do it yourself bridal veil inspired by faradiba

dalam banyak2 bride to be i was most inspired by faradiba, specifically on her guts of diy-ing her bridal veil.. u can just click here for her diy entry, ya sungguh dasat sekali! and knowing the fact that faradiba berjaya buat i might as well boleh buat juga kan, kamu semua pun pasti boleh.. hehe.. okay the thing is i have this border lace, kakak besar saya bagi, at first i wanted to use it for my wedding dress unfortunately cuma ada 2 meter je, i need min 5 meter, so ingat nak buat for khatam but we have opt to use lace yg bagi masa tunang untuk khatam, and for nikah guna chiffon… sooooo kiv the lace, then i read on faradiba’s entry, still berkira2 nak buat ke tak sebab tak sure whether border tu sesuai tak for veil sebab mcm agak tebal and berat je kalau buat.. so dah fikir okay nak buat, and veil itu not that major, im gonna diy veil for khatam which at first mcm tak nak pakai veil takut over sangat but to think again bila lagi aku nak berveil veil bagai kan.. so inilah masanya.. i have bought the tulle, apakah tulle? haha net sudah.. mat salleh panggil net itu tulle..
beli tulle murah je yang paling soft, myr5.50 per meter kat bunga reben, beli semeter setengah je sebab nak buat pendek2 je paras pinggang.. why bunga reben sebab malas nak pg masuk jakel or kedai kain cari net, bunga reben pun ada jual net, amik yg paling lembut.. and nak diy veil ni one thing that i cannot diy ialah untuk gunting net tu, i need someone pro untuk potong pasal takde pattern.. nanti kene pg jumpa tailor suh dia potongkan kain & start sewing.. so nanti kalau jadi i post the pics and somehow my way of doing it.. kalau takde tu besar kemungkinan tak berjaya? hehe..

and bawah sikit dalam blog ni i have put some link yang buat tutorial on how to diy bridal veil, but most veil untuk yg free hair, jenis yang ada comb kat hujung dia untuk lekat dekat rambut.. refer to picture & credit to peachesbyplum its actually okay to diy la kan veil veil ni, kalau tgk mat salleh diy mcm shocking, sume benda pun boleh, some more manage to giveout some tutorial but im not sure, implementation and execution tak tahu ok ke tak, haha.. sapa2 yg free hair maybe nak try diy boleh check the link.. my friend feena yg baru kawin pun veil dia jenis yg ada comb like above, hehe.. masa kawin dia pakai headgear, then veil tu cucuk je kat headgear dia.. and simple but nice.. panjang sampai toe, using a soft tulle, hujung atas ada comb and hujung bawah sahaja yg ada lace, tepi dia kosong je.. i dont have clear pic, not yet as the folder that i save from azwa’s camera was broken! later.. selamat diy veil.. credit to faradiba, thanks for the drive.. 🙂

oh nak sambung sikit, i have this penyakit kalau org buat cantik je, kalau sendiri buat rasa buruk, kenapa ek? padahal kalau pegi few bridal boutique bila tgk veil or baju yang dibuat patching tak kemas langsung, mcm cincai boncai je (lama tak guna perkataan cincai boncai, haha) tapi kat mata ni nampak okay je, sebab org buat kan.. i think sebab tulah susah nak diy, the fact that rasa bila diy mcm tak cantik, padahal cantik & okay je kan.. lagi kemas ada sebab buat untuk diri sendiri..

butterlyminibencilah aku html yang taknak bekerjasama ni, nak jumpa yaya arini, (ko jangan cari pasal tak jadi) yayayayaya! dalam ingatan nawal & lynda.. nawal, bilakah?

Advertisements

19 Responses to “do it yourself bridal veil inspired by faradiba”

  1. f.a.r.a.h Says:

    wahhh! mcm cool je kak huda. nanti jahitan tepi tuh cmane? anta kedai eh sis?

  2. NahWaL Says:

    gile kental ko huda buat veil sendiri. camne wei nak jahit2 tu tak reti doh. gile lah. salute ok. aku salute semua yang buat diy bagai. aku nak buat bunga pahar diy pon pk 23 kali sebab gile malas.

    ok dah bapa kali gile aku tulis ni. gilela hahahhaa.

    spam aku lagi, spam aku lagi

  3. asna cute Says:

    wahh wahhh dah ada semangat baru nie! asna tercari2 nk sewa veil tp mcm nk beli jer yg siap punye kat City one plaza tue. tp…

    hahhaa byk lak alasan tue.

    Eh, eh nak jumpe cik yaya n cik nawal ke? wahhh nie dh maju nie.. biler lg nk open table nie? asna nk join hehehe 😉

  4. ctfza Says:

    wah giler rajin makcik ni.. hehe

    chaiyok2!! go nurul go!

    jgn risau.. mesti cantik nyer.. fza pun ada cita2 nak DIY patching lace kat baju.. taktau la jadik ke tak.. jgn2 last2 minit mintak orang buatkan jugak.. sangat tak bagus.. huuu

  5. Nurulhuda|Adlie Says:

    farah, mcm cool, cool ke tak blm tahu, hehe.. tah la, jahit tepi tu maybe sis jahit mcm tu je kot, sebab dah cover dgn lace tu.. potong je kene hantar kedai pasal tkt salah potong..

    nawal, xkental sangat la, ni veil khatam quran wei, boleh la kot, kalau veil nikah sanding aku tak berani sangat, wei kalau tgk ada bridal house veil lg teruk kualiti dia, tetap charge 50 80 untuk sewa, so aku rasa kita leh buat lg better.. 😉

    asna, semangat okay, sempat lg asna nk buat tu veil sehelai, jangan alasan2, hehe, bangga tu buat sendiri, tgk faradiba buat wah bagus betul terinspirasi terus..

    fza, try la dari kdg2 idle je takde benda nak buat, lgpun nak pakai jugak lace tu tp takleh buat baju dah, so buat veil je lah..

    fza buat la patching kat baju, mesti boleh, masa kat cosmic i tgk2 kain, veil kat sana dapat la idea mcm mana buat patching ni.. hehe..

  6. Ratu Says:

    why not try kan. tak cuba tak tau. hehe. ni mesti kelas ERT dulu power ni..hehehe..

    nnt tunjuk output taww 😉

  7. aim aris Says:

    uuhh nice link. i tgh korek2 isi bagai dlm peachesby plums. cheers! 🙂

  8. NahWaL Says:

    HAHA SETUJUK.eh apsal caps lock ni. aku tak reti jahetla huda. ko jahet tangan ke?

  9. Puan Jiha Says:

    wah bagusnye diy sendri…. jiha bab jahit, patching ke mang fail…sgt buruks nanti hasilnye…. owh seronok kan preparation on wedding ni…rasa mcm nak buat lg aje wedding hahahaha

  10. harzharun Says:

    huda…serentak plak u tulis sal veil dgn cik belle….ms pnjg lg kan…i bg semangat kat ni u …buat cantik2!..

  11. Xora Says:

    Huda, saya pun ada buat post khas tuk fara berkenaan veil dia. sangat salut ok dia mampu realisasikan impian dia dengan hasil tgn yg sangat cantik!

  12. Xora Says:

    Huda, saya pun ada buat post khas tuk fara berkenaan veil dia. sangat salut ok dia mampu realisasikan impian dia dengan hasil tgn yg sangat cantik!

  13. zLa Says:

    omg i sangat2 kagum uols buat veil sendiri ni..masa i engaged dulu pun my mom yang diy kan. klu harapa jari i yang keras ni, masak pun tak reti..eh??

    upload pics once you succeed! go nurul go! go! go!

  14. ReYNa Says:

    aku xde mase nk jahit2 tp cam berminat.cuma mase je.huda,.ko jahitkan utk aku bleh…?????hahaha.kalo aku duk kat umah aku kat kelate sure aku jahit.ni kat klng cam busan.huhuh

  15. Nurulhuda|Adlie Says:

    durruz, oh no, ert fail okay, especially masak2, hehe.. hentam jelah labu.. buat jelah kalau tak jadik buat diam jek, hehe..

    aim, peacehsbyplum tu nice diy veil untuk yg free hair, serious nampak senang nak buat dia, nampak je kan.. 🙂

    nawal, AKU SETUJUK gak. haha. nawal ko retilah, jangan mengada2 kata tak reti, cucuk2 je tulah namanya jahit, hahaha sewel, ko cucuk2 lama siap la.. pastu leh buat baju terus, ko kan dressmaker, cuba jangan drop my waterface nawal.. 🙂

    jiha, baru nak cuba ni, doakan lah berhasil, hehe.. tulah seronok kan prepare kawin, tapi jiha u have a great gift upon ur wedding, ada little precious, itu sangat2 bermakna kan.. mom to be, take care!

  16. Sha Pattinson Says:

    is good to share …wahhhh bagus yaaa …hihihihihi thanks ..sesuai utk b2b ..

  17. cik yaya Says:

    yaya tu comel kan.HAHAHAHAHHAHAHA
    uda,buat tok aku k.
    sayang ko

  18. faradiba Says:

    hurm..namaa pun DIY..takdelah perfect…actually my jahitan senget benget.ohhjahit tangan je pun…masa yang diambil dengan khusyuk=5 jam..sorry lambat tk post nie..baru je habis examss..hehe 😀

  19. NahWaL Says:

    cucuk sekali je dah jadi? Ok aku cucuk sekarnag muwahahaha. eh lupe plak aku dressmaker kwang3.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: