♥ petua tak tahu berguna atau tidak..

semalam pas keje we went to see photographer lagi, musim cari photographer.. so i just want to share with u guys this one petua, nak dijadikan cerita photographer itu wife dia orang jakarta, so ini petua org indonesia bagi mengelakkan hujan semasa wedding day, saje nak berkongsi petua org sana.. kalau kita kat malaysia kan baling baju, mcm azian buat.. org kata baling warna yg terang2 mcm merah, kuning, oren.. tapi ini suka2 je lah kan, hujan tak hujan ketentuan yang berkuasa..
memula ambil cili merah..

lepas tu bawang merah..
pastu cucuk bawang merah kat lidi, then cili merah..
pastu cucuk kat pasu depan rumah.. itu sahaja..ada lagi dia share petua baling panty bersih kat bumbung, hehe, weird..
butterlymini terpaksa petik gambar kat blog org, but i gave a proper credit, sila click pada gambar kalau berminat, hehe.. i will reply all comments asap, sorry jiwa terusik sikit plus got some stuff to settle.. and i need to give outline for wedding card lagi, kalau tak designer tak bergerak..
Advertisements

22 Responses to “♥ petua tak tahu berguna atau tidak..”

  1. .:Mrs. Engineer:. Says:

    mase my bro kawin julai ari tu, auntie2 i pn wt petua ni…siap ade 2petua…satu cili kering n lg satu baling baju pengantin ats bumbung…ngeeee

  2. .:Mrs. Engineer:. Says:

    mase my bro kawin julai ari tu, auntie2 i pn wt petua ni…siap ade 2petua…satu cili kering n lg satu baling baju pengantin ats bumbung…ngeeee

  3. Riena Says:

    lagi satu org tua ckp kalau x nak bagi ujan time majlis tu, baju yg pengantin pakai sebelum nk sanding tu harus dicampakkan keatas bumbung. tp x tau la kan…. tak pernh cuma bagi…

  4. Riena Says:

    lagi satu org tua ckp kalau x nak bagi ujan time majlis tu, baju yg pengantin pakai sebelum nk sanding tu harus dicampakkan keatas bumbung. tp x tau la kan…. tak pernh cuma bagi…

  5. Lina Says:

    cam pelik je petua tu hehehe… survey photographer lg… just want to share these group of photographers bole tgk kat blog ni http://shasmanizam.fotopages.com

  6. Lina Says:

    cam pelik je petua tu hehehe… survey photographer lg… just want to share these group of photographers bole tgk kat blog ni http://shasmanizam.fotopages.com

  7. zul Says:

    masa i kawin dulu, mak mrtua i rebus lesung batu… tapi syaratnyer yg tukang rebus tu mesti anak dara…

    ada jgk petua, masukkan buah kelapa dalam kolah air…

    yg penting berdoalah setiap kali solat supaya majlis berjalan lancar tanpa sebarang masalah..

  8. zul Says:

    masa i kawin dulu, mak mrtua i rebus lesung batu… tapi syaratnyer yg tukang rebus tu mesti anak dara…

    ada jgk petua, masukkan buah kelapa dalam kolah air…

    yg penting berdoalah setiap kali solat supaya majlis berjalan lancar tanpa sebarang masalah..

  9. BuTtErFlyInFraMe Says:

    photigrapher dari rumah kebaya ke ni?? 😀

    tak penah dgr petua mcm ni kan…selalu dgr yg baling baju tu jee

  10. BuTtErFlyInFraMe Says:

    photigrapher dari rumah kebaya ke ni?? 😀

    tak penah dgr petua mcm ni kan…selalu dgr yg baling baju tu jee

  11. Hannah Johary Says:

    The one I heard was, bapak pengantin kena lari bogel keliling rumah the night before.

    Bapak sape nak try? ;P

  12. Hannah Johary Says:

    The one I heard was, bapak pengantin kena lari bogel keliling rumah the night before.

    Bapak sape nak try? ;P

  13. Nurulhuda|Adlie Says:

    yanie, ish, banyak gak petua kat msia ni, i biasa dengar baju jek, baling yg the brightest color..

    riena, aah the most common yang baling kain baju lah, i blm penah dgr yg lain.. hehe..

    lina, pelik kan, tapi sng gaklah nak buat.. tak la susah mana.. aah nanti org tgk ek.. kak org nak cari yg 1 package semua ada, banyak yg mcm fussy sikit interms of timing, ada limit, so mcm kene add lagi.. mcm2 lah..

    zul, ish ni lagi hardcore, lesung batu, sumpah i tak penah dgr, buah kelapa lagi.. hehe.. nanti i buat sum pasal petua ni, hehe.. betul tu kene banyak doa, and kalau hujan pun tu satu rahmat.. 🙂

    alena, taklah, bukan from rumah kebaya, but the photog ni amik pic wedding sitti ngan fairuz kat indon.. i saw la pic sitti masa adat siraman terakhir from parents, ouch pic dia nangis i pun rasa nak nangis..

    hana, LOL LOL!!! superstitious gilak yang ini.. hehe..

  14. Nurulhuda|Adlie Says:

    yanie, ish, banyak gak petua kat msia ni, i biasa dengar baju jek, baling yg the brightest color..

    riena, aah the most common yang baling kain baju lah, i blm penah dgr yg lain.. hehe..

    lina, pelik kan, tapi sng gaklah nak buat.. tak la susah mana.. aah nanti org tgk ek.. kak org nak cari yg 1 package semua ada, banyak yg mcm fussy sikit interms of timing, ada limit, so mcm kene add lagi.. mcm2 lah..

    zul, ish ni lagi hardcore, lesung batu, sumpah i tak penah dgr, buah kelapa lagi.. hehe.. nanti i buat sum pasal petua ni, hehe.. betul tu kene banyak doa, and kalau hujan pun tu satu rahmat.. 🙂

    alena, taklah, bukan from rumah kebaya, but the photog ni amik pic wedding sitti ngan fairuz kat indon.. i saw la pic sitti masa adat siraman terakhir from parents, ouch pic dia nangis i pun rasa nak nangis..

    hana, LOL LOL!!! superstitious gilak yang ini.. hehe..

  15. HAZELNUT LADY Says:

    huda, i rase leh pkai jgk petua ni..tapi time i dulu, mak i baling baju yg i pakai atas bumbung..patot r tak hujan..cuaca cantik sampai petang..petua ni pon azian pkai kan??hikhik..

    i pon pelik nape makcik2 suh mandi cepat2 pg tuh..rupe2nye dorg nk baling baju yg i pkai mase tu kat bumbung..and menurut petua tu, the bride tak leh tahu pasal nk baling baju tu n baju tu mesti baju yg bride tu pkai..erm leh pkai kot petua ni???? try r..hehe…

  16. HAZELNUT LADY Says:

    huda, i rase leh pkai jgk petua ni..tapi time i dulu, mak i baling baju yg i pakai atas bumbung..patot r tak hujan..cuaca cantik sampai petang..petua ni pon azian pkai kan??hikhik..

    i pon pelik nape makcik2 suh mandi cepat2 pg tuh..rupe2nye dorg nk baling baju yg i pkai mase tu kat bumbung..and menurut petua tu, the bride tak leh tahu pasal nk baling baju tu n baju tu mesti baju yg bride tu pkai..erm leh pkai kot petua ni???? try r..hehe…

  17. k|ree Says:

    masa kita dulu kan…mak mertua kita, doa je supaya tak hujan masa tue..alhamdulillah…gelap kejap je..tapi,hujan tak turun… 🙂

  18. k|ree Says:

    masa kita dulu kan…mak mertua kita, doa je supaya tak hujan masa tue..alhamdulillah…gelap kejap je..tapi,hujan tak turun… 🙂

  19. azian abdullah Says:

    huda,
    u buat jer ape2 petua yang org bagi. yang penting u dah cuba. mcm i dulu, my abah siap mintak tolong sorang ustaz ni lagi doa supaya alihkan hujan *yg ni lupe nak mentioned dlm blog sendiri. hahaha..* tapi siapalah kita nak tetapkan apa yang Allah dah tulis kan. hujan tetap turun tanpa segan. huhuhu…

  20. azian abdullah Says:

    huda,
    u buat jer ape2 petua yang org bagi. yang penting u dah cuba. mcm i dulu, my abah siap mintak tolong sorang ustaz ni lagi doa supaya alihkan hujan *yg ni lupe nak mentioned dlm blog sendiri. hahaha..* tapi siapalah kita nak tetapkan apa yang Allah dah tulis kan. hujan tetap turun tanpa segan. huhuhu…

  21. Nurulhuda|Adlie Says:

    haza, aah baling baju is the most common petua i heard in malaysia.. mmg mana2 i pegi sure buat, kalau teringatlah, bagus kan makcik2 u, concern betul sipa tolong balingkan, i tatau lah i mcm mana, takde sape nye lah nak buat, kene marah lagi ade kot, yelah sometimes kita buat je kan, org kata khurafat mende2 ni.. lucky u haza cuaca cerah, senang buat majlis 🙂

    kiree, the best is berdoa, itu yg pertama, and semua pun ketentuan, ada sebab kenapa Allah bagi satu2 majlis tu dengan hujan..

    azian, buat semua? hehe, seronok i dengar petua this photog's wife, and some of adat2 diorang kat sana kalau nak kawin, mcm siraman terakhir dari keluarga..

    oh try ek alih hujan? yelah azian, ada sebab tu tuhan turunkan hujan kat majlis u.. and u see walaupun hujan turun masa majlis u org datang tak henti2 kan, even i dtg petang tu pun meja masih penuh.. 🙂

  22. Nurulhuda|Adlie Says:

    haza, aah baling baju is the most common petua i heard in malaysia.. mmg mana2 i pegi sure buat, kalau teringatlah, bagus kan makcik2 u, concern betul sipa tolong balingkan, i tatau lah i mcm mana, takde sape nye lah nak buat, kene marah lagi ade kot, yelah sometimes kita buat je kan, org kata khurafat mende2 ni.. lucky u haza cuaca cerah, senang buat majlis 🙂

    kiree, the best is berdoa, itu yg pertama, and semua pun ketentuan, ada sebab kenapa Allah bagi satu2 majlis tu dengan hujan..

    azian, buat semua? hehe, seronok i dengar petua this photog's wife, and some of adat2 diorang kat sana kalau nak kawin, mcm siraman terakhir dari keluarga..

    oh try ek alih hujan? yelah azian, ada sebab tu tuhan turunkan hujan kat majlis u.. and u see walaupun hujan turun masa majlis u org datang tak henti2 kan, even i dtg petang tu pun meja masih penuh.. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: