Archive for September, 2009

♥ entry campur campur..

September 28, 2009
omg, while reading nad’s blog terasa mcm tak cukup masa nak buat mcm2.. i suppose i have to puasa from reading her blog this week, tp mana boleh tahan, juicy update! im a bit tired, will summarize my entry (soo not me) pic later..

1) went to secret recipe tempah cake, i dunno where else to buy, sec rec kira oklah, tempah adlie’s fav, sabtu pickup at 10.30, elangs duty

2)pegi amik veil, balik wangsa walk, but kak ju went for lunch, balik kul 4 pegi lagi then dapat amik.. veil a lil bit keras, cos net yg keras tu, tapi oklah.. 2 ways of wearing it, whether u wear the round at the top or square.. 3)maklang came from parit buntar, pit stop as they going to seremban & friday coming back here, they got suprise, they gave 1 benda untuk hantaran, im suprised, but what to do, mmg macam ni, ramai yg akan sponsor tetiba2, unexpected.. so my dulang will be genap..4)called kak alia (hantaran decorator) said that i need to amend hantaran, satu bekas kene tolak, then she stunned kot tatau nak kata nape, i knew she decorated my hantaran the most prettiest she can do so dia kata dia mms n let me decide, so tak suprise lagi… 5)mms arrived shortly, my god! im in love with my own hantaran.. but ofcos tak boleh beat my love to adlie la.. satu je dia mms, the one that i want her to amend… then i called her back, discuss2 she said kalau tak nak yg tu dia just buat base je, n bunga untuk lekat hantaran yg maklang bagi, tapi rasa sangat ralat sebab dah siap, n in the end.. 6) my decision is to genapkan je hantaran, tak kisahlah, what to do.. unexpected at all, salu tgk this things happen to every other bride to be, tapi tak sangka jadi kepada diri sendiri.. 7)i really really appreciate maklang/paklang gift, i love it!! tak sangka.. seriously.. cos i know they love me, im one of their fav anak sedara… n i will put it among what i already plan previously.. 🙂 even if its 8 i dun care.. rasa nak nangis pulak sebab ada org berbesar hati nak sponsor walaupun dah cukup, *sob sob brg jauh dari parit buntar.. 8)small boss granted my leave application, thank god! i really need my friday to be off work.. i just tell him frankly that i going to get engage this sat, he congratulate me as well, he then ask la bout malay arrangement, tunang nikah.. hehe terpaksa la cite ngan dia.. takpe as long as dapat cuti.. 9)adlie received a call this morning, harap2 la ada rezeki.. i pray hard for this.. u have to do ur best ok bucuk? 10)ayah bought me me carpet or should i call it rugs, i dun hev any in my room, so bila bilik dah clear obviously i need 1, its not a carpet, mcm nipis boleh lipat, so he went to jusco, takde, every kedai karpet takde kat jalan tar, then sogo ada, he called me bgtau color ok ke tak, my god, so sedih.. cos he always in action to do and give the best to me, even if its only a carpet! the detachment and attachment event which gonna come soon in my life makes my feeling so mixed up..

10)bumped to this blog http://jb2kl.blogspot.com/ , guess what she put my quote on her blog side bar, sooo cute okay to found out things like this! my quote masa entry mana ntah.. ada tapi tak ingat.. entry mushy kot..

“how beautiful all the arrangement.. risik, tunang & kawin.. every steps promise u with all sort of good things.. risik prepares u for tunang, tunang prepares u for kawin, kawin finally prepares u for a future life together… the peak is not the end but indeed a new beginning…” — Spread My Happiness

& she put my link there, belum sempat berkenalan, i dunno my quote tu mmg existing ke ape, cos i wrote it from my heart, tapi tau je la i read lotsa books in my entire life, i could be writing others quote.. yg last tu obviously copy la, but memula tu mmg mine i guess.. hehe

butterlymini updated..

♥ songkok/tudung/etc

September 27, 2009
pagi2 lagi pegi jalan tar, for tudung/songkok.. songkok mula2 mcm kesukaran sebab kedai melayu sederet depan coliseum tutup, raya kan, our bad before raya tak cari, sebab busy memasing, tapi tgk2 ada 1 kedai bukak.. terus beli, harga pun oklah tak mahal sangat, so his stuff settle dulu.. cepat gila.. tudung pulak cari pusing2 mcm ape je, tak berkenan sana tak berkenan sini.. last2 amik choice kedai first2.. tension je adlie 🙂 lepas jalan sume kedai tudung yg ada.. pastu pegi makan dekat insaf, yummy nasi beriani ayam madu.. then suddenly i beg him to bring me to ikea.. 🙂 nak beli rak para, cos i dun hev dressing table actually, eh english rak para panggil ape ek yg lekat kat dinding tu, my god teruk gila english tu pun tatau, then beli plot, square mirror yang satu set 4 keping tu.. last time beli 4 je so boleh tgk reflection upper side of body je, then tambah para tetengah pastu bawah para tu letak lagi 4 mirror so top to toe reflection.. setahun jela pun mcm ni, nanti kawin i need to revamp balik bilik bujang ni..

then masa dekat pickup point ikea i saw a very familiar face, my rival, hehe.. taklah my bestie ina, ina la yg nak bertunang the same day with me.. omg, mmg macam bride wars, but this is engagement wars, dah la tunang sama hari, nasib masa lain2, satu kawasan rumah cuma lain jalan, and today shockingly we both pay a visit to ikea and same time leaving that place, i was like checking what she bought, she was checking mine.. i bought 2 barang only, she bought quite alot, but her childish trait i knew very well.. hehe.. she show me her trial makeup pic n whatever that we can update each other in a very little time, adlie dah siap jalan g keta, nak ter ke toilet katanya, look fwd for manicure/pedicure later with ina on thurs..

butterlymini every other minute we keep on reciting to each other ears that for real, it is less than one week we gonna step to another stage in our relationship and it is only engagement, i wonder how overwhelms we gonna be for our wedding soon..

♥ bunga pinang sampai..

September 26, 2009
yay! semalam sudah terima bunga pinang dari haiza.. cantik dan kemas buatan her mother, in total i bought 5 bunga pinang, siap dengan batang warna hijau and daun, tak jadi amik package with all sort kapur gambir sume tu, save later for wedding bila saya mempunyai sirih junjung yang lagi havoc, hehe..
dah la short notice, mana nak cari pinang lagi, raya pulak tu tapi bunganya tetap sampai kat rumah hari jumaat.. baru je 2 hari lepas dia kata mak dia nak buat sebab takde ready stock.. thanks alot!
oh ya, kak chik ada tanya tadi pasal bunga pinang ni.. biasanya bunga pinang ni letak kat sirih junjung atau tepak sirih, kalau sirih junjung cucuk je mcm tumbuhan lain tu, kalau tepak letak salu letak pinang yg tak gubah, kalau bentuk bunga pun lawa.. its all about adding a lil bit of traditional touch, mcm org dedulu.. kalau nak ikutkan patut letak kawan dia yg lain2, mcm kapur, gambir, cengkih, tembakau..

butterlymini for those who are interested, this is her url http://littlesweetbooth.blogspot.com/ sila hubungi haiza sekiranya memerlukan bunga pinang original & homemade, most importantly dia boleh custom made bunga pinang according to client’s preferences… 🙂 recommended!

♥ bunjut…

September 25, 2009
berhempas pulas, sambil memikirkan mcm mana la kamu semua duk diy stuff for ur engagement & wedding.. 🙂 ini cuma kerja masukkan pot pouri yang dibeli ke dalam bunjut yang juga dibeli.. pulak tu dibantu oleh elang : tukang cerut bunjut peringkat awal edy : tukang masukkan potpouri dlm bunjut, tukang cerut peringkat last & tie the ribbon properly : me!
my goodness, ni pun buat sikit je asik rehat, sikit je rehat, ya saya.. yang lagi 2 assistant sangat commited buat sampai siap part diorang, in the end aku punya bertimbun, yikes! mind you, jantina adik saya ni adalah lelaki ketiga tiganya, yang 2 orang sangat boleh diharap walaupun lelaki.. angah pulak mmg tak tolong langsung, dia kalau part tolong inject org, bedah org, jahit org boleh la kan? mmg sesuai..semalam lunch kul 12, adlie dia pegi keje sekejap then nak balik keluar makan sama, awal ya amat, keluar 1150am, pegi jj setiawangsa, boleh makan subway lagi, but ou’s subway taste better!!! dah la roti oat takde.. sekali tgk dah mcm rupa roti john..

butterlymini mengelabah betul la sape yg main mercun kuat mcm bom ni, aku bom rumah ko baru tau!

♥ raya ketiga :)

September 23, 2009
raya ketiga, pegi tgk movie, yelah raya kat kl, ape nak buat.. hehe.. mula2 tu jalan2 cari baju adlie ulang alik old wing new wing 2 3 kali, then amik ticket movie, same hall same seat for both final destination 3d and g-force 3d, resulting in a serious nausea, hehe.. dedua pun nak hentam pakai spek 3rd, mana tak pening.. oh time malay sibuk raya ou crowded gila okay dengan chinese, sampai rasa mcm kat china jek.. hehe..
late lunch with makanan sihat, subway..
his : steak & cheese..
mine : subway club..
beli baju adlie & jacket yg dia nak sangat..

butterlymini asik cakap seram nak tunang, he said be happy la nak tunang.. mmg la happy tapi seram mesti la ada jugak kan.. 🙂

♥ manis manis..

September 21, 2009
hari ni pepagi adlie sms kata dia nak balik melaka, but i was soo flat tak sedar his sms, tatau nape tersangat penat yesterday, oh ya i know why.. fud poisoning sampai 5 kali ke tandas.. ada jela tak kena.. then hari ni after asar pegi beli gegula, yay! cos ayah promised last time pas raya je cari gegula, untuk souvenir masa tunang nanti..saya ada cerita sebenarnya pasal nak bagi souvenir gegula ni, once upon a time masa cousin kawin my other cousin dtg, masa tu anak dia was throwing tantrums, melalak bla bla, so the mother gave the anak to me so she can eat peacefully and kebetulan time tu family pengantin bagi souvenir gegula for kiddies so i took some nak bagi la kat anak ni.. suddenly the mother tinggi suara saying that jangan bagi gegula mcm ni kat anak, gegula murah bukan elok, tak healthy, read : gegula borong murah2 & banyak2 tu, masa tu agak terkejut jugaklah dia cakap mcm tu.. but i do respect her for not letting anak makan gegula mcm tu.. and i still ingat lagi incident tu sampai hari ni and this time when it comes for me myself to give gegula as souvenir i dun simply buy any gegula la, afraid some ppl like that gonna said such thing again.. well its not that im submitting 100% to her idea but still i got her reasoning on that, sooooo to be in a safe side this time ill be a bit particular and buy gegula yg well known brand.. petang semalam masa g open house umah honey angah’s gf, mak dia ada bagi strawberry lollipop from cameron highland, sangat sedap masam manis, sangat cantik with no additive, no coloring, no preservative, no sugar, macam ini lebih baik kan.. insya Allah kalau dapat i’d love to have this kinda lollipop for my wedding then 🙂
butterlymini too many things to take care therefore i rest my case..

♥ my malam raya..

September 19, 2009
malam raya… on and off ym-ing with adlie, despite all the masak2, kemas2 task that both of us need to execute.. hehe.. sempat je kan..
angah birthday celebration..

done : rendang ayam, ketupat beras 🙂

ongoing : curry daging & ketupat palas..

tahun ni lupa dah raya kali ke berapa di kl.. read : bandaraya kuala lumpur.. its not that i dont have kampung, i have in total 3 kampung, kuantan, ipoh & melaka but sadly i dont have wan, atok, nenek & opah anymore.. sad! dulu2 raya first kat ipoh, raya ke 3 bertolak balik kuantan, sekarang takde dah.. furthermore ayah & mak siblings are all having their daughter & son coming back for raya at their very own house.. semua dah celebrate sendiri2 tak mcm masa dulu.. bila ingat balik first time dulu raya kat kl mmg rasa lain sangat, cos this is kl afterall, tapi sekarang best juga.. u know its only 6 of us but it is more than enough… and later after kawin pun insya Allah ill get the opportunity to be with both family during hari raya pertama.. 🙂

butterlyminiyay.. finally its raya tomorrow selepas sebulan berpuasa..

♥ Selamat Hari Raya…

September 17, 2009
butterlymini tak sabar nak indulge with raya dishes!! 🙂 & today is angah’s birthday..

♥ sirih junjung & bunga pinang

September 17, 2009
tataula sirih nanti jadi diy ke upah org buat.. sebab kalau upah pun lebih kurang mcm beli sendiri & buat, oh what an excuse (: kat taman melawati tepi jalan kat telekom ada 2 pondok yg jual fresh flower which also take orders for sirih junjung.. tgkla mcm mana nanti.. and while bloghopping i found this : bunga pinang, usually letak kat sirih junjung tu.. previously i dunno where to get this, maybe ada kat kedai tapi tak sure kat mana, then coincidently masa bloghopping terjumpa blog yg jual…

bunga pinang sekuntum myr2.50.. quite nice sebab dah siap kuntum2 mcm ni..

complete package myr25, consist of few bunga pinang, kapur, tembakau, cengkih & gambir..

im gonna have this with a little bit modification on the complete package, hopefully sempat.. tau jela raya and whats not.. if not then bunga pinang only is also enough.. btw if interested do feel free to contact haiza @http://littlesweetbooth.blogspot.com/ : pic credit to haiza’s blog..
butterlymini im reading a new piece : a bad bride’s tale by polly william ♥

♥ the feeling..

September 14, 2009
in about 2 weeks + im gonna be someone’s fiancee.. yay! cant explain the exact feeling that i have inside but u might understand this situation : i cant help myself to try on my tunang attire again & again & again & again.. its been sometimes ive been doing this, since we picked it up from tailor last time, gila.. hehe.. its not that lavish, super grand or what.. its just that when u finally got to wear something for ur special day rasanya mmg totally LAIN!! mind u this is only tunang attire, belum nikah, kawin lagi..

btw in order for the baju to be in its superb condition i guess i should keep it aside from my eye sight.. some more i need to tidy up the beads.. aiyoo.. bila la nak start.. when i finish tidy up kene send for dry clean some more..

need to spend sometime for few things pending for adlie, such as songkok untuk hantaran, then something for him to wear on tunang day… if u read this we urgently need to settle for this things okay?

and i just met him yesterday, since then we sms-ing, we ym-ing, we webcam-ing but i miss him soooo bad, even when im with him.. regardless the medium..

butterlyminii dunno if i have everything ready & under control but im really in the midst of preparing NOTHING at the moment.. 🙂