inai, untuk kesekian kalinya…

masa cuba berinai sendiri itu hari, mesti ada inai, selotape and gunting, perfect for homemade inai..

ini untuk khairun ema, silent reader yg sangat baek, ini inai rani yg sesuai dengan i, i suggest u beli beli la beberapa tube inai untuk back up plan, lain2 jenis inai if possible, incase kalau warna tu tak naik, sometimes inai ni ada memberi reaction, mcm azian, jari dia mengelupas bila pakai inai, so careful, test dulu skrg ni before wedding, tgk sensitif ke tak, color ok ke tak, berapa lama masa nak jadi pekat, kot kalau tak pekat berapa lama untuk reapply, warna cepat faded ke.. anything try dulu, so that masa wedding nanti dah prepare, taklah kelam kabut sangat kan, hehe, as for me dah tahu inai rani tu sesuai, nad pun sesuai dgn inai ni, dia kata merah juga, so kalau dah tahu mana yang ok nanti dah boleh proceed..

and saya sudah pun pergi melukis inai di tangan, test, tapi tak suka, insya Allah will go for inai hujung jari. not with lukis2, pasal nampak serabut, i dont know why la, pelik, this is only my own opinion, bila lukis inai tu kat tangan sendiri rasa benci sangat tengok.. padahal mmg suka gila lukis2 inai ni, sendiri rasa pelik, so anyone else kalau apa2 pun u want for yourself for the wedding, try mock up satu tgk whether u like that idea ke tak, sometimes on normal occasion kita suka sangat2 benda tu, but for wedding might turn vice versa.. just my 2 cents je lah, frustrated jugak kenapa tibe2 tak suka, out of norm, tak faham, haha ๐Ÿ˜‰

inai rani ni ada 2 jenis, satu tube besi, satu tube plastik, i prefer yg tube besi lagi, but yg plastik tu lagi okay sebab dia ada muncung yg tajam so senang nak berinai, content i agak sama je, tapi tak la sure..

kalau kat jalan tar tu, inai boleh cari kat mydin, mydin yg ada supermarket tu, kat belah ground floor, sebelah eskalator nak naik, haa tepi tu (kalau dia tak move brg dia la, hehe) dia ada jual inai, mcm2 jenis, atau all along the shop area depan mydin tu, kan banyak kedai india, just drop by the shop mintak je inai, mcm2 jenis ada juga mcm kat mydin, ni spot yg diketahui la, maybe ada spot lain which i am not sure, kalau nak inai maharani, try booth ida dekat tepi mydin simpang ke jakel, dia ada jual inai maharani, saya belum pernah try yg tu, but org kata mmg okay color dia.. harap2 membantu..

butterlyminidah mcm mak nenek berpesan kepada cucu cucunya, hehe..
Advertisements

16 Responses to “inai, untuk kesekian kalinya…”

  1. hazlynda kushairi Says:

    <>
    ade sikit2 tapi diam je lah hahaha =p
    eh, inai ni long lasting tak? selalunye tiup ni cepat fade ek? aritu aku ade bace petua nak bagi lambat hilang, buh minyak angin ke hape ntah… erk, blur! kalo ko tau carenye, hapdet info plsssssssssss hehe tengs huda *mwahs*

  2. asna cute Says:

    kak nurul!! thanks alottt for the information. Asna ada try 1 inai tube jugak thun lepas and then jari megelupas. asna ingatkn biasa jer.. rupenya xbagus ek.

    So, later nk cari yg rani or maharani punye la heh =)) thanks!

  3. Mrs.aisheiteru Says:

    good info huda! i sgt setuju part pakai inai hujung jari tu. i pun rasa serabut. tp i tgk org lain lawa je pakai lukis2 tu. my dad pun dah pesan no inai lukis.

  4. Mrs Drac Says:

    nak cari jgak inai yg nurul ckp nih..mls nk menumbuk inai..padahal dulu masa sekola gila pakai inai tumbuk sampai kene sound dengan cikgu..dia nak charge sepuluh sen sehari smpi inai ilang kalo tak kikis inai tu..huhu..
    neway,tq for the info

  5. ally Says:

    wah..u can be best ever promoter la..hehehe…good info n advices..dah try2 ya? entry w/o pic..x dpt tgk inai lukis2 u 2..

  6. ElyaElmo Says:

    sis..tahan lama tak??dekat mana nk cari yeh inai ceni??kat mydin de jual x??

  7. NahWaL Says:

    aku taknak inai bole?french manicure? wahahaha

  8. ReYNa Says:

    aaaaa?x mo lukih inai plk ke.huhuh.anyway,i aggreed with u.lukis inai tu depends org la kan.aku pon nk yg hjg jari je.tradisional gitu

  9. NURUL Says:

    inai tube pun ok. dulu saya kawin pun guna itu juga. hasilnya memberasangkan ๐Ÿ™‚

  10. syanaim Says:

    ::babe dah try pakai..waaaaaaaah..nasya sok suh org dtg umah jer buat kan..price rm90 mcm tu..penuh kaki n tangan..snang keje::

  11. Zahra Ashiqin Says:

    i pakai saje test inai tube ni, alhamdullilah ok…ade org pki mengelupas..x sesuai sbb ade bhn kimia kot…

    thanks ur info ๐Ÿ˜‰

  12. Nurulhuda|Adlie Says:

    lynda, minyak cap kapak, tapi wei inai rani ni mmg dah merah, 20 minit je pakai, haha nanti aku buat entry lagi la, asik2 inai tak habis2.. (untuk ko jugak lynda)

    asna, inai ni kakak rasa mmg byk chemical, dia bukan mcm inai daun, kadang tgk color pun rasa mcm aiyoo pekatnya, mcm ada coloring, so better beli 2 3 jenis tgk kesesuaian okay?

    faeza, maceh, tulah i thot ill love inai ukir2 tapi rupanya tak suka, nasib la dah test, kalau masa wedding dah buat kan menyesal.. u pun manis je i tgk ujung jari.. =)

  13. Nurulhuda|Adlie Says:

    drac, inai tube ni satu menjimatkan masa, kalau inai tumbuk kene cari daun yg bebetul boleh bg merah, cousin i dulu oren je, lite lite, haha dah terlambat nak fix, camtu jelah.. mmg zaman sekolah time tu femes inai kan, mana tak mengelupur sume nak berinai.. =)

    ally, menasihatkan org kene la details2 kan, kdg2 kita familiar boleh la tolong kawan2.. =) ill do another one on inai, haha nasibla sume muntah baca lagi..

    elya, as per my writing tu dah tulis, mydin ade, kedai india depan mydin tu sume ada, tinggal nak cari n beli jek..

  14. Nurulhuda|Adlie Says:

    tuan punya jamie, kalau french manicure aku pun nak nok, haha =)

    rina, ntahla pastu aku rasa semak n serabut, haha, nasib wei ko teman aku lukis gak aritu, =) tradisional tu yg lawa, kdg2 overdo jadi tak lawa kan..

    nurul, inai tube ni senangkan keje lah kan.. xpayah nak giling inai, to be frank kalau opah i masih ada i nak dia gilingkan inai, tapi zaman skrg sape sangat reti giling2 ni kan.. so tube jelah, hehe

  15. Nurulhuda|Adlie Says:

    sya, dapat murah okay u rm90 je, kalau yg kat jalan tar tu, dtg umah rm200, n i dah plan tak nak lukis so homemade pun okay lah.. hehe..

    zahra, inai tube ni banyak chemical n coloring, not really inai dah i rasa, haha tu pun takut jugak, as color masuk darah kan, almost mcm tatoo jek..

  16. fazemy Says:

    Out off topic yer.

    Mana pegi ko punya chat box ni. Nak gosip pun susah. Lg stau aku nk bgtau yg aku tak puas hati kenapa nama RINa maizura tu under bestie so much tu. Ni yg nak dengki nih…haha.

    p/s: Lengkali ko nak jumpa Rina lg ajakla aku..walau dah kawin aku blh berlagak cam anak2 dara lg ok klw jln ngn korg. hak hak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: