♥ an emboss card..

internet dah okay, tadi saya belajar buat emboss card.. di opis mcm2 tools ada, tinggal nak belajar buat jek.. so inilah cara2 nak buat, bukan senang tau.. cos this is the manual way of doing it, pakai tulang empat kerat mula2 basahkan kertas keras, rendam je dalam bekas ada air macam ni sampai dia agak lembut…. then keringkan dia dalam surat khabar, letak dia tengah2 antara surat khabar pastu lenyek2 guna tangan supaya suratkhabar absord the access liquid tu..

letak heart yang sudah dipotong kat atas tempat penggelek.. heart itu guna mounting board yang warna hitam, then letak card yang kita nak diemboss kan pastu letak kain flet untuk alas atas card..
inilah benda penggelek tu, ini di fine art workshop.. kat sebelah kanan ada tempat nak pusing penggelek, contoh mcm nak gelek getah, my god! kene pusing gelek kuat2 so that love tadi tu raise above the card surface, gelek mcm nak terkeluar isi perut, haha.. serious kene 2 org gelek, kalau ari2 buat sure kurus..
inilah hasil yang tak seberapa, but with my own effort jugak kan, so be proud, hehe.. kalau nak buat wedding invitation card sendiri manually mcm ni berangan je lah, it takes alotttt of energy to do one, with just a simple design mcm ni, so kalau atleast 200 cards.. tatau lah.. maybe satu hari buat 5 ke kan, lama2 banyak lah… 🙂

butterlymini having fun learning, atleast..
Advertisements

44 Responses to “♥ an emboss card..”

  1. Lady Says:

    daling, if u buat sendiri kad u nih, harus kurussssssssss… lepas tu baju kawen sume tak muat. dah loose~ heheh.. tak payah laa.. tapi cantik kad u buat tu.. hohoho~ best kan buat benda2 macamtu..

  2. Lady Says:

    daling, if u buat sendiri kad u nih, harus kurussssssssss… lepas tu baju kawen sume tak muat. dah loose~ heheh.. tak payah laa.. tapi cantik kad u buat tu.. hohoho~ best kan buat benda2 macamtu..

  3. casper Says:

    best nya!! tapi mesin dia upa macam mesin giling getah jer upanya..hahha

  4. casper Says:

    best nya!! tapi mesin dia upa macam mesin giling getah jer upanya..hahha

  5. modusoperandi111209 Says:

    slm nurulhuda

    satu pelajaran baru buat sy

    thanks ye =)

  6. modusoperandi111209 Says:

    slm nurulhuda

    satu pelajaran baru buat sy

    thanks ye =)

  7. Riena Says:

    wahh terujanyaaa ….
    cantik niee..x sabar nk tgk hasil diaa.. buat kat mana ni huda?
    kalau gelek dgn penggelek biasa x boleh ke? kena guna mesin juga?

  8. Riena Says:

    wahh terujanyaaa ….
    cantik niee..x sabar nk tgk hasil diaa.. buat kat mana ni huda?
    kalau gelek dgn penggelek biasa x boleh ke? kena guna mesin juga?

  9. k|ree Says:

    waaa…cantik2…simple.. 🙂

  10. k|ree Says:

    waaa…cantik2…simple.. 🙂

  11. farhanna Says:

    nice! kerja d mne ni?

  12. farhanna Says:

    nice! kerja d mne ni?

  13. BuTtErFlyInFraMe Says:

    amboi amboi…bukan main lagi yeee gelek penggelek tuu…nasib baik tak jadi inul! heheheh

    btw, simple tapi cantik…eh serious ke nk buat card sendiri mcm ni?? kalau betul kena mulakan dr sekarang! 😀

  14. BuTtErFlyInFraMe Says:

    amboi amboi…bukan main lagi yeee gelek penggelek tuu…nasib baik tak jadi inul! heheheh

    btw, simple tapi cantik…eh serious ke nk buat card sendiri mcm ni?? kalau betul kena mulakan dr sekarang! 😀

  15. ctfza Says:

    bestnyer.. sweet & simple.. 🙂

  16. ctfza Says:

    bestnyer.. sweet & simple.. 🙂

  17. faratul Says:

    fuyoh!kalo la kt tmpt fara ade mesin penggelek tuh.. mesti best kan leh coba2.. tp skali gelek xleh ke wat 2,3 keping..nmpk cam beso je mesin tuh

  18. faratul Says:

    fuyoh!kalo la kt tmpt fara ade mesin penggelek tuh.. mesti best kan leh coba2.. tp skali gelek xleh ke wat 2,3 keping..nmpk cam beso je mesin tuh

  19. A W E E N N Y E Says:

    nice..
    yg mn leh wat sendiri.buat la..anda kan seorang penseni 🙂

  20. A W E E N N Y E Says:

    nice..
    yg mn leh wat sendiri.buat la..anda kan seorang penseni 🙂

  21. Nurulhuda|Adlie Says:

    bie, haruslah kurus kan, eh taklah i saja teringin nak buat satu, kalau nak buat sendiri tak baloilah.. hehe..

    cass, ni emboss cara manual, untuk student belajar, hehe.. tu yang old skool sangat rupanya..

    mo, pelajaran untuk saya juga, asik nampak mesin tu tapi cara nak buat tatau, btw ada juga dry emboss, tapi belum cuba lagi..

    riena, tu je hasilnya tau, im not going to diy, hehe, gila, mmg nak terkeluar isi perut masa gelek, sb nak pressure kuat2.. buat kat opis, i keje art academy so adalah peluang nak try.. kalau pakai penggelek biasa mcm mana ek rupanya?

    kiree, simple kan, tapi nak buat dia seksa, padahal sekeping jek.. baik emboss kat kedai jek.. 🙂

    farhana, art academy, tu yg boleh try out stuff mcm ni..

  22. Nurulhuda|Adlie Says:

    bie, haruslah kurus kan, eh taklah i saja teringin nak buat satu, kalau nak buat sendiri tak baloilah.. hehe..

    cass, ni emboss cara manual, untuk student belajar, hehe.. tu yang old skool sangat rupanya..

    mo, pelajaran untuk saya juga, asik nampak mesin tu tapi cara nak buat tatau, btw ada juga dry emboss, tapi belum cuba lagi..

    riena, tu je hasilnya tau, im not going to diy, hehe, gila, mmg nak terkeluar isi perut masa gelek, sb nak pressure kuat2.. buat kat opis, i keje art academy so adalah peluang nak try.. kalau pakai penggelek biasa mcm mana ek rupanya?

    kiree, simple kan, tapi nak buat dia seksa, padahal sekeping jek.. baik emboss kat kedai jek.. 🙂

    farhana, art academy, tu yg boleh try out stuff mcm ni..

  23. Nurulhuda|Adlie Says:

    alena, tulah hampir jadi inul, hehe.. inul sakit pinggang punya version.. tak serious, i tak plan nak buat after i cuba, haha, sumpah susah.. and banyak step juga so takat main2 mcm ni boleh lah.. 🙂 and i takleh imagine after i susah2 buat org buang, i mungkin akan tulis dalam kad tu “tolong jangan buang sebab i penat gelek2 nak buat kad ni..” lol!

    ctfza, bebetul simple ni sebab i takde template nak di emboss kan, cuma buat heart tu jek..

    faratul, kalau ada sure fara try salu kan, skali gelek boleh la buat 2 3 tapi semalam try satu jek, tu pun guna bahan2 yang ada dalam workshop tu, sebab nak try je, pas dah try baru tau camne susah..

    aween, penseni? hehe sudah lupa jalan kesana.. leceh buat guna ni, tapi bagus juga kalau buat hasil tangan sendiri, jangan org buang sudah, penat!!

  24. Nurulhuda|Adlie Says:

    alena, tulah hampir jadi inul, hehe.. inul sakit pinggang punya version.. tak serious, i tak plan nak buat after i cuba, haha, sumpah susah.. and banyak step juga so takat main2 mcm ni boleh lah.. 🙂 and i takleh imagine after i susah2 buat org buang, i mungkin akan tulis dalam kad tu “tolong jangan buang sebab i penat gelek2 nak buat kad ni..” lol!

    ctfza, bebetul simple ni sebab i takde template nak di emboss kan, cuma buat heart tu jek..

    faratul, kalau ada sure fara try salu kan, skali gelek boleh la buat 2 3 tapi semalam try satu jek, tu pun guna bahan2 yang ada dalam workshop tu, sebab nak try je, pas dah try baru tau camne susah..

    aween, penseni? hehe sudah lupa jalan kesana.. leceh buat guna ni, tapi bagus juga kalau buat hasil tangan sendiri, jangan org buang sudah, penat!!

  25. farhanna Says:

    waa best nyer.. nk jugak la kerja sane..hehehhehe

  26. farhanna Says:

    waa best nyer.. nk jugak la kerja sane..hehehhehe

  27. fazemy Says:

    Wahhh cantik. cenggitu rupanya cara nak buat. susah susah…

  28. fazemy Says:

    Wahhh cantik. cenggitu rupanya cara nak buat. susah susah…

  29. Dandelion Kiss Says:

    cantik tulisan.
    ouh, berkobar2 mahu DIY!

  30. Dandelion Kiss Says:

    cantik tulisan.
    ouh, berkobar2 mahu DIY!

  31. harzharun Says:

    i nak kurus!! (sambil akan tgn!)…tp mn la nk cr pgelek tu….xdpt la kurus(alasan)..hahaha

  32. harzharun Says:

    i nak kurus!! (sambil akan tgn!)…tp mn la nk cr pgelek tu….xdpt la kurus(alasan)..hahaha

  33. Nurulhuda|Adlie Says:

    farhana, marila keje sini, jadik lecturer, hehe..

    emie, ni cara manual, kat kedai tu pakai mesin letrik je, seminit siap, ni nak pusing gelek tu pun nak terberak rasanya.. haha..

    ian, cantik? rugi tak masuk contest aritu kan.. tak berkobar la, takde harapan diy guna benda ni.. 🙂 tapi ada satu benda nak diy, later la kalau sempat belajar..

    harz, mmg kurus kalau jadi fine art student, sume kene pakai energy.. 🙂

  34. Nurulhuda|Adlie Says:

    farhana, marila keje sini, jadik lecturer, hehe..

    emie, ni cara manual, kat kedai tu pakai mesin letrik je, seminit siap, ni nak pusing gelek tu pun nak terberak rasanya.. haha..

    ian, cantik? rugi tak masuk contest aritu kan.. tak berkobar la, takde harapan diy guna benda ni.. 🙂 tapi ada satu benda nak diy, later la kalau sempat belajar..

    harz, mmg kurus kalau jadi fine art student, sume kene pakai energy.. 🙂

  35. f.a.r.a.h Says:

    sis! kad tuh cantek gile kot. 😉 nice one!

  36. f.a.r.a.h Says:

    sis! kad tuh cantek gile kot. 😉 nice one!

  37. Nurulhuda|Adlie Says:

    farah, sis try2 je tu, simple je kan..

  38. Nurulhuda|Adlie Says:

    farah, sis try2 je tu, simple je kan..

  39. Ryehanna Says:

    hayo… penat la weh kalo nk buat sendiri kad emboss tu!! huahuahua..

    btw kan…

    my link tu mcm nk kena diubah ke 'bride to be' jer… cos i just got engaged!!! ekekeke…

  40. Ryehanna Says:

    hayo… penat la weh kalo nk buat sendiri kad emboss tu!! huahuahua..

    btw kan…

    my link tu mcm nk kena diubah ke 'bride to be' jer… cos i just got engaged!!! ekekeke…

  41. Nurulhuda|Adlie Says:

    rye, mmg penat, hantar kedai je sudah kalau nak emboss sgt.. hehe

    yes, will move you.. terkejut, cos i never heard anything bout u getting engaged, butttt rye u look so cantek… 🙂

  42. Nurulhuda|Adlie Says:

    rye, mmg penat, hantar kedai je sudah kalau nak emboss sgt.. hehe

    yes, will move you.. terkejut, cos i never heard anything bout u getting engaged, butttt rye u look so cantek… 🙂

  43. syanaim Says:

    ::hai nurul..btw..kad ni u tempah kad ner?i suka simple2 jer mcm ni nice sgt::

  44. syanaim Says:

    ::hai nurul..btw..kad ni u tempah kad ner?i suka simple2 jer mcm ni nice sgt::

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: