Archive for January, 2010

♥ info on pelukis inai..

January 31, 2010
sabtu i went to jalan tar, so i dropped by 2 henna booth.. buat interview.. hehe.. here some info on their services if any of u interested.. i pun bukan reti sangat inai2 ni.. lagipun ye melukis2 inai ini perlu difikirkan dari segi niat dan perbuatan dari sudut keagamaan, sila baca dengan lebih lanjut ditempat yg layak untuk membicarakan hal ini.. tapi this is an entry just to share the infos..
rajeshri beauty house, 013 – 607 9108

mengukir inai dan juga inai hujung jari, 2 tangan, 2 kaki is myr200 any design u want and datang ke rumah.. kalau buat on the spot myr130.. kalau panggil datang rumah and bayar rm200, sekiranya ada saudara mara jiran tetangga nak inai juga she will charge only myr5 per hand..

ini without prejudice, nape kalau org tau kita nak kawin dia charge mahal mahal, kalau tak kawin charge max pun satu tangan myr10 jek, same design.. how la? ingat nak pegi jelah pastu kata nak wat suka suka.. hehe.. padahal sudah tahu ada curfew nanti.. jangan harap boleh keluar rumah, kalau dapat pun 3 km and less from home.. 😉 i can see mcm reliable la penginai ni cos she show me ‘dear i have manyyyyyy apt coming soon’ bulan 6 pun ada.. tak percaya tgk buku i ni.. hehe.. and her archieve of addresses dia pegi buat henna masa bulan 12 aritu, long list.. so mesti cantik.. ada sesape penah try? some of the very crowded design, maybe not so suitable for malay wedding, or kalau yg jenis hardcore okay je kot kan.. byk juga design yang simple2, depends la kan.. masa ni just flipping thru to see the design sambil cakap2, sambil snap2..

ida, 014 – 361 7347/016-297 7981

this is the other booth, tepi mydin, kalau dtg ke rumah, pakej 2 tangan 2 kaki, any design u want at myr130, cheaper than yg rajeshri tadi, kalau on the spot half the price, tapi design nampak mcm kurang, eh ntahlah… and yg ni i wanted to try 1 tangan terus aritu, myr5 kan, cuma masa borak2 tu ade la minah tu caras aku pulak, dia terus ‘kak, nak inai’ duduk kat kerusi nak buat inai tu.. kurang sopan gila.. i was like hpfttttt hampeh betol.. hampa.. ok babai! source : http://chentaqieshzahir.blogspot.com ini henna maharani, sarung cone tu berkilat kilat.. i baca color dia sangat last, longer than any other inai.. haha tatau la betul ke tak tak sebab tak penah try, so kalau sape yg plan nak ukir sendiri this is the best inai la kot, masa kat booth ida, ada seorang tu beli, and she said i nak yang cone kilat2 tu.. kalau nak beli kat booth ini mereka ada jual, rm5 secone tu.. from mekkah ada juga kan inai maharani ni? yang selebihnya ni namanya dah tak sabar nak kawin namanya, haha, sorang2 main inai, dah agak sebulan dah kot peristiwa ini, ini pakai inai rani, dari mekkah, yang tube besi tu, color dia sangat cantik, tersangat suka.. and masa nak pakai pun tak payah lama max is 20 minutes la, dah dapat color pekat camni, but the bad nya tak tahan sangat, main air sikit, or rub rub jari tu sure luntur dah sikit.. but nak touch up tak seksa, touch up pakai je dalam 5-10 minit.. merah balik.. 🙂aritu i spoke to a photographer, and he said kalau pengantin lebih cantik kalau ukir inai, sebab bila amik gambar focus kat tangan nampak lebih ber character mcm pic bawah ni.. and u wont do berinai ukir2 on normal occasion.. anyhow pakai inai, ukir2 semua ni semuanya terpulang diri masing2, kene cakap ni, karang penulis ini free dpt email kena maki.. lol! btw the one below ni inai dia siap ada bling blingy.. cool!

source : www. saffandiphoto.com

butterlymini mak sangat membantah membazir gilak ni myr200 panggil dtg umah, mmg betul pun, area ulu kelang sapa tau, dekat2 sini kalau ada.. xnaklah mahal2 sampai myr200..

♥ kerja kuat hari sabtu…

January 31, 2010
we went to jalan tar again, this time to settle baju for mak, makciks2 and for my pengapit.. yang lelaki long time ago settle as they need sating je kan. it was a tiring task to do. not to say i was annoyed with sa at jakel cos too aggresive but we manage to get happy hour there. and later kat kamdar the sa lousy and lazy. haha. i just want a sa yang biasa2 je. no need to be too aggresive cos i need TIME to think. but mission is likely accomplished for yesterday except we went back late so i didnt get the chance to go and see and maybe buy the white frame mirror.. yikes! but im going today with adlie later in the evening. sebab nak ke kk home deco to settle the 2nd last installment plus the fee for engraving the bekas telur so that they can start engrave early. and when they start early they finish early and i get the stuff early and i can settle ribbons for the box early. biar semua early 😉

i will post the full entry with pics soon.. hari ni i wanted to settle down with my messy room.. masak2 memasak tatau la ade ke tak, umah takde org except me alone, as mak and ayah they went back to melaka for distant relative wedding which i opt not to follow as i need to settle stuff here in KL city, wuhuu i love KL.. haha.. and theyll be sending angah later to uitm straight from melaka i expect ill be on my own today..

butterlyminiand today im gonna start on personal mission.. insya Allah, i really hope it will turn out beautifully for me and adlie soon.. tho its super duper early but this is what i called as berusaha..

♥ white frame mirror..

January 30, 2010
on the other hand. semalam tak sengaja ada singgah melawati tapi kedai semua dah nak tutup2 sebab ntah la. apesal sume nak tutup awal. so i saw this one kedai perabot. and i saw satu cermin. yang boleh nampak 1 whole body bila berdiri. panjang and importantly warna putih frame dia. rasanya im going there tomorrow to BUY. hehe. cos masa nak tengok dia mmg dah nak tarik shutter kedai. nak tutup sangat2. then i went jugak tgk jap. dah la gelap cos dah tutup lampu. harga pun okay. cuma nak tgk quality of the mirror. cos sometimes ada mirror yang mcm funny when u see ur reflection kan.

oh i wanted everything in my pengantin room to be simple seadanya and in white color. with lil bit of purple. so i have white queen bed already with white bedsheet and white quilt. pending mirror, chair for dressing table, dressing table, and side table for bed. buying things separately cos i dont need bed obviously since got 1. as to get cheaper quote. and as im looking for all in white.

butterlymini got invoice for pelamin. bolehlah. price okay. as we dont want to overspend.

♥ pusingan haid..

January 30, 2010
kalau cerita pasal haid okay kan? perempuan je kan yang baca blog ini? lelaki yg pasti cuma adlie je yg akan baca.. btw nak tanya kamu semua. menstrual cycle and duration kamu adakah okay and baik setiap bulan? saya sangat sangat risau sekarang ini dengan haid diri sendiri semenjak nak berkahwin ini. bulan ni mcm peak la kerisauan itu. tapi tak sure whether saya patut risau ke tak. every month dari dulu lagi without failed mesti akan catit bila start period. so lepas tunang tu boleh notice the pattern. mesti akan lambat. ada lambat 10 hari. pastu ada 4 hari. bulan ni lambat 5 hari. patut ke tak risau? tapi saya mmg sangat risau. i guess perkara ini berlaku due to the stresful pressure of the preparation nak kawin. mmg stress. tido tak lena langsung. and kanchiong gila. sampai opismate pun boleh notice kanchiongan diri ini. hehe. malu!

i spoke to adlie bout this matter period cam tak okay sangat. oh ye we do share everything not limited to any matter in particular. so dia risau juga. yelah kan nak berkahwin insya Allah. so kata dia. pegi jumpa doctor nak? terharu. dalam hati mmg risau tapi nak meet doctor macam ye ke nak pegi ni. but i guess by next month if the cycle is still in weird pattern im gonna consult doctor la. i do not have very bad sengugut bila dah besar2 ni. and each period last like 3-4 days. mine sangat pendek. the heavy period will be in day 1 and 2. hari ke 3 and 4 sudah menyikit. and that is one thing juga yg agak risau. i think yelah i need to fix 1 apt soon to meet doctor sakit puan. atleast if there is nothing wrong with me i have the clear explaination from the pakar and maybe i need to take certain vits to help improve the hormons ke kan. mana lah tau. yes, encik adlie. tolong. saya nak jumpa doctor secepat mungkin.

my menses due date (expected) is now approaching my wedding date. and its a running target. sebab lambat tak tentu. and because its approacing the DATE, long time ago i do consider taking pills to expedite menses. but now if possible i dont want to take any pills. kecuali kalau sangat sangat terpaksa. i spoke to diah bout the pills that quicken our menses. long before she got married. the pills work well. see how things goes la. if i see a doctor soon ill ask her bout this as well and ill write some of the input here.

butterlymini banyak benda yang merisaukan bila nak kawin. bukan material sahaja yang penting. tapi kesihatan diri pun sangat penting.

♥ of nikah and reception shoe..

January 28, 2010
sorry for not replying any comments yet, i will!! this is entry from diyanashukor, tentang kasut nikah, she bought it from vincci+, nice and cantik and affordable. tapi untuk diri sendiri tengah pening sebab saya memang ada masalah dengan KAKI, kalau nikah the choice of pattern tu tak kisah cos takde la major event nak all out jalan sana sini, tapi untuk recep i think im gonna wear both covered heel and strap heel, sebab sanding cantik pakai covered heel, lebih kemas, then strap heel for sesi beramas mesra, atau bila dah melecet pakai covered heel tukar strap heel? boleh? cos im 100% confident that i will get melecet yang berdarah if i wear such shoe, serious ada masalah blister sejak azali, pakai kasut apa pun mesti ada melecet, kasut dari yang takde brand sampai yang ada brand.. even selipar pun melecet.. melecet juga kat sebelah atas kaki kat thong selipar tu, kalau pakai sport shoe and sock tak kene gaya pun melecet, walhal sport shoe is meant to be comfy, vincci yang kasut tutup mmg dah tak pernah beli, pastu ada beli satu kasut batik ni beli masa pegi medan, rm3 je harga dia pas convert from rupiah, lawa tapi melecet juga ye last2 tersadai, ni paling kelakar, crocs juga melecet ya, sampai tatau la nak pakai kasut ape, kalau dah pakai yang heel tak de tutup belakang kat bawah bawah jari pulak blister, astagfirullahalazim.. pening! kaki ayam jela mcm elyana..🙂

butterlyminior should i sacrafice, no pain no gain right? tapi pedih wei kalau melecet..

♥ sedih…

January 26, 2010
today i learned that my cousin from mak’ side who got married last year sudah diceraikan, and what so sad bout it shes now 5 months pregnant.. and the husband never bother bout the baby she now carry, cerai tetap cerai, sedihnya, this girl org kampung, biasa je kerja kilang, shes 1 year younger than me, but u see we are cousin, so we are close since kecik2 lagi eventho jauh kl melaka, last year i went to her humble wedding, meriah juga, the husband look okay, dia kerja atas kapal laut, jadi every now and then mesti sailing.. masa kawin cuti 2 minggu and later follow by sailing for 3 months then he came back but balik umah parents dia, tak balik jenguk wife and terus pegi sailing balik and in that another 3 months tu la he send a letter to inform that he wanted to divorce the wife.. gosh, tau berita ni dari my aunty, and i dont even have guts to sms her to even ask her khabar, cos i dont know how bad her condition now.. i dont know what was his reason or what happened previously between them tapi sangat tak sangka, not even a year and she is pregnant for god sake!

butterlymini speechless..

♥ sila belajar memasak..

January 24, 2010
hari ahad sehingga kawin diumumkan akan menjadi hari mempolish skill memasak apa2 jua makanan.. haha, mmg tak pandai masak sangat, dah tu camne nak kawin.. so kenelah masak jugak supaya skill tidak pupus begitu sahaja, to be honest i can only cook/bake/grill few stuff, mcm masak nasi, masak air, masak megi, goreng telur, hehe.. mmg failed! oklah ini sahaja yg sempat masak for lunch arini, itupun sayur ada kubisan jek.. berani seh letak pic makanan yg sume org pun boleh masak, haha..
ayam goreng serai dan cili api
kubis goreng
butterlymini im awaiting this one blogger, miss mepolkadotlover to invite me or to open back her blog, cos ada resepi kek rainbow yg saya sudah jatuh cinta, senang dibuat lagi sedap.. by any chance if u read this, please fwd to me resepi itu.. 🙂

♥ just a scary thought of mine

January 21, 2010
i am now shortlisting quite number of song to be play on our wedding day. not the usual typical wedding song saloma semua itu, why no? ntah. i wanted something that is more recent. resembles us the most.. on the other hand related to my latest task in finding the song that fit my wedding. read this : these past few weeks ive been doing sooo much and alot of reading about this one particular topic. i went from site to site. to feed my thirsty mind till i couldnt take it anymore. i slow down but i still read about it everyday and it seems like i start with zero knowledge when i start my daily reading. btw what an eye opener. disclaimer : lil bit off wedding topic. this is my thought. u may agree or u might want to counter my opinion. do tell me what u think. well the writing in the link given below is not to be taken 100% correct. but for me i cant describe what i feel at this moment. all the reading triggers my mind and i am literally asking myself whether is it all true?
check this link: http://vigilantcitizen.com
its not that i buy the deep blantantly interogation done by them. i am not obessed neither possessed. but for me it is quite something. to me. i guess by now i pledged not hear any music that sound fishy to me. or i should stop hear any music at all. and while hearing all the song analyzed as per in the website to get to see the hidden stuff. the songs like always forever stays in my subconcious mind. i do realized now why this happened again and again before. its like i couldnt get that thing out of my mind. the lady gaga chants was playing in my mind when i was in front of bathroom mirror this early morning. and the fact that i learned alot about her song and soo many other song i feel so sick. its like a wild chant deep in my mind. play over and over. how in life i used to do. hear. buy. love. fancy whatever things that is merely i believe soo cool but i was blind to see something was always behind it. i absolutely have no idea let alone aware of all of this. or i just let it be part of my life all this time. i am not sure. and this is a reminder to me. choose a proper song or should i not to choose any song. cos once i went to saudara wedding. it was at night. taman perumahan and there is no music playing for that wedding and it sound okay to me without one, but sometime we cant deal with the silents.. arent we?
dear myself. it is important not to be damn paranoid. dont be. but i feel blessed that being a muslim i have the Almighty to hold to. to reach out to in time like this.
butterlymini ive stopped watching television long long time ago. i throw the tv out of my room as i lose interest seeing all those craps. casually i do watch one. but im not hooked.

♥ lantern..

January 19, 2010
centercourt deco kat curve for cny, penuh dengan lantern lantern.. simple and sangat cantik.. hopefully dapat la barang sebijik 2 3 masa wedding nanti.. menerangkan lagi pelamin, suka sangat2 especially yang warna purple tu.. 🙂 i once saw purple and pink pelamin using lantern as one of the props, mmg walla! very contemporary.. nowadays ppl seek for originality in having stuff for wedding, so mcm2 idea keluar..

butterlymini – mood, so – interest nak blog and bloghopping.. well its almost time of the month..

♥ spot for pre wed..

January 18, 2010
antara spot yg mungkin sesuai untuk pre wed photoshoot bakal2 pengantin yang nak suasana taman, cewah.. taman botani frim, hari sabtu kan pegi singgah, so ni lah sedikit sebanyak pic yg ada sebelum hujan pun turun, sangat tak best sebab mmg dah niat nak jalan satu taman botani nak tgk2, last2 hujan.. kene la pegi next time.. okay masuk kalau jalan kaki myr1, bawak masuk kereta myr2, the same ticket can be use to enter frim via the other entrance as well, belle, kalau photoshoot fee dia myr100, bayar kat booth entrance taman botani, but for casual photoshoot saya suggest tak payah la bayar, bawak masuk kereta n bwk camera n amik pic kat dalam, unless pre wed mmg pakai baju pengantin or post wedding bebetul pas reception, pakai baju pengantin then obvious sangat so kenelah bayar.. 🙂
a simple hutan, dalaman dia tatau complicated mcm mana, masa ni dalam kul 4 lebih, tapi bila amik pic nampak mcm berkabus, mmg hutan betul ni.. best sungguh berada dalam green area, mcm tak nak balik pulak.. cuma sebabkan takut kilat sangat so cabut lari, and rasanya kat dalam mcm best, ada beberapa tasik kecik n tasik besar and ada various taman, but im not sure whether they maintain the taman ke tak kan cos mmg jalan sikit je dah kilat n ujan.. but im going back soon, pagi so rasa sangat segar dan nyaman, hehe..

butterlyminipaling2 penting taman botani frim tak congested mcm frim, maybe tak ramai yg tau, adlie yg duduk area situ pun tak sure sangat, hehe.. but i do heart frim at the first place, mmg jatuh cinta pandang pertama tu..