Archive for October, 2009

♥ night before..

October 29, 2009
dinner malam pulak cuma masak basic2 je, ada ayam, ulam, ikan goreng, sambal, kuah sayur.. semua makan kat luar je bawah canopy, masa ni siap jiran sebelah2 pun join makan, kelakar je rasa, padahal lauk takde special pun.. the things is kenduri tunang even yang tak berapa besar ni consider besar la kat jalan wangsa ceria 9 ni, belum ada lagi yang buat kenduri tunang, kenduri kawin, this is first so sume kinda excited la.. not to mention after my engagement tu ada satu lagi acara kejiranan jalan wangsa ceria 9 yang dirancang khas back to back dengan majlis tunang.. soon la to be written here after habis cite tunang.. sangat bless tinggal disini.. 🙂

malam ini inilah yg saya makan, ayam goreng ngan kuah sayur, tu pun puas nak habiskan cos perut kembung and jedah letak nasi overload.. kata je la kan takde selera cos sgt nervous esok nak bertunang..dah habis makan masuk duk dalam umah, ntah busy buat ape pun tak ingat, then suddenly my neighbour yang sangat baik sebelah rumah datang menjenguk, mereka ialah berbangsa chinese tapi sangat 1Malaysia and they bring me chanel paperbag, terkejut sangat they gave me chanel perfume, cristalle, 1970s punya perfume, not even born yet kot, bau pun mmg sangat vintage, color pun sama.. bau slightly mcm bunga kenanga, bold which given enough time turn to be sweeter.. cik siti, jiran juga pun sponsor chocolate cake untuk hantaran, yang ini pun last minute suprise, tak sempat snap pun malam tu.. she went out and buy pastu bawak dtg rumah.. mereka ini mmg jiran2 yang sangat berhemah.. then kekuby dtg bawak buah buahan, yay! she bring me apples and strawberries.. she came quite early compare to yana, sebab yana lewat sikit balik keje lewat and singgah klcc beli kisses.. later yana sampai bawak kisses, yay! ada 3 jenis kisses yang dibeli, tak sempat snap jugak, tq soo much dear bestie! then they wanted to see the ‘baju kurung’ then naik atas buat bising.. lagipun yana dia tak dpt dtg the next day, sad.. but atleast malam ni she came rasa sangat happy..
masa ni try masukkan buah2 dalam bakul, see the apples and strawberries from kekuby, then anggur buah naga and plum 🙂 itupun sebenarnya tak cukup buahan tu so gumpal2 kertas surat khabar lama letak kat bawah bakul tu, mengelat jap! hehe.. patutnya buah naga tu kene 4 bijik and plum pun kene banyak, takpelah atleast next time kene beli extra sikit.. handbouquet, masa ni hasil tangan diri sendiri and kekuby sambil diorang lepak kat bilik, tapi sebab kelam kabut diorang nak balik jadi tak berapa kemas kat ribbon, so jedah bukak and kemaskan balik.. quite easy la nak buat bouquet ni.. cuma kalau first timer kene buat 2 org so rose tu balance.. agak takut jugak kalau tak jadi, in the end turn out nice, wedding boleh diy je 🙂 dalam pic dibawah tak cukup satu kuning, sebab memula mcm rasa dah cukup tapi rupanya ada space lagi, nasib ada lagi 3 batang kuning left..keadaan di dapur dan ruang tengah, ni ialah air sirap dan buah tembikai yang akan dikorbankan esoknya tu, sebab yang masak untuk hari tunang ialah jiran juga, so barang2 either kat rumah dia or rumah ini…
malam ni juga ada sesi membuat wajik, yang buat kan ni semua ialah maklang maklong mak senab andak mak pun ada.. sampai gaduh2 jugaklah sebab yang ni nak balut mcm ni, yg ni balut gaya lain, hehe kelakar je tgk, and knowing that sume pun stok rabun so balut pun tak sama besar, alah takpelah dah buatkan pun rasa happy.. 🙂 malam ni i slept almost at 4am, after bestie went back start minyak kan buah, then lepak tgk buat wajik, pastu betulkan bunga, pastu tgk jedah iron veil selendang tudung pastu mandi, pastu baru tido.. masa nak tido ni mcm feeling ada, berdebar2, seram, paling banyak perasaan ialah rindu.. kepada siapa? adlie lah…

butterlymini best pulak tgk preparation diri sendiri, hehe, cos masa tu so feelingless inside sebab terlalu penat sangat.. bila tgk pic balik mcm best.. *later : morning before follows by fiance and fiancee 1st debut..

♥ day before…

October 26, 2009
on thursday i took morning shift so by 4pm sudah boleh balik rumah, then hari jumaat saya sudah cuti, thankful sebab ada boss yg sangat memahami, dah terbayang benda2 kecil yang perlu diselesaikan.. kecil2 pun requires my attention like crazy.. mmg latihan yang hebat untuk wedding day.. jumaat pagi bangun awal, then start kemas bawah pastu bentang carpet, penat kot bentang karpet ni, cos elang and bos sampai nap kejap, hehe.. oh ya, mereka berdua ponteng sekolah okay semata2 im gonna get engaged the next day tu, angah pulak mmg cuma dapat balik malam sabtu, sebab dia ada quiz medic kat um, lepas dah bentang sume terus masukkan favor dlm bakul elok2.. nasib ada bakul banyak..

then letak hantaran kat hall depan, 3 kosong lagi tu kek dengan sirih.. pagi ni jugak ada satu makcik ni bg salam, dia pegi rumah ke rumah ask for donation cos anak perempuan dia ada problem jantung, sedih sebab masa tgk anak tu, lembut je dan sangat lemah, sempat peluk dia.. doakan dia cepat sihat.. masa tu terasa emo pulak cos the mother said terpaksa tebalkan muka minta derma.. ini pula kuih muih raya yang banyak untuk dihidangkan masa time makan, and then ada pinggan and cawan polistrene incase emergency.. kuih raya ni patutnya kene check cos some of it gam ia mmg sangat kuat, so esoknya tu org mcm payah nak bukak.. my cousin husband pun complaint..then tinggalkan rumah yang sedang dikemas, sebab nak pg spa, suppose pegi khamis after work tapi cam tak sempat so tunda hari ni, went there alone cos ina dah pegi the day before, try spa nearby my house, tak berapa okay lah cos bit cincai, amik package body scrub, manicure and pedicure, 3 jam.. had fun with body scrub, sampai tertido2 but noticed buat pun tak overall sangat..habis spa fetch my bestest cousin ever dgn makcik kat pekeliling, jedah and mak senab, keduanya dari kuantan naik bus pepagi so that they arrived here in kl early, tersangat suka.. too bad my cousin sister, kak ina dtg sabtu, miss her and kesayangan qistina, then sampai rumah terus drop mak senab and beg pegi jj pulak, nak pegi tgk buah, bedsheet and heel.. kat jj cuma beli buah plum cos caybee mmg belikan apple and strawberry, pastu i underestimate bakul buah, mmg sangat besar.. then balik no entry sudah ada! okey, dah start tutup jalan, rumah saya terletak di jalan yg hujung then bukan jalan mati, so anything still ada jalan keluar..
kemudian org pasang canopy sampai then mereka pun memasang, ada 2 je canopy, cukuplah menampung keluarga, keluarga baru, kawan2.. yang tukang pasang canopy ni bagus sebab semua kerja dia buat kemas especially kat scallop.. seperti yg dirancang, scallop pink dan putih, warna pink tu lega sangat cos warna dia soft dan bukan shocking, i never say anything to ayah pun whether pink pekat ke soft ke.. then petang heading to taman melawati, beli rose untuk handbouquet, actualy nak pegi ps sebenarnya tapi ayah dah bising kata peak hour org balik keje, pastu jauh then worth ke bla bla bla, rasa mcm esok tu nak nikah pulak ada curfew, curfew kena berada 3km dan kurang dari rumah, hehe.. so end up pegi melawati jela.. so beli rose sahaja.. agak mahal jugak la cos kira sekuntum, bought yellow and pink, i dun have yellow element masa engagement tapi nak bg contrast as i wore all pink amik la kuning, lawa juga..then beli petals ni, puas la duk cari warna yang sesuai, tapi rasa nak nangis cos during the day i forgot, jedah pun sama, cos plan nak tabur kat area dulang hantaran, balik2 tu letak dlm fridge supaya petals tak layu, esoknya lupa, and tak bgtau sape2 pun pasal ni, nad i sedih! hehe.. tips untuk mengekalkan keremajaan petals sila letak dalam fridge, seminggu pun masih okay… my experience la cos tatau nak buat ape ngan petal tu..selepas ke taman melawati, pegi pula carrefour, sampai carrefour jalan punya laju sampai tak nampak chris, my hr manager, hehe.. kata office nearby, then she said takpe i tau u sangat chronic skrg ni, then beli buah lagi, hehe.. kat carrefour beli pulak anggur and buah naga.. puas jugak la nak memilih anggur ni, then me and jedah we found satu anggur yang tersangat perfect satu tangkai, so ada buah yang semua merah2 dan pink2..
balik2 rumah dah maghrib, then mandi2 semua heading for quick dinner.. malam ni kat umah i have my family excl angah, ada paklang and maklang, acik, andak, mak senab and jedah..


butterlymini
next entry : night before… gila kan, almost all the pictures ongoing the process, but still ada yg missed untuk dicapture..

♥ freebies

October 24, 2009
baca blog renda victorian on invitations card, as i observed mmg ramai bride to be yang suka kan something simple, same goes to me, and knowing the fact that i have all the resources to learn photoshop so last week sempat belajar 1 jam, balik rumah buat revision lagi, oklah di bawah sana tu ada cards kan, card yang tak formal la, just for fun, kalau suka, its all YOURS.. tinggal nak add content je lagi card ni sume, tapi ingat ye i did not graduate from any art school so inilah hasil yang tak seberapa.. hehe..butterlymini sesuai untuk save the date card, invitation card for friends sebab tak formal, etc via blog or email, to save right click on picture and save, to add fonts or effects as your preferences i suggest u go to http://www.picnik.com or photoshop itself.. 🙂

♥ cuci..

October 22, 2009
nad! i tau u busy, tapi u tunang dulu dari i, i need all the details.. mana janji manis u, kata nak buat assignment engagement same2?
okay dikembalikan entry engagement, ini agak disgusting ya, hehe.. half of the facial cotton pads that was utilised to remove my 2nd skin on my engagement day.. mmg kene pakai banyak kan, not to mention cuci pun nak kene 3 4 kali baru lut, very different from my daily routine, 2 3 keping dah cukup, tu namanya mcm tak make up je kan, hehe.. ada sesiapa nak share ‘the facial cotton pad’ story?

butterlyminisangat kenangan, kerana pertama kali mekap tetebal begini..

♥ coincidently…

October 19, 2009

butterlyminiexhibit captured yesterday somewhere in the academy…

♥ menguruskan..

October 17, 2009
pukul 11 adlie amik, kitorang pergi selayang height dulu sebab ada satu couple ni nak view rumah, sedihnya penyewa lama dah nak keluar, cos expect diaorang duduk lama tapi sebab husband dia kene keje langkawi so kene la pindah.. lama jugak tak pegi rumah ni br dtg lagi.. penyewa baru ni nampak okay and friendly, cuma abit fussy, bila masuk terus nak tgk dapur, pastu tengok common bathroom then tgk master bedroom.. this is only 2nd tenant so rumah tu still nampak baru.. haritu pun baru tukar lampu untuk satu rumah.. so bila borak2 dengan couple ni kat balcony dia tanya nak nego rental, so i said tu u kene tanya adlie la, hehe.. so i left them discuss2, pegi borak dgn rina, existing tenant, dia sedih sebab kene pegi langkawi, cakap berat hati, but what to do.. so the couple nego rental, adlie ok so diorang pun confirm nak masuk bulan 12, so after this nak kene secure deal la.. hopefully semua okay.. sebab kalau ok tak payah arrange viewing banyak2 kali, lastime masa existing couple nak stop menyewa i was so worried, cos kitorang baru tunang n nak kawin next year, this is the most critical time in our life.. alhamdulillah bila advertise mmg ramai yang interested.. lega sikit rasa.. then nak lunch, ke kiri atau ke kanan.. kalau ke kanan tu ke area damansara.. to the right, to the right so ke curve.. kat parking curve kan ada free buggy service, i dunno how many time i said nak naik buggy ni tapi mmg takde pernah ada luck.. tapi hari ni bila nak parking nampak buggy tu lalu, terus lambai2 suruh dia tunggu, i was soo excited terus nak keluar keta.. 🙂 hehe, mmg fun even jalan2 kat parking area je.. itu pun dia saje bawak jalan jauh sikit then drop by kat the walk..
then ke waroeng penyet, yum! first time i tasted ayam penyet masa vacation kat medan, mmg tasty masa tu kat restoran garuda, tapi bila dah keluar ke lake toba tak jumpa dah ayam ni.. this is 2nd time merasa kat kl pulak.. saya makan nasi and ayam penyet.. adlie nasi and gulai ayam.. dia kalau makan tak boleh kering unlike me.. lebih suka kering, perbezaan di situ..
lepas mkn pg daiso, rm5 shop.. bought cute little small pail untuk letak kat bilik, then adlie bl car freshner.. pastu pg cupcake chic then balik…
butterlymini nak pegi tgk dewan esok, my family together with adlie and mak, pagi ni pun ayah ada pg tgk, hari ni ada white and purple wedding.. sangat simple tapi cantik..

♥ random..

October 15, 2009
many things happened this week, (one) we are in the midst of finding new tenant for our apartment as well as arranging them for viewing session, yg previous dah berjaya disewakan for total 10 months after adlie dapat kunci rumah, the tenant are happy staying there tapi sebab kene pindah kerja so diorang kene keluar, so last week dah start advertise kat dalam few sites, this time sambutan sangat hebat, as early as sunday nite org dah call, masa tu pun tgh dinner dgn adlie n meeting our previous tenant, hari isnin pulak ramai call, masa first time nak sewakan dulu agak sukar jugak sebab kawasan baru.. skrg org dah ramai tau kawasan tu.. (two) since there was a slight changes on our wedding arrangement especially on the dates and venue so last weekend pegi tengok dengan ayah.. so tempat dah booked.. adlie and mak will come to my house on sunday to dicuss further.. (three) eh betul kan, i read alot on rezeki bertunang etc, hari ni adlie dapat offer from kta tenaga, he havent decide yet on that offer, cos arup pun ok.. btw in any way he’ll decide on this i will be right beside him.. n for me, one of my senior resigned on immediate notice leaving my boss menganga mcm tu jek.. and he in the end offered me that position but im not ready yet to go to that level, its not that i refuse the rezeki but i love to learn from bottom, and still saya yg memangku tugas itu sekarang.. dan sudah pening nak coordinate all the work.. (four) adlie are not well at the moment, so do i, so do ayah.. (five) having 4 photographer on my e-day is such a great things which also give me the opportunity to explore their work and im positive gonna have 2 of them back on my wedding day.. one is compulsory as he is my cousin but personally i love his humble work and seorang lagi my official photog on that day.. even hes doing it on freelance basis tapi kerjanya sangat cantik.. cuma kene bagi written list so he wont forget anything.. (six) ayah is now our official wedding planner, his first victory ialah berjaya membuatkan saya dan adlie meng-awalkan wedding date and book dewan.. tq ayah.. (seven) still blur mana nak start for wedding day, sofar we have the venue secured (tq to ayah again and again) and yg lain2 akan menyusul.. awaiting checklist from adlie.. cos for hantaran checklist pun dia sudah buat.. he is more detailed compare to me so ill let him work on it this time.. tq bucuk! (eight) oh we both never realized that last raya was our last raya as bujang, cos that time we knew the fact that we gonna have the wedding after raya, since dah awal yay! next puasa and raya insya Allah we gonna celebrate it as husband and wife.. i wanna go to pasar ramadhan with u as ur wife.. hehe my tiny little dream since we never missed went to pasar ramadhan together in past years.. a small one but means a lot to me.. (nine) will continue the engagement stories later ya..

butterlymini daaaa.. 🙂

♥ ketibaan & sesi berbincang..

October 14, 2009
bila dah nak bertolak dari kepong adlie ada sms said that nak gerak dah then tak lama tetiba maklong naik tanya eh rombongan dah sampai belum? i was like tak sure sebab adlie pun tak call lagi, then i called him rupanya dia mencari pakcik lagi sorang tersesat sampai carrefour then i think maklong ayah n others decide to go n jemput rombongan masuk.. i was upstair all the time so from gambar sahaja dapat tgk suasana ketika itu..
ramai juga yg ada, adlies’ mother, his pakcik and makcik, his abg long semua pun ada.. adlie masa ni duk kat luar, hujung sekali, hehe.. rombongan masuk rumah then mereka salam2, duduk and proceed with discussion.. and this time rupanya ayah menjadi jurucakap.. bila tgk gambar br tau.. so sweet of him! cos i thought he asked pakcik madnoor jadi jurucakap.. n from adlie’s side his uncle pakcik din as jurucakap.. i met adlie’s uncle, pakcik din few years back, masa tu ada dinner arup kat pan pac.. this is 2nd time meeting him..
then mereka terus berdiskusi on our wedding arrangement.. tak dengar ape pun kat atas cos mereka kat ruang depan.. jadi saya tunggu jelah kat atas.. adlie pulak kat luar.. 🙂
actually masa merisik hari tu rasanya mcm dah cover quite alot on wedding arrangement, this time confirmkan balik semuanya… then xlama lepas tu mestilah sesi menyarung cincin kan.. fuh sesi paling berdebar..
butterlymini next update : sesi menyarung cincin..

♥ mekap!

October 13, 2009
my mekap artist ialah my schoolmate, yg mana tak pernah rapat pun masa sekolah.. tapi dah besar2 ok je.. during e day i lose track of my time, dia dah sampai tapi yang nak bertunang belum mandi lagi, she waited in the car first, mandi2 siap pakai baju berbutang then feena sampai, berborak dulu n start mekap agak lewat.. and because i never did any trial mekap so eye shadow terpaksa la brainstorm sikit.. last2 amik color yg totally diff from my theme color..in order to have a flawless mekap, the last 2 weeks before our e day i started my washing, toning and moisturizing routine.. ini tips from tyra bank supaya bila mekap skin complexion sangat sekata! kalau tak saya cuma rajin washing sahaja.. okay then masa feena tunjuk bulu mata i was like ‘wei takde yg lg nipis ke?’ pertanyaan biasa bagi org yang tak penah pakai fake eyelashes, tak pernah mekap tetebal.. and lepas dah mekap tgk cermin rasa tak boleh accept cos i guess i look very different… btw seriously ditekankan di sini theres nothing wrong with the mekap, its just me sooo overwhelmed with it.. sangat tak biasa kan..feena helped me alot with my veil.. final touch up.. 🙂 mekap session penuh dengan sesi bercakap2 so entah bila dia letak segala mekap saya pun tak sedar.. except bulu mata la cos i couldnt stop my eyes dari berkelip-kelip like crazy.. by the time mekap session almost finish besties pun tiba, kb my batri fana nad yg sesat aleen berry dan terus memeriahkan keadaan..
despite the ketakutan dengan mekap itu, the end of the day u guess what.. im wearing the mekap till 10+pm kot.. almost 12hours.. sangat2 suka especially bila dah pecah minyak and dah blend, actually cuci lambat sebab ada late photo session with my cousin at 7pm sebab dia lupa charge bat nikon dia then got open house berterusan lagi.. of all adlie dapat tgk the mekap from the beginning till end cos he came at nite as well.. he said he likes the worn out mekap compare to the fresh one, cos he said i look soo putih.. 🙂

butterlymini next update : ketibaan rombongan keluarga adlie & sesi perbincangan…

♥ makeover teaser

October 11, 2009

butterlymini tons to update but too little time, common symptom for bride to be… 😉