besar tu beli di famos amos, yang kecil sedikit bold color tu yang mahu diceritakan disini.. pastel color lolli tu just for comparison..

kedua, thanks byk2 to aty fared for the information, remember ive posted one entry on lollipop untuk pre-wed punya prop, then aty komen kata dia tahu supplier yang jual lollipop murah, heee terus spam dia suruh email kan contact, then kebetulan dgn sumpit pun bincang2 on lolli kat email.. so dah dapat contact from aty (tq so much aty!) call la number tu, its a fixed line, yg jawab perempuan, tapi dia agak slow (sorry okay) bila tanya suara perlahan sangat20x, pastu perlahan je nak jawab, i was like rushing sebab nak tau harga sume, excited then suruh dia email katalog, then tunggu, separuh hari takde gak, call lagi suruh email, pastu baru dapat, and oh ye mmg cheap kalau nak compare dengan beli kat luar famos amos ke atau kedai news & convenience yg pun ada banyak jual lolli..cos i compare dengan lolli yang i beli kat famos amos, pic lolli famos amos yang pastel color tu kan berat dia 80g harga ialah myr5.90 and kalau kat warehouse tu 140g (ya 140 g kawan2, paling besar n berat) harga myr4.90, huuu soo much different okay! 80g pun dah besar gila, apetah 140g? mungkin nanti nak beli satu buat kenangan, haha! but overall i was interested on 15g and 30g max la, cos consider quite besar and lolli pun makan dia lama, bukan cepat2 tu je habis kan..so let me share with you, dengan supplier ni harga lolli dia kalau 15g = myr.0.60 and 30g = myr1.20, but this is the bargain part la, pas dapat katalog, print show kat ayah, then aty sendiri pun ada cakap boleh dapat lagi murah lollipop tu daripada harga stated in the katalog, so masa call i asked the sa, how much cheaper kalau i nak beli yang 30g, then dia tanya berapa banyak i wanted to buy and for what occasion, biz ke personal, then i said wedding and i may buy like 350 pcs then he said boleh bagi rm1.. less 20 sen la, tapi i dont go further la, masa tu rush nak tahu whether boleh dapat murah lg, nanti nak mintak atleast 80 90sen.. kot la dia layan..

u know my father sikit fussy on gegula ni, dia salu akan ignore when i said i just wanna buy yg borong2 tu, sebab dia kata kalau nak bagi biar yg ada khasiat at least atau yang proper skit, so since then tak berangan la nak beli lolli, except for our initial plan is to buy pure strawberry lolli from cameron, yg tu mmg pure strawberry so dia okay.. tapi tak jadi cos i dun have the contact lepas tu actually ada kawan ayah kat sana but mcm tak memberansangkan je, then ada my classmate punya sis kat sana, but malas nak menyusahkan so tak jadi la itu lolli and when i show lolli yang ini ayah mcm okay la, bila tgk ingredients sume, hmm choosy but okay lah lgpun nak bg budak2 makan, better something good.. no offense la, this is just my father punya opinion, mmg tak tahu approved ke tak lolli ni, last2 approved.. 🙂 so here’s the contact kalau any of u interested:

Silver Elegance Sdn Bhd
No. 10, Jalan Industri USJ 1/18,
Taman Perindustrian USJ 1,
47600 Subang Jaya, Selangor.
03-8023 6813 (shima)

kalau nak bargain2, kurang harga sila minta dari shima handphone number patrick atau miss tai, bercakap terus dengan mereka berdua, they are the one who incharge of pricing whatsoever ni, map? google, cos ayah yg pegi, i dont know where exactly lah this place, but its a warehouse cos gegula are imported so kindly call upon arriving sebab dia mmg tertutup je, but inside operate la..

and ape lagi dia jual? mail me if u want then ill fwd the katalog to u or u can ask shima to mail it to u, but ada lagi lolli lain mcm japanese lolli, animal lolli, heartshape lolli, japanese jelly pop, all ranging from myr0.60 to max myr4.90..

sekian..

butterlymini fuh agak2 sebulan lebih je lagi ni..

cute design for bunting…

June 21, 2010





boleh tak nak buat gamba keta camni, cuteeeeeeeeeee!!

butterlymini hihi..

sneak peek of my simple baju nikah

June 19, 2010
Photobucket
im having kurung moden sahaja, cos i dunno kalau nikah mcm suka kalau kurung moden.. with some simple detailing and cos i cant afford heavy beaded chiffon so i opt for simple beading and add some beads on my own.. full coverage ofcos on my nikah day.. soon in 42 days..

trying to upload photos from photobucket cos i dont fancy taking pics on vertical position (mmg pantang) cuma horizontal dibenarkan.. vertical kalau terpaksa je mcm kes gamba ni.. and to make it align with the para kene upload from photobucket, kalau jadi la..

butterlymini jadi! tapi besar gedabak..

bunga bunga dari cameron..

June 17, 2010
untuk yaya, moose, sumpit and yang lain2 yang tanya, ni aku cite ringkas la ek, haha, rina beli bunga cameron dari website ni, link 1 and link 2, sama je okay link ni company yang sama, cuma yang link 2 direct to bunga punya catalog, takut link tu broken, je tu aku kasi 2 link, hope okay n korang boleh browse, selama blogging as b2b ada 2 blog that i came across yg beli bunga from this company, maybe ada ramai lagi yg aku tak perasan.. 1 ialah a bride from terengganu, sorang lagi aku tak bape ingat.. tapi aku ada baca, url dia je tak add kat blog..

rina punya experiences, dia beli bunga rose yang ada net, yang ni consider the best grade la, baby breath and petals. so 3 jenis benda la, okay masa rina order tu ok, tapi last minit bunga rose tak cukup then dia bagi yang takde net, gred yg bawah skit dari net, and baby breath tak cukup dia ganti white peacock.. and petals pulak dia bukan bagi loose petal sekeping2 mcm kita beli kat florist, dia bagi rose seketul yg dah tercabut dari tangkai n kita kene bukak sendiri petal tu, and tak banyak sgt rose petals, lepas tu campur dengan bunga kekwa which i dont understand why the kekwa dalam bungkusan petals? tapi still ada guna pun la kekwa tu.. haha, yang kat sangkar aku buat deco meja tu.. so expect tak cukup bunga, diganti dgn bunga lain, or tak menepati order ke ape ke ek..

yang bride from terengganu tu pulak, dia beli rose pink and purple and bunga lain lg kot, tak sure tak bape perasan, yang blogger ni bunga dia org tu hantar naik lori, i think her experience was good, sebab tgk dia diy hantaran dia pun best and bunga lawa2 sangat.. but tulah anyone ada link dia? ape lah nama dia mmg tak ingat, she got married last year.. update: herweddingdiaries & haribesar tq soo soo much kepada harz sebab carikan link ni weh, ajk terbaik, hehe.. syg harz!!

and ada sorang ni dia beli jugak, tapi experience tak bape bagus sebab lori tak sampai 2 hantar bunga dia cos masa dia beli tu cny plus valentines day.. so org tu mmg tak turun hantar bunga maybe stock tak cukup ke ape eventho dah order.. so festive season maybe kene consider la whether nak amik dgn bunga cameron ni..

my opinion is kalau festive season nak order jugak u might want to have a plan B la.. sebab risau kan kalau tak hantar.. kalau bukan festive season but peak season org kawin expect something like what rina got la the other day..

cara hantar dia ada lori yang turun and beberapa pit stop yang dia boleh berenti and drop bunga, ke utara selatan timur barat mana dia pegi korang check la ngan dia okay, contoh mcm rina, umah dia kat kelantan, kat kuala krai, tapi lori tak lalu, dia terus g kb, so kene take care yg tu.. and kebetulan hari yg rina nak bunga, lori mmg tak turun (lori tak turun tetiap ari), so dia boleh hantar guna courier, mcm rina guna gdex, bunga dapat mcm mana keadaan dia? bunga rina beli yang ada net cover bunga tu, so mmg selamat la, n korang boleh tgk bunga yg aku deco untuk meja hantaran rina tulah bunga yg dihantar melalui couries, not bad..

okay sape ada experience or anything share la eh untuk kawan2 yang lain, ni je aku mampu tulis.. hehe.. harap membantu.. 🙂

butterlymini aku nanti cari kat ps je kot..

beli pengantung baju..

June 16, 2010
tadi telah beli kat romantika, kat wangsa maju ni ada 1 kk home deco & 2 romantika, 2 ye, sangat heaven kalau ada duit, kalau takde duit ada kedai 3 pun tak guna, hihi.. so tadi singgah romantika cuci mata jek, then nampak hanger ni, mmg dah lama gila aku mengidam hanger ni, nak pakai untuk semua baju dalam closet tak mungkin, so i bought this hanger, ada 5 kat dalam tu, english rose warna pink, untuk hang kain baju khatam, nikah & reception aku.. special la sikit kan? jadiklah buat mengembirakan hati yg stress ni.. 🙂 harga? myr12 untuk 5 ketul hanger, so satu myr2+ la kan..

butterlymini tah ape2 la yg aku update ni, yg besar2 tak update, yg tiny miny meeny mooo. sebesar zarah ni nak update.. padahal 44 hari lagi, haha.. sebab tu aku stress..