kasut untuk kaki yang suka melecet

sometimes i wonder lah sangat, mcm mana kebanyakan perempuan sangat gifted, boleh pakai peep to mcm kat atas ni without fail everyday, without having a single blister, sebab if its for me for sure melecet sampai berdarah, doktor telah mengesahkan saya mempunyai penyakit kaki melecet, haha tipu jek, tak tahu apesal fragile sangat kaki ni, oh nak cite something pasal kasut & melecet, masa lepas grad ada pegi assessment, thru out the session kaki dah melecet kat jari, kat belakang, kat tepi, semualah, berair je mata tahan kepedihan itu, then masa balik kat masjid jamek, i need to walk from star lrt sebab nak switch to putra lrt, and sebab dah teruk sangat sampai dah berdarah terus aku bukak kasut, jalan kaki ayam, kaki ayam start turun star then lalu tunnel putra, masa queue tgu tren, sampai dalam tren putra, sampai wangsa maju aku kaki ayam sambil jinjing kasut! teruk gila okay, dah tak reti malu sebab sakit sangat and pedih.. org pandang2? a stare from people doesnt do me any damage, haha, tu kalau pakai kasut tutup, kalau pakai selipar pun melecet juga, kalau kasut name it from which brand, so far ive tried many range, as comfy as clark pun melecet, even crocs pun, nose cnk vincci apetah lagi.. jadi kasut yang pricey atau affordable bukanlah taruhan lagi..

dalam sepanjang2 pengalaman membeli kasut dari dulu sampai sekarang, cuma few je, sangat sikit yang bila pakai tak melecet, i cant remember much sebab kebanyakan semua mendatangkan kemelecetan dan akhirnya terbengkalai.. mmg ada banyak kasut yang setakat eh lawalah, beli pastu tak pakai, annoying gila kan? especially bapak aku yang mcm ko sudah2 tu, pakai kaki ayam lagi ada faedah dari membazir.. jadi sekarang kalau pegi office pakai heel or wedges tapi sangat open punya la, yang tali sikit dan takde tutup2 langsung especially kat belakang.. pastu standby selipar, so kuranglah risiko..

oleh itu just wanna share the design that i guess the possibility of having blister is lessen by 20% only, booo so pathetic.. normally the trick works for me, kalau nak juga pakai kasut tutup, i need to pakai sling back, cheat la sikit, cos depan nampak kan peep toe, tapi belakang bukan tutup tapi sling back.. org bukan tahu kan pasal tak nampak, tapi diri aku tauhu (tauhu bak kata yaya) so rasa mcm hmph confident tiada disitu, tak dapat jugak pakai semua tutup, haha! kira okay la tu, byk cekadak pulak.. atau pun heel yang simple, yang strappy strapy mcm kat bawah ni.. eh ntahlah.. dah la nak cari ready made bukan senang, kalau ada mahal, kalau buat lagi la mahal, tapi ada yang murah sikit, hehe gavy!

jeng jeng jeng jadi mcm mana kasut nikah dan sanding aku? untuk sanding aku berusaha juga nak pakai full peep toe mcm dalam 1st pic (mcm je okay bukan serupa mcm tu, hehe) so kita tgk nanti.. berusaha okay, haha, seram, and saya akan pakai sling back peep toe untuk nikah dan kasut yang sama akan di standby kan untuk sanding, meaning ill wear full peep toe untuk separuh masa pertama, especially for the parade and sanding and sampai yang aku boleh bertahan then dah cedera change to sling back peep toe yang dipakai masa nikah itu di separuh masa kedua.. hehe.. aku dah fikir dah semua ni.. terpaksa, nak cantik punya pasal cedera tiada dikisahkan.. dan plaster akan jadi kawan baik saya semula..

kenapa nak full peep toe juga walaupun dah tahu akan cedera, full peep toe sebab dia kemas, nampak solid, nampak cantik semualah.. kalau sling back nice juga but look lil bit soft, tak berapa solid.. oh dah la letih pasal kasut2 ni.. sebat jelah kasut apa2 nanti.. standby yang ketiga pun okay jugak.. sempat lagi kan? tapi kat gavy okay, satu kasut myr100 je custom made, jadilah kan sebab aku pun takkan pakai lagi lepas tu pun so the idea to invest for a wedding shoe doesnt make sense sangat la for me.. sigh..

butterlymini korang ada petua kan, pakai lotion, pakai sheer stoking, letak lilin, gigit kasut tu, sampai lunyai haha aku dah try semua.. bg yg lain please!
Advertisements

26 Responses to “kasut untuk kaki yang suka melecet”

  1. ZARA Says:

    alah. kesian u. i cannot live without heels. suka sangat. dulu masa tak biasa mmg melecet. lama2 ok pulak. kulit tu dah keras kot. hahaha

  2. casper Says:

    u pernah jumpa podiatrist tak nurul?

  3. asna cute Says:

    Wah sensitif betul kaki akak nie. hmmm petua lain xde dah.. biasa klu kaki asna melecet pki kasut mcm tue.. asna pki stoking je. dah xsakit. Petua gigi kasut dulu sbelum pki. asna jarang skali penah buat sbb malas hahahah =D

    Hope kasut impian akak bakal menjelma! Amin.. 😉

  4. NahWaL Says:

    kesiannya kau. kenapa aku macam tak tau pasal penyakit kau ni? kita kan adik badik? HAHA.

    but hudaa, u shud feel comfortable in ur own shoes. nak tukar2 kasut, gile kental! haha, kena ada orang pegang kasot ko. kasi kat lynda, beg dia besar, tauhu? (bak kata yaya)

  5. aTy _faRed~ Says:

    waaa…i sangat sukekan kasut..!! cantik nyer kasut yang 1st tue.. pink..my feveret kaler ok .. wink wink~ nanti tuk persandingan i akan carik kasut yang macam tu tapi kaler puteh..
    kasut baru memang keras kat belakangnyer lelagi yang macam 1st tu.. but..3-4 kali or may be 5-6 kali pakai baru ok.. huhu~ kuLit kaki u sensitif sangat tu… tu yang senang melecet kot.. eerr..akceLi i tak de petua pon nak sharing.. but.. may be u try cari kasut yang betul2 ngam ngan kaki u yang tak kan buat belakng kaki u tu bergerak2 banyak sangat biler u melangkah.. kaLo tak pon..u ley pakai yang 2nd pic tu…pon cantik jugak taw…i suker..!! 🙂

  6. Hannah Johary Says:

    Jangan gigit.

    Rebus!

    HAHAHA..~ 😛

  7. Mrs Drac Says:

    huda, rase mcm takde petua je..pakai handy plast nanti huduh pulak jadinye…kalo nak comel sikit pakai handyplast hello kitty..huuu…suke betul kasi komen tak membina…=p

    tatau la nak bagi petua ape..sebab kaki sendiri pun melecet smpai menggelembung masa ari sanding..hehe..cume nak bagi nasihat sikit..bertahanlah..sehari je..hikhik..takpun bole pilih kasut yang tali halus2..risiko kecederaan adalah lebih sedikit..ksut tali2 juga lebih seksi (memandai je haku..hihi)

  8. Cik Belle Says:

    huda, try praktis pakai kasut tuh dalam rumah banyak kali sampai kaki dah selesa dgn kasut tuh.. slalunye melecet teruk pon sekali je kan? ke tak jugak?

  9. cik yaya Says:

    ko kena cium kasut tauhu?HAHA
    wangsa melawat zoo negara
    bai

    ai dah tdo sayam masa u msg.ape ni msg2 kul 2pg.haip

  10. nizabeba Says:

    hehe..sowy xde petua..sbb sy pon having the same problem ngn huda..pakai covered shoes je, baru setengah ari, da start melecet…mmg sadis kan..hasishh..mmg doctor diagnosed kt ade penyakit kaki melecet kot..haha

  11. zielalala... Says:

    sy pn jenis kaki melecet..blister..menyampah je slalu beli kasut pakai sekali 2 je..kawin ni tkt gak ni ape nasib kaki ni..hehe

  12. A W E E N N Y E Says:

    apa kata bersanding kaki ayam mcm elyana.hehehe..tapak sulaiman beb. =p

  13. harzharun Says:

    dear…nmpk icon blog title kasut pink terus msuk rs nak baca n komen….sgt peka kp pink la i ni..hehehe….
    huda, u x try pakai pelapik kasut ke?..alaa, yg mcm2 jenis tu..i pon xtau nm apa..tp ada tuk lapik tapak kaki (as absorber), ada yg tuk lapik jari depan jer (4er kat super killer heels yg boleh mrenyukkan jari jemari kaki tu)…ada yg tuk ditampal kat area blekang kasut (tuk elak blister kat pergelangan kaki)….tp semua tu 4 pepp toe la..kalo2 strap2 seksi kang, tjojol keluar lak pelapik tu….
    my kasut br ni, i juz bli stilleto satin plain yg selesa (pink of kos) n tuk nmpkkan cam pengantin, i letak kerongsang je kat kasut tu…..

  14. ep@ Zubidi Says:

    uiks cik huda…cntik kasut awk nie…eheheh…anyway da try pkai padding x?…letak dkt belakang kasut 2…ade jual dkt schol…(betul ke eja nie,belasah jela)…ahahaha…

  15. Moose Says:

    huda, klo pakai plaster siap2 dekat tempat yang bakal melecet tu tak bleh ke? tak pun ko beli party heels ke ape ntah yang scholl punya tu. cam ala2 jelly tempek dekat tempat melecet.

    kaki aku jarang melecet, except klo beli kasut online lepas tu tersilap saiz. hiks. kaki kulit gajah kot.

    oh lupa nak cakap, kasut putih sling back tu cantik! and oh pink suede christian louboutin pun. i am a hard core fan of louboutins. tapi belum mampu tak beli lagi.

  16. azian abdullah Says:

    huda, sama lah dengan i. maybe sebab kaki saiz budak darjah 6 kot. haha. i prefer wedges. yg bertutup memang tak boleh pakai. blister pastu siap parut2 lagi. bencwi! geram jer tgk org carik kasut senang. ade jer saiz. selesa jer tgk dorang pakai. tp takpelah, peep toe pun cantik. less is more kan? cari yang simple2 jer.. pas kawen nanti boleh pakai pegi melaram pulak ;P

  17. MsAnak Says:

    Salam,

    Melompat2 and terjumpa ur blog. he he.

    I think we have the same issues when it comes to kasut, my kaki pon super senang melecet tak kira la camne mahal pon kasut tu and mmg headache bila pikir nak cari kasut kawen ni, I bought a peep-toe tp tu lah,bukan slingback and dah mula rasa saiko and risau2 takot melecet. 😛

    Maybe patut beli lagi satu for backup.

  18. SaRaH Says:

    nurul…we have the same prob. i takleh pki kasut yg cover belakang tuh..gerenti melecet.i tried so many petua already tp still tak work for me. very sensitif la..huhuhu..so on my wed day nnt, i pki yg ada sling kat belakang or just heels yg strap2. i'm also gonna be wearing converse shoes for photoshoot.eheh.i jmpe aritu kat one of the b2b blog and found it to be so cute and old skool since tema belah laki is that..ehehe..

  19. kokjue Says:

    hai nurulhuda..salam knl
    blog kamu great!

    Tng i ckp sapu minyak masak kt kaki before pakai kasut…haha..xpna nk cbe lk…sbb rsenye sme jek ngn sapu lotion kn?n..org cm kita mmg patut kne bwk slipa jpn g mn2..huhu..lg slse!

  20. kay kamal Says:

    wat about W shaped shoes..yang wide sket?

  21. ReYNa Says:

    iyola.ko mmg kena pkai yg customade .aku xde petua coz hari2 aku pkai heels.ahhha.ko mmg kena pakai mcm yg bare sikit kot.

    p/s: huda.ko teman aku nnti g cosmic?hari ni plan pon x jadi so lain hari boleh kite amik kasut kat gavy kan.hihi

  22. Aby Tukang Download Says:

    makasih dah share

    salam kenal dari http://aby-umy.blogspot.com/

    kalau ada waktu singah lah ke blog aku?? 🙂

  23. f.a.r.a.h Says:

    kak huda, as far that im concerned, kaki melecet nih sbb ur skin tuh lembut sangat. so if any harden stuff yang selalu contact dgn ur feet akan causekan melecet tuh. i dun have any petua la kak. but i think u shud feel comfortable on ur big day. 😉 tapi kasut ape pon akak pakai, u'll look great because tuh hari akak. 😉

  24. Ryehanna Says:

    aku susah cari kasut sbb selalu xde saiz.. kaki besor bebeno…

    and then same la… kaki kuat melecet gak. ni pn tgh gosok2 blisters belakang kaki cos new peep toe wedges yg i br beli tu menyakitkan! T____T

  25. farhanna Says:

    kite serupa..huhuhuhu

  26. sara Says:

    sarah kalo pakai heels pon mesti pakai yang slingback nya.hahha..kalo takda belakang tu…tak reti nak jalan siot..

    takut kot kot bila lari nak lintas jalan..tertinggal lak kasut tengah jalan..hahahha

    yang bawah skali tu cantek..ada bling2..tapi kurang sesuai tak utk kawen?

    sarahsayang jiman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: